Educaţia… şi Lecţia de viaţă! – Cartea de referinţă a unui «apostol» al învăţământului gorjean (I) – O carte de referinţă, zămislită dintr-o minte inteligentă şi îndrăzneaţă despre operele şi muzicienii care au stimulat imaginaţia omenirii!

100

O carte de referinţă a unui autor care depăşeşte sfera ficţiunii şi trezeşte atenţia prin rigoarea textului şi prin puterea de a compensa tic-tacul ceasornicului, trebuie citită cu sufletul, pentru că domnul profesor Marin Arcuş, un veritabil «apostol» al învăţământului gorjean, am putea spune că «poposeşte» pe culmile Eutherpei cu acurateţea şi genialitatea notelor muzicale izvorâte din muzica Universului celest!
Apărută la Editura «Contrafort», Craiova, 2024, Cartea «POPASURI MUZICALE», nu se opreşte nicidecum, la un anumit aspect, pentru că nu «poposeşte» de oboseală, ci, din dragoste pentru a pregusta licoarea muzicii şi nu doar ca un pios omagiu adus maestrului muzicolog, George BĂLAN. Capitolele cărţii sunt revelatoare şi deschid calea reflecţiei filosofice, prin ceea ce înseamnă muzica preclasică şi clasică, prin desluşirea unor aspecte relevante ale muzicii romantice, prin post-romantismul muzical, prin prezentarea personalităţii genialului George Enescu, prin referiri esenţiale la o serie de muzicieni şi la opera lor! O consider o carte de referinţă, deoarece este zămislită dintr-o minte inteligentă şi îndrăzneaţă despre operele şi muzicienii care au stimulat imaginaţia omenirii şi au avut un impact asupra publicului larg!
Autorul este un împătimit de muzică, de istorie şi de ştiinţele auxiliare ale istoriei muzicii, fiind membru în foruri de conducere, prin preocupări care se continuă cu dezideratele actelor omagiale şi ale tratatelor despre arta muzicală. În consecinţă, avem de-a face cu o reconstituire a trecutului muzicii culte, bazată pe informaţiile oferite de izvoare, în concordanţă cu direcţiile noi de cercetare din istoriografiile muzicale apusene, şi implicit, cu o reevaluare a modelelor tradiţionale de reprezentare a vieţii muzicale a ţării. Foarte apreciat în breasla dascălilor şi a muzicologilor, Domnului prof. Marin Arcuş, participant activ cu comunicări documentate, abordate interdisciplinar, la manifestări ştiinţifice de cel mai înalt nivel, organizate de centre de cercetare şi instituţii academice în domeniul muzical, îi întrevedem o frumoasă şi rodnică poposire într-o carieră pe tărâmul muzicii clasice, textele inserate în paginile cărţii bucurându-se de atenţia tot mai largă şi tot mai serioasă a criticii literare şi muzicale, fiind editate cu deplină concizie şi cu aleasă competenţă profesională! Să nu uităm că vorbim despre un scriitor şi cadru didactic a cărui carieră profesională se împleteşte cu viaţa sa tumultoasă! În lumina celor spuse mai sus, cartea a cărei apariţie o semnalăm aici este cu atât mai importantă şi binevenită! Este vorba despre munca celui care se ocupă de îngrijirea unei ediţii de lux, trudnică şi aproape niciodată răsplătită pe măsură! De cele mai multe ori, eforturile sale sunt trecute cu vederea sau de-a dreptul nebăgate în seamă, pentru că există apariţii care au fost întrerupte sau chiar anulate, dar, nu întotdeauna din cauza greutăţilor întâmpinate la documentare sau a lipsei de sprijin financiar. Autorul atrage atenţia chiar asupra faptului că astfel de cazuri devin un simptom cultural ce se impune ca un ,,exemplu admirabil de felul cum nobleţea şi frumuseţea gândirii muzicale transfigurează inspiraţia programatică”, iar, în felul acesta, se pune chiar problema dacă mai este nevoie de ediţii critice! Pentru acest motiv, dorim să insistăm aici asupra importanţei acestei lucrări de referinţă! Cartea este înainte de toate, oportună din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, pentru că ea oferă lectorului o imagine completă, atât a textelor propriu-zise, cât şi a vieţii muzicienilor care au impresionat viaţa autorului cărţii! Ne referim aici la diversele note biobibliografice, minuţios întocmite, dar şi la eforturile autorului, edificatoare din mai multe puncte de vedere în ceea ce priveşte viaţa şi activitatea muzicală a unor compozitori celebri!
Scriitor în descendenţa dascălilor de la sat, domnul prof. Marin Arcuş pare să se simtă cel mai în largul său, atunci când obiectul observaţiei sale îl constituie lumea rurală, încărcată de un realism mai degrabă subiectiv, iar, paginile cărţii emană un suflu nou, modernist pe alocuri, ţesându-se în jurul nevoii de mărturisire, atunci când spune că scrie ,,în scopul înţelegerii conştiente a muzicii clasice de către o diversitate de melomani”, acesta fiind un element pe care îl considerăm important în receptarea operei domniei sale, dincolo de spiritul critic ce emană din textele prezentate şi care exprimă o forţă narativă latentă, o operă virtuală cert conturată. Aşadar, cartea domnului profesor Marin Arcuş, prezintă o serie de aspecte esenţiale, iar, acest lucru credem că întăreşte în mod definitiv importanţa autorului în peisajul muzicii, şi fireşte, al valorii operei acestuia, ceea ce constituie o treaptă, un punct de plecare pentru exegeza muzicală! Autorul ne mai propune, nu doar integralitatea creaţiilor muzicale, ci şi un important document de istorie muzicală, întocmit după toate regulile ştiinţifice! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here