După protestul spontan – Consilierii de Probațiune din Gorj, în grevă de avertisment!

372

Consilierii din cadrul Serviciului de Probaţiune (SP) Bucureşti se vor afla în grevă de avertisment joi, între orele 10,00 – 12,00, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să declanşeze greva generală, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate de conducerea Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP) şi a Ministerului Justiţiei. La protestul declanşat în cadrul SP Bucureşti s-au alăturat și consilierii din Serviciul de Probațiune Gorj.

“De asemenea, angajaţii SP Bucureşti continuă astăzi(n.r. ieri) protestul spontan iniţiat în cursul zilei de marți, prin întreruperea activităţii între orele 10,00 şi 14,00, în condiţiile în care, până la această oră, responsabilii din DNP şi MJ nu au formulat soluţii concrete la problemele de natură salarială semnalate în nenumărate rânduri, oferind în schimb doar explicaţii neconvingătoare şi promisiuni deşarte”, se arată într-un comunicat al consilierilor din cadrul Serviciului de Probaţiune Bucureşti. La protestul declanşat în cadrul SP Bucureşti s-au alăturat, până în prezent, 226 de consilieri din serviciile de probaţiune din alte 21 de judeţe: Iaşi, Harghita, Sălaj, Braşov, Dolj, Neamţ, Gorj, Vrancea, Timiş, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Prahova, Bihor, Bacău, Cluj, Dâmboviţa şi Buzău. “Precizăm că, în acest moment, având în vedere demersurile efectuate constant în ultimul an în vederea soluţionării revendicărilor formulate, consilierii de probaţiune din SP Bucureşti consideră că au epuizat, fără succes, toate posibilităţile de soluţionare amiabilă a conflictului de muncă cu conducerea DNP, respectiv MJ, şi au decis să treacă la următorul pas prevăzut de lege: greva de avertisment, urmată de greva generală”, se precizează în documentul respectiv.

Cu drepturi salariale restante
Printre revendicările angajaţilor din sistemul de probaţiune se numără plata drepturilor salariale restante “izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ în raport cu ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională, recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”. Consilierii spun că aceste drepturi salariale au fost recunoscute oficial şi de DNP şi MJ, însă nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget. “Această explicaţie s-a dovedit a fi falsă după ce, la începutul acestei săptămâni, conducerea DNP a constatat că are excedent bugetar şi a decis să-l utilizeze pentru plata discreţionară a unor drepturi salariale restante exclusiv către funcţionarii publici din cadrul aparatului central, nu şi către cei 550 de consilieri de probaţiune care asigură efectiv activitatea de supraveghere a peste 100.000 de persoane care au comis infracţiuni”, se menţionează în comunicat. O altă revendicare se referă la calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probaţiune din ţară, în acord cu instrucţiunile Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum şi virarea în conturile angajaţilor a diferenţelor salariale rezultate (aproximativ 500 – 1.000 de lei/lună pentru fiecare consilier). “Începând din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probaţiune din România sunt stabilite în baza unei formule de calcul eronate, lucru recunoscut de altfel de conducerea DNP”, arată sursa citată. Cea de-a treia revendicare priveşte emiterea ordinelor administrative prin care să se înlăture “discriminările salariale istorice” la care sunt supuşi consilierii de probaţiune în raport cu toate celelalte categorii profesionale din cadrul familiei ocupaţionale Justiţie, prin calcularea salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de probaţiune în baza valorii de referinţă sectorială 463,5.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here