Este o dimineață senină a zilei de 13 septembrie 2021. E luni, început de săptămână dar și de an școlar. Mă numesc Sara Gabriela Grindeanu și sunt tare emoționată. Astăzi încep clasa a II-a la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. După un an de pandemie datorată unui virus periculos pentru oameni în care eu am stat acasă și am făcut orele online, azi mă întâlnesc fizic cu ai mei colegi de clasă. Nu știu dacă vor mai fi aceeași. Anul trecut am fost 30 de elevi în clasa 1A și am avut învățătoare pe doamna Elena Vănușcă. A fost ultimul său an de muncă. În vara aceasta s-a pensionat. Acum vom avea o nouă învățătoare. Mama mi-a spus că va fi doamna Elena Evelina Barb, care a suplinit-o, pe o scurtă perioadă de timp, pe doamna Elena Vănușcă, anul trecut. Mi-ar plăcea să fie așa pentru că m-am înțeles foarte bine cu dumneaei, chiar dacă am fost online.
M-am trezit devreme în această dimineață și mi-a fost tare greu. Pe timpul vacanței dormeam cât vream eu. Uneori și până la ora 10. De azi înainte trezirea va fi la ora 7, în cursul săptămânii. Numai sâmbăta și duminica voi dormi mai mult. Ce bine a fost în vacanță.
Mama și bunica au pregătit totul pentru noul an școlar. Uniforma e curată și călcată, pantofiorii sunt noi, iar ghiozdanul e încăpător pentru cărțile și rechizitele școlare necesare în acest an. Pe lângă manualele școlare, pe care le vom primi de la școală, trebuie să cumpărăm și cărți sau caiete auxiliare. Oare în ce sală de clasă voi învăța anul acesta? Când am fost în clasa pregătitoare, sala de clasă era la parter. În clasa întâi, colegii mei au fost mutați în laboratorul de fizică de la ultimul etaj. S-ar pute ca și anul acesta să învățăm tot acolo. Sper că nu va fi frig pe timpul iernii. Deabia aștept să mă întâlnesc cu colegii de clasă. Cu mulți dintre ei nu m-am întâlnit de când am fost la începerea anului școlar, anul trecut. Poate nici nu mă mai cunosc. Sau poate nici eu pe ei. La orele online vedeam doar tabla sau pe doamna învățătoare, nu și colegii. Doar atunci când mai ieșeau la tablă îi mai vedeam, mai mult ceafa decât fața. Aștept să o îmbrățișez și pe doamna învățătoare și să-i ofer un buchet de flori, cu tot dragul. Sper să fie la fel de bună și blândă cu noi, așa cum a fost atunci când a suplinit-o pe doamna Vănușcă.
Deja s-a făcut ora 8:40. Trebuie să plecăm la școală. La ora 9:00 începe festivitatea de deschidere a noului an școlar. Eu sunt gata echipată și aștept la ușă să vină și ceilalți. Plec la școală însoțită de mama, bunica și bunicu. Bunicu este jurnalist și are aparatul foto cu el. Ajungem în 7 – 8 minute la școală. Deja s-au adunat o mulțime de persoane: elevi, părinți sau bunici. Îmi caut colegii de clasă și îi găsesc foarte repede că sunt grupați și așezați în față. Ne salutăm și ne îmbrățișăm. Vine și doamna învățătoare și ne salută pe toți. E doamna Elena Evelina Barb, care a mai fost pentru puțin timp la noi când eram în clasa întâi. Ce mult mă bucur. De la microfonul școlii se aude o voce de bărbat. Este noul director al școlii, profesorul Sorin Todea. Eu nu-l cunosc. Până astă vară a fost director domnul profesor Băluțescu Ovidiu, al cărui nepot este coleg de clasă cu mine. Este ora 9 fix și începe festivitatea pentru deschiderea noului an de învățământ. Se cântă Imnul Național dintr-o boxă mare, apoi preotul Sandu Gheorghiță de la biserica de lângă noi, la care am fost de multe ori cu bunica și uneori cu mama, împreună cu profesorul nostru de religie, Ion Popescu, fac o slujbă religioasă și la sfârșit ne stropesc cu apă sfințită. Apoi vorbesc la microfon, domnul director, o doamnă profesoară de la Inspectoratul Școlar Gorj și o polițistă. Domul director anunță învățătorii și profesorii diriginți de la fiecare clasă. Ni se permite să mergem la clasă, dar pe rând. Întâi ai mari și apoi noi ai mici. Este deja ora 9:40. Ne despărțim de părinți și bunici și mergem cu doamna învățătoare la clasă. Este tot în laboratorul de fizică de la etajul doi al școlii. Acolo am făcut o serbare de Crăciun când eram în clasa pregătitoare.
Intrăm sfioși în clasă. Doamna ne spune să ne așezăm în bănci așa cum am fost și anul trecut. Eu dacă nu am fost la școală, mă așez la fereastră în banca a treia. Este o masă lunguiață de trei persoane dar acum stăm doar două. Vine și bunicul. Ne face câteva fotografii, apoi pleacă. Pe bancă am găsit cinci cărți. Unele noi, altele vechi. Din curiozitate mă uit să văd ce materii am în acest an școlar. Citesc pe fiecare în parte. Prima este „Comunicare în limba română” și are ca autori pe Cleopatra Mihăilescu și Tudora Pițilă. Este editată în anul 2018 și a mai fost folosită. A doua este „Matematică și explorarea mediului”. Are aceiași autori și ediție ca prima și a mai fost folosită. Cea de-a treia este „Religie, cultul ortodox”, semestrul I și are un grup de patru autori: Gabriela Favu, Ana Nicoleta Danciu, Ionelia Țițirigă și Daniela Lupiș. Este ediție 2015 și a mai fost folosită. Am dat și de două manuale noi. „Dezvoltare personală” realizată de Adina Grigore, Cristina Ipate-Toma și Nicoleta-Sonia Ionică și „Comunicare în limba modernă engleză” realizată de Jenny Dooley și Virginia Evans. Nu am timp să le răsfoiesc. Doamna ne dă un formular pe care completăm noi orarul primei săptămâni de școală. Ne dă apoi niște fișe pe care ni se cere să le completăm cu date despre noi și despre ce am făcut în vacanță. Ne mai dă un creion de scris, o planșă plastifiată cu tabla înmulțirii și o scrisoare de la „Creionașul magic” însoțită de o prăjiturică „Barnei”. Nici nu știu cum a trecut timpul și a venit momentul să plecăm acasă. Este ora 11. Fiecare ne băgăm cărțile în ghiozdan. Îi dăm, pe rând, florile doamnei învățătoare care ne răsplătește cu o îmbrățișare și ne conduce la poarta școlii unde ne așteaptă părinții. Ce zi frumoasă și ce plăcut a fost în prima zi de școală. Sunt tare bucuroasă că m-am întâlnit cu colegii de clasă și cu doamna învățătoare Elena Evelina Barb.
Sara Gabriela Grindeanu, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, clasa a II-a