Duşa: Avioane Awacs ale NATO şi MIG21 Lancer execută zilnic misiuni de supraveghere. Un nou exerciţiu comun NATO cu aviaţia militară americană, în luna mai

973

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, vineri, că, odată cu izbucnirea crizei din Ucraina, avioane de tip Awacs ale NATO, precum şi avioane de vânătoare MIG 21 Lancer execută zilnic, în spaţiul aerian al ţărilor de graniţă ale Alianţei, misiuni de supraveghere şi de poliţie aeriană.

Ministrul Mircea Duşă a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că de la izbucnirea crizei din Ucraina avionul Awax al NATO se află în spaţiul aerian al României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Odată cu izbucnirea crizei din Ucraina s-au luat măsuri de către NATO de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor de graniţă ale NATO şi, zilnic, avioanele acestea Awacs pentru supraveghere electronică, împreună cu aviaţia MApN execută misiuni de supraveghere a spaţiului aerian şi misiuni de poliţie aeriană. (…) De la izbucnirea crizei, acel avion Awacs al NATO se află în spaţiul aerian al României şi avioanele de vânătoare MIG 21 Lancer execută zilnic misiuni. Nu au zburat de foarte mult timp piloţii militari atâta cât au zburat în această perioadă”, a spus Duşa.

Ministrul a subliniat că România este un stat membru NATO şi are realizate „toate capabilităţile militare” convenite cu Alianţa Nord-Atlantică
„Toate capabilităţile trebuie să fie operative 24 de ore din 24 şi îşi vor realiza misiunile atât în ceea ce priveşte apărarea teritoriului naţional, cât şi misiunile în afara teritoriului naţional”, a mai spus Duşa.

Duşa: Un nou exerciţiu comun NATO cu aviaţia militară americană, în luna mai, tot la Câmpia Turzii

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, vineri, că un nou exerciţiu de aviaţie NATO va fi realizat în luna mai cu partenerii americani, tot cu avioane F-16 şi tot la Câmpia Turzii, judeţul Cluj.
„Vom avea şi alte exerciţii împreună cu statele membre NATO, urmează chiar în luna mai să avem din nou un exerciţiu pe aviaţie, tot cu avioane F-16 şi tot la Turda, cu aviaţia militară a SUA. Sunt şi alte exerciţii ale forţelor terestre, sunt şi exerciţii ale forţelor navale pe Marea Neagră, sunt amplificate măsurile de pregătire atât ale forţelor militare ale României, cât şi ale NATO în această perioadă”, a spus Duşa.

În perioada 10-17 aprilie, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a exerciţiului comun „Dacian Viper 2014” în cadrul căruia piloţii români au zburat pe avioane de vânătoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române.
În ultima zi a exerciţiului româno-american Dacian Viper 2014, premierul Victor Ponta a venit la Câmpia Turzii, el participând la un zbor cu un avion american F-16 şi declarând, ulterior, că „a fost o experienţă absolut unică”, pe care nu poate să o compare cu cea din maşina de curse, şi că a fost „mândru” când a putut să se dea jos din avion şi să meargă drept.

“Dacian Viper” s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

În 6 aprilie, ministrul Apărării, Mircea Duşă, declara că mai multe avioane americane F-16 vor veni în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă. Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here