Ediție jubiliară de nota zece! – Festivalul pastoral de la Baia de Fier, invadat de copii în costume populare

632

Nu numai membrii ansamblurilor folclorice prezente, în număr mare, la Coborâtul Oilor de la Munte, manifestare organizată în Baia de Fier și-au îmbrăcat, la finalul săptămânii trecute, costumele populare, ci și băieșii prezenți cu mic cu mare la sărbătoarea locală, devenită tradiție de 25 de ani. Ediția jubiliară s-a bucurat, de altfel, de un public numeros, de vineri până duminică, mii de persoane, mulți fiind și turiști, alegând Baia de Fier ca reper pentru o minivacanță de septembrie.

Ediția cu numărul XXV a Coborâtului Oilor de la Munte a debutat, vineri, la ora 19.00, cu un spectacol folcloric, susțint de formația General Muzic, condusă de Florin Ionaș, supranumit “Generalul”, pe scenă urcând Mihaela Petrovici, Diana Selegea, Claudia Ionaș și Daniel Ilie.
Regalul folcloric a continuat și a doua zi, sâmbătă seara fiind deschisă de Frații Plotogea, care i-au avut alături pe soliștii Sanda Argint, Roberta Crintea, Adi Ologu, Ilie Dură, Simona Velicia Birdacel, Ana Cristina Măgureanu și pe Ana-Maria Gheorghescu.
Duminică însă, manifestarea a început la 10.30 în fața primăriei din Baia de Fier, unde edilul Dumitru Turbăceanu, având alături prefectul județului Ciprian Florescu, pe deputatul Mihai Weber, pe vicepreședintele Consiliului Județean Nicolae Muja și numeroși primari din zona de sub munte, le-a vorbit celor prezenți.

Cozonaci proaspeți, apă, suc și vin pentru oaspeți!
În fața oficialităților, ansamblurile folclorice de tineri și copii au evoluat apoi, pe rând, ca după micile momente alaiul portului cântelului și portului popular să se pună în mișcare îndreptându-se spre locul desfășurării marelui spectacol de închidere a manifestării. Lângă feciorii călare pe cai, care conduceau alaiul, s-a aflat primarul Turbăceanu și oficialitățile prezente la manifestarea de la Baia de Fier, peste tot alaiul fiind întâmpinat cu urale. Mai mult, cei din alai au primit cozonaci calzi, apă, răcoritoare și chiar vin, în drumul lor spre locul de desfășurare a spectacolului.

Foc de artificii
Parada s-a oprit pe platoul de la intrarea în Peștera Muierii unde formațiile invitate și-au susținut fiecare câte un program artistic. Cei prezenți au putut gusta acolo un tocan tradițional, de la comercianții numeroși prezenți la locul de desfășurare a manifestării. Seara excelentă s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here