Educația …și Lecția de Viață – Domnul Ion Călinoiu, Președintele Consiliului județean Gorj: “Cine m-a căutat și mă caută în continuare să-mi descopere neregulile și neajunsurile, nu le-a găsit, pentru că nu le-am făcut, iar aceasta voi demonstra în continuare”

422

“Cine m-a căutat și mă caută în continuare să-mi descopere neregulile și neajunsurile, nu le-a găsit, pentru că nu le-am făcut, iar aceasta voi demonstra în continuare”

– Rep. Domnule președinte, aflându-vă «prins» în febra campaniei electorale, mi-a fost mai greu să vă întâlnesc, dar, «a venit clipa», vorba lui Dinu Săraru, să mă aflu în biroul dumneavoastră, mulțumindu-vă pentru această posibilitate, chiar dacă ne întâlnim deseori la slujbele Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit dr. Irineu, efectuate în lăcașele de cult din județ. Aș dori să vă cunosc mai bine, ca om politic și mai ales, ca «un om între oameni», cum ar spune Camil Petrescu!
-În primul rând, vreau să vă mulțumesc, la rândul meu, pentru această posibilitate de a avea un dialog, mai cu greutate, cum spuneți dumneavoastră, fiind campanie electorală.

“E o campanie electorală «specială» pentru mine, și nu vreau să fac nici o întrerupere în activitatea de zi cu zi”

– Rep. Totuși, faceți eforturi deosebite pentru a fi prezent în fiecare localitate din județ!
-E o campanie electorală «specială» pentru mine, și nu vreau să fac nici o întrerupere în activitatea de zi cu zi, iar în activitatea politică urmăresc realizarea unor obiective importante, asumate ca președinte al Consiliului Județean. Pentru aceasta, urmăresc realizarea unor proiecte de modernizare a unor drumuri, a unor unități școlare, de alimentare cu apă, a unor localități. important este să te afli în mijlocul oamenilor, să le deslușești bucuria, când se face un lucru bun, sau întristarea, când apare necazul, iar fără ajutorul Lui Dumnezeu, nimic nu se poate face! De aceea, sunt aproape de biserică și de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit dr. Irineu, care vine frecvent în Gorj și se implică în realizarea unor obiective importante din patrimoniul religios, pentru că Arhieria Sa ne ajută și în valorificarea potențialului turistic al Gorjului.
– Rep. Constat cu surprindere și în același timp cu bucurie, că nu v-au tulburat evenimentele petrecute în ultima vreme, legate de suspendarea din funcție, ca o dovadă elocventă că aveți o anumită determinare pentru a trece peste un asemenea «prag» care afectează mai ales…capul!
-Să știți că atunci când îmi asum o anumită responsabilitate, nu fac «pasul înapoi», ci caut să merg înainte și să duc lucrul până la capăt. Dacă abandonezi un proiect, cred că nu ai făcut nimic dacă l-ai început! Atunci, cred că e firesc să treci peste orice «prag» și să-l depășești. Dacă e prea înalt pragul și treci de el, e altceva! La provocări din acestea, de «duzină» și de conjunctură, niciodată nu am răspuns! Nu mi-am propus ca să-mi consum energiile pentru a face rău, ci, mi-am propus ca să încerc să fac bine!
– Rep. Cum caracterizați desfășurarea actualei campanii electorale din județul Gorj?
-Din partea noastră, a PSD-ului, am încercat să fim prezenți și activi în majoritatea localităților județului, la întâlnirea cu oamenii, iar, eu, personal, am fost prezent în peste jumătate dintre localități, am întâlnit oameni mulțumiți, dar și cetățeni care s-au declarat nemulțumiți de activitatea administrațiilor locale. Am discutat cu oamenii care ridică probleme serioase, probleme care privesc perioada aceasta, cu o guvernare proastă. Spre exemplu, oamenii întreabă, de ce nu s-au continuat acele programe de acordare a subvențiilor, ca să ne referim și la măsurile de ajustare a fiscalităților, de reducere a TVA-ului pentru produsele alimentare, ca un «suflu» de aer pentru întreprinzători, pentru a se lupta cu haosul din sistemul financiar, chiar riscul evazionismului fiscal, pentru că taxele și impozitele apasă pe umerii oamenilor. Sunt lucruri pe care ni le spun oamenii cu care ne întâlnim în teritoriu!

