Economii, doar de ochii lumii! – 50 de milioane primă pentru sindicaliştii CE Turceni

131

IMG_7235În momentul în care disponibilizările din minerit şi energie erau deja o certitudine, la Complexul Energetic (CE) Turceni se făcea încă risipă. Astfel, la finele anului trecut, mai precis în decembrie, administraţia oferea liderilor de sindicat de aici câte o primă grasă pentru a le cumpăra astfel tăcerea sau acordul de a semna listele de disponibilizări.

Nu puţini au fost sindicaliştii care şi-au umplut astfel buzunarele luând, dintr-un foc, prime cuprinse între 40 de milioane şi 50 de milioane de lei vechi. Surse din cadrul CE Turceni susţin astfel că peste zece persoane au beneficiat de acest “tratament” preferenţial, respectiv semnând chiar ieri primele liste nominale de disponibilizări.

Reprezentanţii din administraţie dar şi liderii de sindicat din mineritul şi energia gorjeană au strigat sus şi tare că negociază, în aceste zile, pentru reducerea cheltuielilor la aceste entităţi. Din păcate, în ciuda gargarei de care au dat dovadă toţi, reducerea cheltuielilor cu munca este o certitudine, iar la toate unităţile s-au făcut liste privind concedierea a câtorva sute de salariaţi, asta doar pentru 2011 însă. Pe partea cealaltă însă administraţia dar şi sindicatele făceau la greu risipă de bani. Cea mai mare risipă s-a făcut însă de Crăciun. Câteva mii de agende şi calendare s-au făcut cu această ocazie, banii fiind oferiţi din visteria CE Turceni, evident. Se vehiculează că numai pentru aceste obiecte s-ar fi cheltuit un miliard de lei vechi, banii fiind încasaţi de fostul director al APIA Gorj, tânărul pedelist, Traian Crăc care a recunoscut doar parţial informaţia.

Cumpăraţi cu prime

IMG_7236Sume mari de bani s-au dat însă pentru sindicaliştii CE Turceni care au fost astfel cumpăraţi cu sume cuprinse între 40 de milioane de lei vechi şi 50 de milioane de lei vechi, sub formă de prime. Restul salariaţilor au primit însă câte o primă “de porc” în valoare de 6 milioane de lei vechi, primă pe care de altfel au luat-o şi sindicaliştii în cauză.

Afacere de criză

Printre beneficiarii primelor de lux s-au aflat Florin Trofin, preşedintele Sindicatului CE Turceni, dar şi adjunctul acestuia Alin Popescu, care a luat primă uşor mai mică decât a colegului său sindicalist. De asemenea, o primă de 50 de milioane a primit şi Eugen Iovan, preşedintele Sindicatului Energia Turceni, cunoscut drept un apropiat al sindicalistului Marin Condescu.

Prima listă nominală de disponibilizaţi

Pe motiv de primă, probabil, ieri sindicaliştii în cauză dar şi restul colegilor lor au aprobat deja prima listă nominală de disponibilizaţi. Astfel, în urma unei şedinţe care a avut loc între orele 14.00-17.00 la CE Turceni, între directorii unităţii energetice şi sindicalişti s-au aprobat primii 80 de salariaţi care vor fi trimişi acasă. Administraţia a propus 117 persoane pe prima listă nominală dar se pare că în urma primelor negocieri s-au aprobat doar în jur de 80 de muncitori. Negocierile vor continua în zilele următoare deoarece lista va trebui să cuprindă 484 de persoane.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here