După prime de lux – Salariile nesimţite revin la SNLO şi Complexurile Energetice

344

DeschiderePentru că Guvernul Boc nu a mai prelungit ordonanţa prin care se plafonau salariile directorilor de companie la nivelul remuneraţiei unui secretar de stat, directorii de la Complexurile Energetice şi SNLO au revenit la vechile salarii. Este vorba despre sume care pot ajunge şi până la 200-300 de milioane de lei vechi.

Aşadar, acum când pensionarii militari sunt „ciuntiţi” drastic la pensii, funcţionarii îşi renegociază creditele la bănci ca urmare a diminuării veniturilor cu 25%, când Guvernul nu mai are bani pentru mame, directorii de la Complexul Energetice şi SNLO beneficiează de măriri de peste 50% din veniturile încasate până acum.

Nesimţirea nu are margini pentru şefii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, ai Complexurilor Energetice din Gorj dar şi pentru membrii Consiliilor de Administraţie sau AGA, în privinţa veniturilor încasate. Profitând de lipsa prelungirii deciziei Guvernului de plafonare a salariilor, directorii au revenit la vechile lefuri. Astfel, minţile luminate din aceste companii au luat imediat decizia de a-şi mări salariile. „În temeiul Contractului de mandat şi în conformitate cu Legea 31/1990 cu modificările şi completările ulterioare se stabileşte remuneraţia directorului general pe anul 2011 astfel: Pentru perioada 01.01-31.12.2011, remuneraţia este de 10.000 de lei pe lună”, se arată într-o notă justificativă privind salariul directorului general pentru anul 2011. Vorbim despre salariul de încadrare, la el adăugându-se sporul de conducere, sporul de vechime, indemnizaţia pentru şedinţele CA şi numeroasele prime încadrate ca nesimţite: de murături, de vacanţă, de energie, de Crăciun, Paşte, Ziua Energeticianului sau Minerului, prime de negociere a contractului de muncă. În afara acestor prime, directorii generali vor pleca acasă cu aproape 200 de milioane de lei vechi.

Miliarde de lei pentru membri CA şi AGA

Odată cu majorarea salariului directorului general, evident s-au modificat şi indemnizaţiile membrilor din CA şi AGA, a cenzorilor, secretarului şi membri diverselor comisiilor din cadrul companiilor.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi. Acum s-a revenit şi s-a stabilit ca aceştia să primească 5% din salariul “generalului”. Majorat procentul, majorat şi salariul directorului din care stabileşti procentul, s-a ajuns ca banii încasaţi de aceştia să fie de 360 de milioane de lei pe an, adică peste 30 de milioane de lei pentru fiecare membru. La fel şi pentru membri AGA.

În total, doar de la Complexul Energetic Rovinari vor fi date peste 8 miliarde de lei vechi doar pentru salariul directorului general şi a membrilor AGA, CA şi comisii.

“Generali” interimari şmecheri

Trebuie amintit că în 2009, Executivul a anunţat că salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010.

Până în prezent, Guvernul nu a emis un act normativ prin care indemnizaţiile directorilor generali să fie plafonate şi pe parcursul anului 2011.

Însă, directorii de la Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari au dorit să rămână într-o incertitudine privind mandatul de director general, acceptând interimatul, pentru a-şi păstra salariile pe care le aveau înainte. Astfel, Tiberiu Trotea şi Octavian Graure nu au plecat acasă în nicio lună, de când au fost puşi “generali”, cu un salariu mai mic de 150 de milioane de lei.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here