Educaţia… şi Lecţia de viaţă  –  “Robert Halfon este un om de o mare valoare intelectuală, dar şi o mare gândire pentru oameni”

230

După decernarea Titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova,  Excelenţei Sale, dr. Robert Halfon, ministru de stat pentru Învăţământul Superior, Aptitudini, Ucenicie şi Carieră, în cadrul Departamentului de Educaţie din Cabinetul Premierului britanic, Theresa May şi după încheierea festivităţii organizate marţi, 18 septembrie 2018, în Aula «Nestor Vornicescu» a Facultăţii de Teologie din Craiova, la propunerea Consiliului de Studii Universitare (CSUD) de pe  lângă Universitatea din Craiova şi sub înaltul patronaj al Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, am reţinut câteva  dintre opiniile interesante, exprimate la acest eveniment academic deosebit.

“Robert Halfon pune în centrul educaţiei persoana”
Prezentăm opinia domnului Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România şi reprezentând această minoritate națională și religioasă, fost deputat în Parlamentul României, cel care în anul 2004, a fost ales ca vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților, fost vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, personalitatea care a apreciat că această acţiune este o dovadă a deschiderii Universităţii din Craiova către spiritele înalte.

-Rep. Domnule Preşedinte, cum aţi ajuns la această festivitate academică?
– A.V. Am venit aici, pentru că Înaltpreasfinţia sa, Mitropolitul Olteniei, dr. Irineu, m-a invitat să iau parte la această ceremonie la care unui  deputat englez, Robert Halfon, i s-a acordat titlul d Doctor Honoris Causa, iar acesta e un eveniment foarte frumos pentru Universitate şi pentru persoana care primeşte un asemenea titlu academic.

-Rep. Dar, aţi făcut parte şi din prezidiul adunării!
-A.V. M-au pus la prezidiu, deşi am 86 de ani, pentru că i-am întrebat pe organizatori: de ce m-aţi adus aici? Pot să vă spun că am fost parlamentar şi am intrat în parlament cu lucruri bune, că mă întâlnesc uneori cu parlamentari şi mă întreabă: domnule Vainer, de ce-ai plecat? Ei, Doamne, ce, sunt «matusalemic»?

-Rep. Cum apreciaţi politica românească de azi?
– A.V. Vreau să vă spun şi dumneavoastră, că eu am preluat o zicere a lui Iuliu Maniu care spune: «Eu nu am duşmani politici, numai adversari politici», dar, din păcate, în politica noastră, oamenii se duşmănesc între ei şi aceasta e foarte grav! Binele pentru România, nu se face cu duşmani, se face cu oameni care se înţeleg!

-Rep. Ce ne puteţi spune despre manifestarea de la Craiova?
-A.V. Robert Halfon este evreu, un deputat englez, născut în Anglia, membru în Camera Comunelor, iar prezenţa mea aici, mi-a prilejuit o mare bucurie că am putut să fiu prezent şi să vorbesc de la prezidiu, în Aula facultăţii de Teologie, în sala care poartă numele ilustrului Mitropolit, Nestor Vornicescu, pe care l-am cunoscut personal. Mi-a plăcut foarte mult «Laudatio» prezentat de Mitropolitul Irineu, ca şi cuvintele prorectorului, Nicolae Panea, aşa cum mi-a plăcut şi intervenţia, cam lungă, între noi, fie vorba, a celui care a primt acest titlu!

-Rep. Ce vă inspiră această distinsă personalitate a domnului Halfon?
A.V. Că este un om de o mare valoare intelectuală, dar, cred că e o mare gândire pentru oameni. Am reţinut locul pe care îl acordă el procesului de învăţământ şi mai ales «persoanei», nu individului, pentru că fiecare om este o persoană, pornindu-se de la faptul că «cea mai importantă creaţie a lui Dumnezeu este fiinţa umană»! Am ascultat cu mare atenţie cuvântul d-lui Halfon, acum Doctor Honoris Causa, şi m-am bucurat foarte mult aici, pentru că am fost pentru prima dată la Universitatea din Craiova şi totul a fost organizat impecabil.

-Rep. Cu ce sentimente porniţi spre Bucureşti?
A.V. Vreau să le spun oamenilor, să ştie că aici, la Craiova, este o universitate de luat în seamă, pentru că reuşeşte să acorde acest titlu academic unui membru al Camerei Comunelor din Anglia, ţara cu cea mai veche democraţie. Mă simt onorat că sunt prezent aici!

