Edi Iordănescu lucrează la mentalitatea jucătorilor săi – „Să nu ne împăcăm cu ideea că pierdem”

239

Tehnicianul Pandurilor consideră că noua formulă de echipă are nevoie de timp pentru a se roda și pentru a se pune la punct cu pregătirea fizică pentru a deveni una puternică.

După două etape scurse din noul sezon, Pandurii se află în obiectiv în ceea ce privește clasamentul, însă jocul a lăsat de dorit. Antrenorul Edi Iordănescu vrea ca treptat să le insufle jucătorilor săi mentalitatea unor învingători, iar asta pare să fie una dintre principalele direcții în care își va canaliza munca în perioada următoare: „Locul 1-6 este un obiectiv pe care îl poți obține și cu un eșec sau semieșec, dar trebuie ca numărul acestora să fie cât mai redus. Prima etapă ca să devii campion trebuie să înveți să nu pierzi, să nu ne împăcăm cu ideea că pierdem”, sună una din principalele învățături pe care antrenorul Edi Iordănescu vrea să le transmită elevilor săi.

„Vom termina în primele șase!”
Mesajul pe care Iordănescu junior îl transmite permanent, indiferent dacă echipa vine după un succes sau după o înfrângere, este acela că echipa își va atinge la finalul sezonului regulat obiectivul: „Avem suficientă calitate, rămânem consecvenți în ceea ce privește obiectivul. Am bătut la Timișoara și nu ne-am bătut cu pumnii în piept, cum nici acum nu spun că suntem slabi, că ne-a bătut Steaua… Spun că vom termina în primele șase locuri! La fel de adevărat e că acum nu suntem puternici așa cum ne doream”, spune antrenorul Pandurilor. Acesta nu doar că vede deja Pandurii în play-off, ci și își vede echipa punând mult mai multe probleme echipei ce l-a învins în ultimele două confruntări cu un dublu 3-0: „Cu Steaua noi nu ne putem permite să ne comparăm deocamdată, dar avem ambițiile noastre și cu ei. Mai avem încă 3 meciuri și acolo avem niște ambiții”, a mai spus Edi Iordănescu considerând că, pentru moment, cele trei puncte obținute de Pandurii în campionat sunt un plus pentru echipă în lupta cu formațiile care-și propun accederea în play-off.
În același timp, Edi Iordănescu recunoaște nu doar că echipa nu este încă una puternică, ci și că nu este nici măcar la nivelul pe care el îl prognoza pentru acest moment: „Acum nu suntem suficienți de puternici. Trebuie să consolidăm o defensivă bună, să nu luăm goluri. Echipa are potențial să lege victoriile, dar nu suntem la nivelul în care să spunem că suntem puternici”, a mai declarat tehnicianul gorjenilor.

Vrea o echipă mai pragmatică
Pentru sezonul 2015-2016, odată cu schimbările din lotul Pandurilor, Edi Iordănescu își dorește ca echipa sa să arate un alt stil de fotbal, unul mai pragmatic, mai eficient. „Am schimbat stilul de joc. Încercăm un joc diferit, să fim mai pragmatici, mai pe poartă, mai eficienți. Am toate statisticile, le analizez la fiecare jucător. Noi, pe returul anului trecut, la toți parametrii, fizic, tehnic și tactic, am fost în primele cinci echipe ale Ligii 1. În retur, la final, ne-au venit aceste statistici de la Insttat, la mingi recuperate în jumătatea adversă, la mingi aduse în careul advers, la acțiuni de presing, la efort, la calitate, volum, la tot. Printre lucrurile bune era și această posesie, faptul că noi controlam jocul. Dar aveam o posesie sterilă, posesie negativă, și nu ajungeam la poartă. Aveam posesie de peste 65% și aveam doar 4-5 ocazii, și nu era OK. Tocam, tocam, dar fără finalitate. Asta încerc să schimb”, spune Edi Iordănescu, iar în jocul Pandurilor se simte deja această încercare. Pandurii joacă în acest moment cu mingi trimise direct spre vârf, însă traseele nu sunt încă bine conturate.
Edi Iordănescu simte că în acest moment este nevoit să lase esteticul în plan secund cu intenția clară de a nu sacrifica rezultatul, până la urmă cel mai important. În lupta dintre estetic și rezultat, Edi Iordănescu dă exemplu meciul de la Botoșani, partida care a stabilit care dintre cele două echipe reprezintă acum România în Europa League și cea care a rămas acasă să viseze la un sezon mai bun în acest an: „Dacă poți să ai joc estetic, spectaculos și pragmatic este extraordinar. Acum noi nu suntem echipa care să domine competiția. De asta ne dorim să fim pragmatici și eficienți. Dacă noi am fi câștigat la Botoșani eram în Europa, două puncte și eram în cupele europene. Un meci a făcut diferența”, a mai explicat antrenorul Pandurilor.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here