Echipamente electrice şi electronice cu probleme de “Protecţie”

154

Amenzi în valoare de 8.650 de lei au aplicat comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj la agenţii economici din judeţ, la sfârşitul anului trecut, când au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE). O serie de abateri grave au constatat comisarii în timpul acţiunii de control.

În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul IV, în perioada 17-21 decembrie 2012, comisarii CJPC Gorj au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE). 12 operatori economici gorjeni au fost supuşi controlului. Valoarea de DEEE controlată este de 3.910 lei. Zece operatori economici au fost depistaţi cu abateri în acest caz iar valoarea amenzilor aplicate este de 8.650 lei.

Abateri constatate în cadrul acţiunii de control
În cadrul acţiunii de control au fost constatate abateri precum: neafişarea preţurilor într-o formă lizibilă şi vizibilă pentru informarea corectă a consumatorilor, neidentificarea la locul de desfăşurare a activităţii de comercializare de asemenea nerespectarea Legii nr. 349/2001 privind combaterea efectelor fumatului.

Sfaturi pentru consumatori
“În scopul reducerii la minimum a eliminării DEEE ca deşeuri municipale nesortate şi pentru a facilita colectarea lor selectivă, producătorii trebuie să aplice simbolul care indică faptul că EEE fac obiectul unei colectări separate care reprezintă o pubelă cu roţi barată cu două linii în formă de ” X ”; toate informaţiile sunt furnizate de către producători şi/sau distribuitori în instrucţiunile de utilizare sau la punctul de vânzare producătorii care introduc pe piaţă EEE trebuie să poată fi identificaţi în mod clar prin etichetele aplicate pe EEE orice producător care introduce pe piaţă EEE, după data de 31.12.2006, este obligat să se identifice prin aplicarea unei etichete având un marcaj care va conţine numele firmei, codul unic de înregistrare la Registrul Comerţului sau orice informaţie de identificare a producătorului, fără a se confunda cu alt marcaj similar, aplicat anterior datei respective”, a precizat Daniela Michi, comisar – şef în cadrul CJPC Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here