Ediție aniversară ,,Parângul Night Challenge”!

1027

Singura competiție de alergare montană pe parcursul nopții din țară, desfășurată, de regulă, în condiții meteo destul de potrivnice concurenților, a ajuns la cea de-a zecea ediție. „Parângul Night Challenge” a împlinit un deceniu de existență, organizator fiind nimeni altul decât Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care a devenit primul român ce a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren, el fiind și singurul om care a înotat până acum Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră.

Cursa concepută de acesta în urmă cu un deceniu are loc în zona telescaunului vechi din Parâng și se desfășoară la lumina făcliilor și a lanternelor frontale. La startul de sâmbătă seara zecile de concurenți care au fost dornici să alerge pe munte au aflat că, pe lângă aniversarea de zece ani a competiției, vor mai sărbători ceva. A fost ziua de naștere a organizatorului competiției, dar și a primarului din Petroșani, Tiberiu Iacob RIdzi, care a dat startul pentru plecarea în cursă. La linia de plecare s-au aliniat sportivi care au fost la toate cele zece ediții de până acum, dar și concurenți care au venit pentru prima dată. Gorjul nu avut niciun participant, dar, din Suceava, de exemplu, a venit Sorin Trofin, un adolescent care a alergat pentru prima dată în Parâng. „E prima participare pentru mine. N-am mai alergat niciodată pe munte, dar am zis să încerc acum. Am doar 19 ani, deci când a început cursa asta eu aveam 9 ani. Am venit cu mare plăcere, mai ales că am aflat că e și ziua domnului Avram Iancu”, a mărturisit tânărul. La start a fost și Gheorghe Codrea, care a participat de-a lungul anilor la toate cele 10 ediții. A reușit să o ducă la bun sfârșit și pe cea de anul acesta. „Curse de genul acesta sunt rare, în general, iar alergatul noaptea prin zăpadă, pe munte, e foarte solicitant. Aici am început alergarea montană în urmă cu zece ani. Am venit la prima ediție așa, din curiozitate, iar apoi am participat an de an. Anul ăsta mi s-a părut cea mai dificilă alergare pentru că pur și simplu te îngropai în zăpadă”, a spus concurentul cel mai longeviv al competiției. Cursa nu a mai avut traseul tradițional de alergat până sus în creastă întrucât zona s-a aflat sub cod portocaliu de vreme rea. Salvamont le-a recomandat organizatorilor să reducă traseul și să evite zona periculoasă, mai ales că acolo trebuiau să stea pe loc și echipajele de monitorizare, care ar fi fost în pericol dacă stăteau în condiții extreme pe tot parcursul competiției. Toată lumea s-a conformat și traseul a fost limitat undeva la 5 kilometri ca distanță, o distanță care unora li s-a părut prea mică, deși pentru un om obișnuit e complicată și de parcurs la pas normal, nu să o și alerge. „Se poate ajunge și până la finișul traseului inițial, dar dacă nu e recomandat de către Salvamont, de ce să ne riscăm? Nu pleacă Parângul de aici. Tocmai am sosit de la București, am timp în următoarele zile, când se va potoli furtuna, să mergem și acolo. E păcat de zăpada asta să nu o schiem, dar să fie soare și vreme bună”, a spus unul dintre concurenți. Până când concurenții au străbătut traseul competițional, Avram Iancu nu a stat degeaba. S-a dezbrăcat și doar în slip a făcut o baie de câteva minute în apa aproape înghețată a râului Maleia, cel care trece și prin spatele casei sale, acolo unde se antrenează aproape în fiecare dimineață.
Cei de pe mal au înghețat când l-au văzut cum intră în apa rece fără nicio ezitare. Ba și-a mai găsit și resurse pentru interviuri și discuții despre planurile de anul acesta, multe și interesante, care o să-l țină în priză pe tot parcursul lunilor următoare. Ulterior, el a împărțit cupele și medaliile pentru participanții și concurenții celei de-a zecea ediții, câștigător fiind un muncitor din construcții care nici măcar nu e implicat în activitatea sportivă. Cel puțin până acum. Iacov Boboc a avut și copii înscriși la cursa juniorilor, și aceștia reușind să fie pe primele locuri de pe podium. „Mă bucur că am ajuns sus cu ajutorul lui Dumnezeu Am luat locul 1, la fel ca și copii mei, la categoriile lor de vârstă. Eu nu prea am timp să alerg și nici să îi antrenez pe ei pentru că sunt muncitor în construcții. Eu alerg din când în când, asta e a treia oară, dar, uite, cu voia Domnului, am ajuns primul. Cei care vin des la competiții au fost foarte buni, au fost la câțiva pași de mine, dar eu am terminat primul cursa”, a spus câștigătorul. Valoarea totală a premiilor împărțite concurenților a fost anul acesta de 12.000 de lei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.