După ţeapa Contoloru – BCR, în aşteptare pentru recuperarea prejudiciului de cinci milioane de euro

188

deschidereBanca Comercială Română(BCR) şi SC Suport Colect SRL s-au constituit părţi civile în procesul în care Dumitru Contoloru, fostul director al BCR, Sucursala Gorj, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Banca centrală şi societatea comercială se judecă, însă, şi cu alţi patru dintre învinuiţii din dosarul instrumentat de procurorii DNA, trei dintre aceştia fiind foşti funcţionari sau chiar directori ai băncii gorjene. BCR are de recuperat aproape 5 milioane de euro de la inculpaţi, instanţa dispunând sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Contoloru şi ale lui Ion Chiriac, fost ofiţer bancar de credite.

Dumitru Contoloru şi alte şapte persoane au fost trimise în judecată de către DNA în luna aprilie pentru că, prin mijloace frauduloase şi falsificare de documente, au acordat, obţinut sau utilizat credite bancare în valoare de 296 miliarde de lei de la Banca Comercială Română – Sucursala Novaci, judeţul Gorj. Dosarul a ajuns, imediat după ce procurorii DNA au finalizat rechizitoriul, pe rolul Tribunalului Gorj, unitatea bancară prejudiciată şi o firmă aflată în aceiaşi situaţie constituindu-se părţi civile în proces. În mod ciudat însă, procesul trenează şi asta deoarece inculpaţii, personal sau prin apărători, cer amânări peste amânări în proces. În numai trei termene, dosarul BCR a fost amânat deja de trei ori, următorul termen urmând să aibă loc luna viitoare.

Tergiversări concertate

Dosarul în care Dumitru Contolorul, Sorin Popescu, Marilena Giurcă, Ion Chiriac şi Ion Marin sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor a avut, astfel, primul termen pe data de 4 mai, dar, suferă o primă amânare deoarece la dosar s-a depus o cerere în acest sens. La fel se întâmplă însă, la următorul termen din 18 mai când instanţa este rugată să amâne procesul pe motiv că unul dintre inculpaţi se află în spital. ,,Se amână judecarea cauzei la data de 15.06.2010 şi se acordă un termen de judecată mai lung, la cererea apărătorilor inculpaţilor, pentru pregătirea apărării şi pentru când se va putea prezenta şi inculpata Giurcă Marilena, care în prezent se află internată în spital”, se arată în hotărârea instanţei gorjene. La al treilea termen, cel care stabileşte că are nevoie de o pauză, permisă însă de lege, este chiar fostul director al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, care cere prin apărător o amânare. O şi primeşte, instanţa admiţând astfel ,,cererea de amânare a judecării cauzei formulată de avocatul ales, Manta Ion, al inculpatului Contoloru Dumitru şi amână judecarea cauzei la 31.08.2010, pentru când se vor cita părţile lipsă”. Aceste practici de care uzează inculpaţii demonstrează că dacă procurorilor DNA le-au trebuit câţiva ani să finalizeze cercetările în dosarul BCR şi să trimită întregul lot în judecată, cu siguranţă după o perioadă similară vom afla şi sentinţa în acest proces.

Patru dintre inculpaţi se află în stare de arest preventiv, iar patru dintre funcţionare se află în stare de libertate.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here