-Rep. Puteţi face referire la un aspect care v-a impresionat, astăzi?
– A.V. Această acţiune este o dovadă a deschiderii Universităţii din Craiova către spiritele înalte! Avem nevoie de pace în toate ţările din lume! Nicolae Titulescu spunea că pacea este un spirit al înţelegerii dintre oameni. Să ne bucurăm, ori de câte ori un om al poporului lui Israel se face cunoscut!

-Rep. Care este conceptul de bază în gândirea domnului Halfon, privitoare la educaţie?
– A.V. Robert Halfon pune în centrul educaţiei persoana, ca şi Alexandru Şafran, care spunea că cea mai importantă creaţie a lui Dumnezeu este fiinţa umană. Persoana este omul concret, deosebit, nu este omul în general. Să acordăm importanţă omului-persoană! Politica pe care o face domnul Robert Halfon este o influenţă a culturii iudaice. Familia Halfon a fost o familie editoare de carte.

-Rep. Ceea ce ne-aţi vorbit azi, cred că face parte dintr-o «lecţie de viaţă»!
– A.V. Iar, ceea ce am ascultat e plin de învăţăminte! Cine are urechi să audă, cine are ochi să vadă că trebuie să fii vocaţional, să fii privit ca o persoană. Mulţumesc pentru ospitalitatea oltenească de care m-am bucurat!

Robert Halfon a vorbit despre sistemul de educaţie englez
În opinia Domnului Director General, Bebe-Viorel Ionică, merită apreciat faptul că domnul Robert Halfon a vorbit despre sistemul de educaţie englez, despre noţiunea de persoană, despre învăţământul vocaţional şi despre multe altele. Pe domnia sa, realmente l-a impresionat faptul că Proiectul de lege promovat de către Dl Robert Halfon, ce vizează «subiectul asistenței maternale», desfășoară un sistem terţiar de prețuire, preocupare și grijă directă asupra: tinerilor, asistenței maternale, îngrijirii efective a acestora, deoarece plasamentul sau asistența maternală oferă un ajutor neprețuit societății, adică, oferă locuințe, dragoste și grijă unuia dintre cele mai vulnerabile grupuri de tineri, dându-le totodată, șansa de a se recupera din diferitele experiențe traumatizante și de a crește într-un mediu familial. În opinia vicepreşedintelui PSD Gorj şi a fostului ministru secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, aceasta este o provocare imensă care poate deveni viabilă prin dăruire, dragoste și totală implicare a centrelor de asistență maternală și a familiilor deopotrivă, pentru că în concepţia d-lui Halfon: «Datorăm aprecierea noastră miilor de centre de plasament care și-au deschis inimile și casele pentru a avea grijă de tineri, și tuturor celor implicați în sistemul de plasament, care muncesc zilnic pentru a aduce alinare copiilor din întreaga țară», iar prin ceea ce se preconizează a fi «sistemele alternative de învăţământ», poate fi descrisă o multiplă varietate de tipuri şi de sisteme educative oferite prin intermediul organizaţiilor de caritate şi al altor asociaţii non-profit!

“Robert Halfon reprezintă o cultură impresionantă, un om dedicat învăţământului vocaţional”
În intervenţia plină de substanţă, domnul prof. univ. dr. Nicolae Panea, Prorectorul Universităţii din Craiova, a ţinut să sublinieze că Domnul Robert Halfon reprezintă o cultură impresionantă, un om dedicat învăţământului vocaţional, deoarece identifică o paletă multiplă de avantaje indispensabile unei educaţii de calitate, iar între priorităţi se remarcă, în special, definirea unui «ethos» al procesului de învăţare. Prin acesta, elevul trebuie să se găsească într-un dialog permanent cu profesorul şi cu familia. Se invocă, astfel, o axă de valori, în special pe exemplul familiei, dar, la fel de importantă este şi educaţia non-formală, independentă de curriculum, susţinută de nevoile elevilor prezenţi în sistemele alternative de învăţământ, referindu-se în acest sens, la învăţământul vocaţional, care în viziunea domnului ministru, Robert Halfon, face ca elevii din instituţiile de învăţământ alternative să fie capabili să acceseze calificările tehnice. Prin acest lucru, oamenii devin mai conştienţi de provocările unei societăţi în schimbare.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here