Ecaterina Teodoroiu și Tudor Vladimirescu, „eroi ai națiunii române”

559

Ecaterina Teodoroiu și Tudor Vladimirescu au fost declarați „eroi ai națiunii române”, iar 2021 este „Anul Tudor Vladimirescu”, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit actului normativ, Tudor Vladimirescu este declarat „erou al națiunii române”, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul lui din timpul Revoluției din 1821, iar Ecaterina Teodoroiu „pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial“.
Cei doi urmează să fie comemorați, anual, în data de 23 ianuarie, respectiv 22 august. Cu acest prilej, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate pot organiza programe și manifestări cu caracter cultural-științific.
„Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de mine și colegul meu Gigel Știrbu, prin care Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu au fost declarați eroi ai națiunii române, ca urmare a faptelor eroice de la Revoluția de la 1821, respectiv Primul Război Mondial. Sunt bucuros să contribui și eu la omagierea acestor personalități ce provin din Gorj, dar sunt un model pentru întreaga țară, și totodată la creșterea vizibilității istoriei locale”, a transmis deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here