Edi Iordănescu deplânge soarta fotbalului românesc / “E tragic!”

466

Naționala României s-a calificat la un nou turneu final după o pauză destul de lungă, iar antrenorul Pandurilor vede acest lucru ca pe o performanță importantă judecând prin prisma problemelor reale care macină fotbalul intern.

Victoria din Insulele Feroe a adus calificarea mult așteptată pentru o generație care, cu una, două excepții, nu a avut ocazia de a juca la vreun turneu final. Fiul selecționerului, Edi Iordănescu, analizează la rece această calificare și încearcă să atragă atenția asupra faptului că fotbalul românesc se află într-o perioadă de regres și că adevăratele valori se găsesc mult mai greu, situația fiind dezastruoasă la baza fotbalului românesc, de acolo de unde ar trebui să apară jucătorii de valoare: “Calificarea naționalei la Campionatul European din Franța e un lucru mare pentru fotbalul românesc. Noi nu vrem să recunoaștem, să ne acceptăm nivelul, să înțelegem unde suntem. Doar așa putem planifica traiectoria unde vrem să ajungem. Dacă mereu facem comparații cu ce a fost în ‘94 sau ‘98 nu ne ajută. Creăm și o presiune artificială care nu face bine. Trebuie să vedem unde este competiția noastră, avem atâția conducători care sunt închiși. Nu vreau să comentez motivele, dar asta sperie. Nu vrem să vedem că avem jumătate de echipe în insolvență, că sunt echipe cu tradiție care se desființează de la o lună la alta. Citeam de Oțelul, Bihor, Farul, echipe care dispar. E tragic!”, spune antrenorul Pandurilor despre fotbalul de la care avem pretenția să ne reprezinte cu cinste la europene.

Diferențe evidente
Cu o națională în care joacă fotbaliști ce abia își găsesc contracte în Bulgaria, Turcia sau în țările arabe, rezultatele reprezentativei României și jocul acesteia nu pot fi comparate cu vremurile în care Gică Hagi era pe teren. Dacă generația lui Hagi dădea jucători la cluburile de renume din Europa de Vest, de la Barcelona, Real, Totenham, Ajax, AS Roma, Milan sau Valencia, acum principalul furnizor pare a deveni fotbalul bulgar, acolo unde Ludogorets tinde să devină o provincie românească. “Avem pretenții la echipa națională care parcă nu e din același film, parcă vrem să exceleze. Nu avem de unde, toți provin din competiția noastră. Uitați-vă unde jucau fotbaliștii noștri în trecut la ce echipe, și vedeți unde joacă cei de acum, în Qatar, Bulgaria sau Turcia. E grav. Și atunci trebuie să ne bucurăm pentru realizare, dar e un moment care trebuie tratat ca moment zero. Dacă nu intervenim acum, la fundația fotbalului în următorii ani ne vom lamenta…”, atenționează antrenorul Pandurilor, Edi Iordănescu.

Patru panduri, sub lupa seniorului
Faptul că naționala a reușit să-și asigure prezența la Campionatul European ce va avea loc vara viitoare în Franța ar trebui să reprezinte un imbold pentru jucătorii români din campionatul intern, o eventuală convocare la lotul reprezentativ și participarea la jocurile României la competiția din Hexagon putând fi biletul spre echipe importante din Europa. Ca o rampă de lansare spre fotbalul mare ar trebui să vadă această calificare și unii dintre jucătorii Pandurilor, o parte dintre ei fiind în vizorul selecționerului, după cum o recunoaște și Edi Iordănescu: “Jucătorii români sunt bucuroși. E normal. Calificarea la Euro îi va motiva, avem jucători pasibili de convocare în viitor. Aș vrea cât mai mulți, avem nevoie de un parcurs bun al echipei. Am înțeles că au fost patru jucători monitorizați, eu sper să facă pasul spre convocare”, a mărturisit antrenorul Pandurilor.
Cum în lotul Pandurilor se găsesc foarte mulți jucători străini, nu este prea dificil să-i reperăm pe cei la care Iordănescu senior se gândește serios pentru a aduce sânge proaspăt naționalei. Săpunaru este un jucător cu o mare experiență internațională, ajuns la o maturitate ce poate aduce un plus echipei naționale. Își dorește revenirea sub tricolor după incidentele cu Victor Pițurcă și, în mod evident, este unul dintre jucătorii la care Anghel Iordănescu se gândește serios pentru lotul pentru Franța, asta dacă noul jucător al Pandurilor va reuși evoluții convingătoare pentru echipa gorjeană. Dan Nistor este și el un jucător care a mai fost în vederile echipei naționale, a avut un regres odată cu transferul său la Evian, dar pare să își revină, încet, încet, și redevine un potențial selecționabil. Răduț este și el un jucător care dacă va căpăta și o oarecare constanță ar putea fi “pasibil” de a face parte din lotul național. Nu ar fi o surpriză prea mare, dar talentatul mijlocaș va trebui să tragă tare în partea a doua a campionatului pentru a dovedi că nu va rămâne la statutul de mare speranță a fotbalului românesc, ci va deveni jucător de bază al unei generații care încearcă să scoată capul în fotbalul mare. O surpriză ar putea fi convocarea lui Ioan Hora. Nefiind băgat prea mult în seamă de selecționeri până acum, el bifând doar câteva selecții la naționala de tineret, Hora a avut un sezon foarte bun alături de ASA Târgu Mureș în campionatul precedent și un start de sezon foarte eficient în tricoul Pandurilor. Reușitele sale din ultimul an și jumătate îl pot face atractiv pentru naționala mare, acolo unde atacanții au înscris extrem de puțin chiar dacă au avut în față, în grupa de calificare, adversari destul de modești.
Ca o glumă, la un moment dat, Edi Iordănescu a recunoscut că tatăl său, selecționerul Puiu Iordănescu, l-a întrebat dacă are vreo recomandare pentru postul de fundaș stânga. Răspunsul antrenorului Pandurilor a venit rapid: “Eu am în echipă unul, cred că e cel mai bun pe postul lui în țară, pe Momcilovic, numai că nu prea e român…”, ar fi fost replica dată de Edi tatălui său.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here