“Optimismul meu nu s-a bazat pe o paletă de motive subiective și facile”

– Rep. Cât sunteți de optimist în câștigarea alegerilor locale de către formațiunea politică pe care o conduceți?
-De felul meu, sunt o fire optimistă, dar optimismul meu nu s-a bazat pe o paletă de motive subiective și facile! Am căutat ca întotdeauna, ceea ce promitem oamenilor, să și transpunem în fapt.
– Rep. Numai în felul acesta oamenii capătă încredere…!
-Da, încredere, exact, iar eu am încercat ca în trei mandate de președinte al Consiliului Județean și în două mandate de vicepreședinte, să nu dezamăgesc! Cel mai important lucru este acela de a-ți respecta cuvântul, de a sta de vorbă cu omul, pentru a-ți da seama de problemele reale cu care se confruntă comunitatea!
– Rep. Dați-mi un exemplu concret, domnule președinte!
-Iată, să vă spun, spre exemplu, că numai ieri(n.n. luni) am văzut oamenii satului Cârligei, din Bumbești-Pițic, cetățeni care se bucurau nespus pentru asfaltarea drumului lor, pentru că acum patru ani, când am mers acolo, nu puteai să urci decât «din piatră în piatră», ca la munte, cum s-ar spune, iar primarul Nioață Michy se bucura ca un copil. Același lucru l-am întâlnit și la Roșia de Amaradia, pe șoseaua spre Bustuchin. Sunt lucruri concrete și constatabile. Consider că e necesar să îți asumi o promisiune și să o realizezi! Nu trebuie să faci promisiuni cu nemiluita și e bine să-ți păstrezi simțul realității, o prioritizare a unui program care să pună în valoare cea mai importantă resursă a fiecărei zone – resursa umană. Am fost primiți cu «brațele deschise» în multe localități din județ!

“Din păcate, nu am simțit că avem o opoziție puternică în județ”

