Ecojurnal – “Colo-n vale la Stroieşti”

374

Cutii de vopsea, ţiglă şi BCA, cărămizi ori bucăţi de bolţari şi nu în ultimul rând tot felul de recipiente de plastic ori PET. Nu vă speriaţi căci nu intenţionăm să vă prezentăm deschiderea niciunui magazin cu materiale de construcţii nici să vă facem cine ştie ce oferte ori promoţii în domeniu. Sunt numai câteva dintre gunoaiele aruncate pe malul Sohodolului în dreptul localităţii Stroieşti.

Locurile pe care râul le parcurge prin mai multe sate gorjene până la unirea cu Jaleşul şi de acolo mai departe în călătoria sa  spre sud par desprinse din filmele documentare ce prezintă  regiunile Europei şi nu numai.
2Repeguşuri urmate de toaie adânci, vegetaţia ce acoperă în unele locuri malurile cu totul formând  culoare unde râul le străbate  ca printr-un veritabil tunel şi nu în ultimul rând cântecele  ori chiar zgomotele vietăţilor pădurii toate acestea formează  un veritabil ecosistem ce poate destinde ori încărca energetic până şi pe cei mai stresaţi semeni de-ai noştri după o perioadă petrecută prin aceste locuri de vis.
3Păcat că totul este „băgat în ceaţă” cum se spune pe româneşte de inconştienţa câtorva localnici din Stroieşti care-şi aruncă resturile din construcţii ori gospodăriile personale direct pe malul râului pe lângă poluarea factorilor ambientali locali urâţind şi locurile care repet par desprinse din canalele de călătorii  ce urmăresc promovarea potenţialului zonelor prezentate.
4Îmi exprimam cu ceva timp în urmă opinia că la nivelul comunităţilor locale cu astfel de probleme educaţia celor ce nu înţeleg că în condiţiile actuale aruncarea resturilor din gospodărie pe malul apelor este inacceptabilă ar trebui făcută atât prin mass-media locală, cât şi de liderii comunităţilor în cauză . Lideri ce ar trebui să se implice direct în stoparea depozitărilor de reziduri pe malurile apelor ce le tranzitează localităţile pentru că organele abilitate (se ştie foarte bine care sunt acelea) dau amenzi administraţiilor locale. Iar banii ce se plătesc sunt din bugetele locale bani ce ar putea fi folosiţi mai bine în acoperirea altor nevoi ale comunităţilor în cauză.
Îmi povestea cu ceva timp în urmă un primar care s-a implicat personal în stoparea depozitării deşeurilor pe malurile apelor  că a fost ameninţat în toate felurile de consătenii săi de la faptul că nu va mai fi votat  până că o să-i ia casa foc (aşa din senin).
5Dar aşa cum vă spuneam pe la începutul zicerii mele, în condiţiile actuale de aderare a României la structurile comunitare, aceste fapte sunt  inacceptabile şi nu mai trebuie să continue sub nicio formă.
Pentru că la ora actuală există şi am văzut containere de la cele de 1,1 mc până la cele mari parcă de 14 mc amplasate 7în diverse locuri în comunităţile rurale pentru ca respectivele resturi de molozuri ori deşeuri să fie aruncate de localnici în ele şi apoi transportate în locurile special amenajate.
Resturi din construcţii ori  gospodării au fost şi or să mai fie şi de acum înainte. Ce trebuie schimbat radical (şi sunt iarăşi nevoit să mă repet ) este percepţia comunităţilor faţă de acestea.
8Adică faptul că nu mai pot fi aruncate fără nicio răspundere şi că eventualele sancţiuni primite se plătesc din banii comunităţii, bani ce se pot folosi mai eficient în alte activităţi  să nu mai vorbim de cheltuielile de ecologizare ale perimetrelor respective efectuate de cele mai multe ori tot din banii comunităţii.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here