Economia judeţului Gorj, în scădere în luna mai faţă de aprilie 2012

142

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj ne informează că la nivelul judeţului nostru, „la sfârşitul lunii mai a acestui an, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.152 iar câştigul salarial mediu net a fost de 1.559”. Comparativ cu luna anterioară, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 0,6%. Pe sectoare ale economiei, nivelul câştigului salarial mediu net a fost de: 1925 lei în industrie şi construcţii, în scădere cu 9,2% faţă de luna precedentă, 1227 în agricultură, silvicultură, piscicultură, servicii anexe şi 1164 lei în servicii.

Câştigul salarial mediu nominal brut pe ţară în luna mai 2012 a fost de 2.109, cu 1,4% mai mic decât în luna aprilie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.530 de lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 23 de lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului şi a gazelor naturale în valoare de 4.325 de lei, iar cele mai mici în hoteluri, restaurante în valoare de 845 de lei.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net sau înregistrat în industria metalurgică cu 11,7%, între 4 şi 6,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică ţi termică, gaze, apă caldă, aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, extracţia cărbunelui superior şi inferior.

Au fost înmatriculate 3 societăţi comerciale
Totodată, în luna mai 2012, în Gorj au fost înmatriculate trei societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris, cu o valoare totală a acestuia de 1,7 mii lei. Astfel, pe ţară, judeţul Gorj ocupă locul 33 în funcţie de numărul societăţilor înmatriculate cu participare străină la capitalul social şi locul 25 în funcţie de capitalul social exprimat în valută.
Creşteri înregistrate
Efectivul salariaţilor din economia judeţului Gorj a fost în creştere faţă de luna anterioară. La sfârşitul lunii mai, în Gorj erau 73.975 salariaţi, în creştere cu 391 de persoane faţă de sfârşitul lunii anterioare. Creşteri au fost înregistrate la nivelul judeţului Gorj şi la eliberarea autorizaţiilor de construire pentru clădirile rezidenţiale, numărul celor eliberate fiind de 59 în luna mai în creştere cu 40,5% faţă de luna precedentă şi o scădere cu 23,3% faţă de luna mai 2011.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here