– Rep. Vă este teamă de concurența opozanților politici?
-Opozanții politici, i-aș vrea mai puternici! Aceasta e o condiție ca să ajungi la chintesența lucrului pe care vrei să-l faci prin proiectul cel mai bun!
– Rep. Iar opoziția puternică face și guvernarea mai puternică!
-Evident, iar guvernarea la nivelul administrației locale conduce și la guvernarea națională mai puternică, de care avem atâta nevoie! Din păcate, nu am simțit că avem o opoziție puternică în județ, mai ales că ea se rezumă la provocări din acestea «de doi lei», pentru că suntem dispuși să ascultăm, să vedem ce nu este bine și chiar să le spunem opozanților: «Da, aveți dreptate aici!», pentru că nimeni nu este perfect, dar, ceea ce este serios și merită atenție, nu prea se vede! Ca să faci opoziție numai de dragul opoziției? La ce bun? Pentru ei e mai important interesul partidului, interesul grupului, interesul individului, dar marele interes îl constituie adevărul care trebuie spus oamenilor!
– Rep. Care este obiectivul cel mai important care vă preocupă în perspectiva câștigării unui nou mandat la președinția Consiliului Județean Gorj?
-Vedeți dumneavoastră, eu niciodată nu vin cu un obiectiv al meu! Suntem o echipă care a realizat un program al campaniei, un program pentru fiecare localitate în parte și în colaborarea cu fiecare primar, cu fiecare consiliu local, pentru a realiza diferite obiective de interes. De aceea, evit să spun că aceasta am făcut eu sau că meritul este al meu! Meritul este al gorjenilor, pentru că ei sunt aceia care ne determină să fim realiști, să ne dăm seama de «simțul măsurii» și de ceea ce avem nevoie ca să nu mai plece «copiii» afară, ca să avem locuri de muncă pentru tineri, ca să avem un sistem educațional și de învățământ performant, să avem un sistem medical pus la punct, pentru ca medicii, asistentele, cadrele medicale de calitate să fie aici, la noi! Noi nu suntem o zonă agricolă bine definită, cultura cerealelor, să spunem, ci, suntemo zonă diversificată, cu mare atenție pentru creșterea animalelor, pentru că e mai greu să crești cinci mii de oi, decât să cultivi zece hectare de grâu, ca să nu mai vorbim de sectorul pomicol al județului sau cel legumicol, existent de-a lungul bazinelor Jiului, Gilortului, Amaradiei și așa mai departe, iar toate acestea le avem în vedere, pentru că ele generează locuri de muncă. Ele se împlinesc printr-o echipă puternică și toți să avem aceleași gânduri bune!
– Rep. Considerați că gorjenii au ceva aparte în felul lor de a fi, de a gândi și chiar de a se dovedi ospitalieri cu cei care vin în județul nostru?
-Lucrul acesta l-a spus foarte bine, Tudor Arghezi, când zice: «Nu-i românul ca olteanul, nici oltean cum e gorjeanul», pentru că gorjenii sunt ospitalieri, sunt mândri de patrimoniul lor, de tot ceea ce înseamnă tradițiile locale, istoria lor, inclusiv de spiritul universal al lui Constantin Brâncuși! Avem obligația să păstrăm ceea ce este valoros și să dăm o șansă tinerilor!

“Despre….fotoliul parlamentar, dacă va fi cazul, vom vedea”

– Rep. În speranța că veți risipi «norul» apăsător al suspendării, intenționați să vă gândiți la câștigarea unui fotoliu parlamentar la alegerile din toamnă?
-Deci, nu mai sunt suspendat și o să-mi demonstrez nevinovăția în fața instanței față de acuzațiile care mi se aduc! Nu am starea de incompatibilitate, pentru că am desfășurat o muncă permisă de lege, ca expert în dezvoltarea unor resurse umane, pentru dezvoltarea proiectelor pe care le permite dezvoltarea potențialului tehnic la nivelul învățământului nostru românesc. Sumele pe care le-am primit, de 600 de lei, pe 2013, respectiv, 800 de lei, nu le-am ascuns, pentru că nu aveam de ce, iar eu nu văd ce influență au avut ele pe card la veniturile mele pe un an de zile! Eu sunt curat la suflet! Dar, în legătură cu treaba aceasta, vreau să vă spun că pentru mine e un lucru cert: cine m-a căutat și mă caută în continuare să-mi descopere neregulile și neajunsurile, nu le-a găsit, pentru că nu le-am făcut, iar aceasta voi demonstra în continuare!
– Rep. Vă surâde perspectiva unui fotoliu parlamentar?
-Niciodată nu m-am dus după un scaun! Întotdeauna m-am angajat să-mi asum responsabilități, iar acest lucru l-am avut în vedere, chiar de la terminarea facultății. Fiindcă mi-ați pus întrebarea despre….fotoliul parlamentar, dacă va fi cazul, vom vedea!
Rep. Oriunde ați fi, rămâneți aproape de gorjeni, Domnule Președinte, Ion Călinoiu?
-Păstrez respectul față de om, iar în calitatea aceasta de om politic, pot să vă spun că Gorjul și gorjenii sunt prioritatea mea! Oriunde aș fi, promit să nu vă dezamăgesc, nici pe dumneavoastră personal, nici pe gorjeni!
– Rep. Încă o dată, vă mulțumesc pentru acest interviu interesant și vă doresc din suflet ca asemenea cuvinte frumoase să vă înnobileze viața!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here