Edilii din judeţ, chemaţi la raport pentru împărţirea banilor

428

Primăriile din judeţul Gorj au primit zilele trecute suma totală de circa 16 milioane de lei pentru plata arieratelor şi încă 2,6 milioane de lei pentru achitarea creditelor contractate de primării, în urma rectificării bugetare de sfârşit de an. Ieri, primarii din judeţ au fost chemaţi la sediul Prefecturii Gorj pentru a se purta discuţii cu privire la cheltuirea acestor sume. Din păcate, chiar dacă unele localităţi au primit mai mulţi bani, sunt şi comune ai căror primari nu sunt mulţumiţi de sumele primite.

Conducerile Trezoreriei Gorj, a Consiliului Judeţean şi a Prefecturii au convocat ieri la Târgu-Jiu edilii tuturor primăriilor din judeţ, tema principală fiind ultima rectificare bugetară şi sumele aferente localităţilor pentru plata arieratelor, a unor drepturi salariale pentru profesori câştigate în urma unor hotărâri judecătoreşti, dar şi pentru achitarea banilor către asistenţii personali şi însoţitorii persoanelor cu handicap. “Am convocat toţi primarii deoarece era necesară o astfel de discuţie în urma rectificării bugetare efectuate. În cadrul şedinţei, am informat primarii cu privire la măsurile ce trebuiesc luate până pe 19 decembrie şi plata restanţelor ce va fi făcută cu noile sume primite. Pot spune că majoritatea edililor s-au declarat mulţumiţi de rectificare şi banii chiar le erau necesari”, a declarat Gheorghe Paraschivu, şeful Trezoreriei Gorj.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a spus ieri că, la nivelul judeţului, au fost îndeplinite toate condiţiile pentru cheltuirea banilor din această rectificare. “Ultima rectificare bugetară din acest an asigură drepturile personalui didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar, drepturile însoţitorilor persoanelor cu handicap şi persoanelor din sistemul asistenţei sociale, arieratele pentru lucrările executate la nivelul fiecărei localităţi. Acum, noi facem actualizarea la modul concret pe programul de dezvoltare locală astfel încât sumele necheltuite din anumite localităţi să fie transferate la nivelul localităţilor care au lucrări executate şi nu au fondurile necesare”, a precizat şeful judeţului.

rectificare1Drumuri încă afectate la Roşia de Amaradia
Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia, spune că sumele primite vor fi investite cu cap, prioritară fiind reabilitarea DC 29: “Din cauza precipitaţiilor căzute în această perioadă, alunecările s-au reactivat, iar cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este la drumul comunal DC 29, drum care este tranzitat şi de unitatea minieră. De dimineaţă (n.r. ieri), circulaţia a fost pentru o perioadă întreruptă, am încercat să reparăm acel tronson de drum pentru a se putea circula în condiţii normale. Cei de la unitatea minieră Berbeşti ne-au ajutat şi am intervenit la această porţiune, în prezent se circulă în condiţii bune, dar există pericolul ca în perioada următoare acel tronson de drum să fie din nou afectat. Cu siguranţă vom avea din nou probleme, este o porţiune de alunecare pe o lungime de circa 60 de metri. Respectiva alunecare de teren a apărut în primăvara acestui an; nu putem interveni cu lucrări de anvergură pentru a asigura o stabilitate definitivă pentru că de fiecare dată când plouă acolo este o diferenţă de nivel. Altă zonă cu probleme este cea de lângă Şcoala Rugetu, acolo unde şi în prezent drumul de acces spre biserica din sat este blocat; un mal s-a desprins din apropierea drumului şi a blocat în totalitate calea de acces. În fucnţie de cum evoluează alunecarea de teren riscăm ca şi şcoala să fie afectată. Acum am primit bani doar pentru achitarea unui împrumut făcut anul trecut”.

rectificare2Vreme nefavorabilă pentru lucrări
Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia, şi-a arătat ieri nemulţumirile că banii pentru reabilitarea unor drumuri vin târziu, când vremea nu mai permite asfaltările: “Am început acum patru ani de zile reabilitarea DC 21 şi în fiecare an am primit doar sume mici astfel că procentul de reabilitare a acestui tronson de doar 6 kilometri este realizat în proporţie de numai 40%. La sfârşitul lunii trecute am semnat actul adiţional la contractul pentru drumul DC 21, am primit 3 miliarde de lei vechi şi din cauza condiţiilor meteorologice nu se mai poate continua lucrarea. Nu mai putem turna asfalt pe timp nefavorabil şi am fost nevoiţi să returnăm banii. Nu ştiu cine e vinovat! Ministerul Dezvoltării? Guvernul? Cert e că banii pentru lucrări trebuie să vină în perioada propice lucrărilor”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here