După patru decenii – Septuagenarul Golgotă construieşte a doua sa farfurie zburătoare

1209

Alexandru Golgotă din comuna Alimpeşti, în vârstă de aproape 79 de ani, a trasat pentru a doua oară planurile unei noi farfurii zburătoare pe care s-a apucat să şi-o construiască deja în propria bătătură. Omul, care a mai construit un astfel de vehicul în 1974, a apelat de data aceasta la materiale noi şi şi-a dotat noua “farfurie” chiar şi cu un schimbător de la o Dacia veche. Golgotă susţine că nu va zbura nici de data aceasta cu invenţia sa pe care o vede deja un lucru imbatabil, chiar mai bună decât un elicopter, scopul realizării noii construcţii fiind să demonstreze că există ceva mai bun decât cunoscutul aparat de zbor cu elice. Prototipul OZN-ului gorjenesc este prevăzut cu două rotoare, are un motor achiziţionat de la second-hand şi poartă amprenta constructorului care munceşte deja de doi ani la viziunea sa de viitor.

DSC_0095Gorjeanul Golgotă şi-a pus în minte să mai încerce o dată experimentul UFO din 1974. Atunci, în plin comunism, acesta a realizat primul său vehicul aerian sub formă de farfurie zburătoare. L-a şi pus în funcţiune, iar aparatul de zbor s-a ridicat peste un metru de la pământ, cu tot cu inventator. Prima farfurie zburătoare a lui Golgotă avea 8 metri lungime şi era dotată cu un Motor de Mobră de 4 cai putere. A fost pusă în funcţiune în curtea şcolii din localitate de faţă cu tot satul. Lumea s-a minunat, văzându-l pe consăteanul lor un fel de Henri Condă de Alimpeşti. Pentru că zburase la înălţimea de peste un metru, aparatul trebuia clasat ca unul de zbor. Omul s-a gândit să-l facă însă mai puternic pentru a zbura mai sus, dar vestea că a făcut o farfurie zburătoare a ajuns la miliţie.

DSC_0097Arestat şi internat la Psihiatrie
Comuniştii au spulberat astfel din faşă proiectul lui Golgotă văzut drept unul periculos, mai ales că cei din fruntea regimului se temeau că românii vor trece graniţele cu ajutorul prototipului construit în bătătura din Alipeşti. Golgotă nu primeşte din acest motiv felicitări, ci are parte din plin de repercusiunile comuniste. Omul, care are liceul şi patru calificări, este ridicat de acasă şi băgat la beci. A fost astfel arestat şi apoi internat la Psihiatrie, dorindu-se să i se pună ştampila de nebun. A lipsit o lună de acasă fără ca familia sa să ştie ceva de Alexandru Golgotă. Este lăsat liber abia după ce fratele acestuia garantează că Golgotă nu o să mai construiască farfurii zburătoare. Cererile nu se opresc aici, Golgotă este obligat să demonteze “bijuteria” zburătoare şi să-i arunce componentele. Omul se supune că nu are ce face şi pune la păstrare planurile pe baza cărora şi-a realizat invenţia. Nu renunţă însă la visul său, iar după revoluţie încearcă să obţină măcar un brevet de invenţie pentru aparatul său. “Am încercat să-mi brevetez prima invenţie, dar mi s-au oprit documentele şi nu mi s-a dat în schimb nimic”, spune acum Golgotă care deţine în schimb toate schiţele care au stat la baza “farfuriei”, la domiciliu.

DSC_0099Al doilea OZN, după aproape 40 de ani
Bătut la capitolul brevet, Golgotă hotărăşte să reia construcţia farfuriei zburătoare din ’74. Se gândeşte însă la un proiect îmbunătăţit şi prevede în scheme ca aparatul de zbor să nu mai aibă un rotor, ci două. Caută, de asemenea, un motor mai puternic şi achiziţionează materiale mai uşoare pentru farfuria cu numărul doi. “Prototipul noii farfurii zburătoare se apropie de cel pe baza căruia a fost construit primul vehicul după 1970. Am vechile schiţe, 7 la număr. Singura diferenţă acum este legată de un rotor. Prima farfurie era cu un rotor, iar asta are două rotoare”, spune Golgotă, care speră ca noul proiect să bată recordul de înălţime al primului aparat de zbor. “Prima s-a ridicat de la pământ un metru, un metru şi jumătate. Sper că acesta, când o termin, să zboare şi mai sus. Şi asta fără mine”, a spus inventatorul privindu-şi mândru farfuria zburătoare din propria ogradă.

Doi ani de muncă pentru UFO-ul made in Gorj
“Lucrez de doi ani. Materialele sunt cumpărate pe rând. Le-am achiziţionat din pensie, le lucrez la strung singur. Motorul este unul vechi cumpărat de la second-hand. Mai am însă de lucru, dar conform proiectului o să fie bun de zbor. L-am făcut ca şi experiment”, spune Golgotă care şi-a construit şi propria biserică în curtea casei. Este vorba despre Biserica Puritană cum singur o numeşte. A făcut pentru noul locaş de cult şi o biblie redactată în ultimii 20 de ani. De fapt sunt 12 cărţi în una, Evanghelia Puritană are 610 pagini. “Lumea spune că sunt nebun, dar toţi savanţii au fost consideraţi astfel”, explică, zâmbind, septuagenarul şi acest proiect.

DSC_0100Autorităţile locale nu ştiu ce să creadă: savant sau nebun?
Conducerea Primăriei Alimpeşti nu este prea încântată de proiectele lui Golgotă, dând de înţeles că cetăţeanul face ce vrea pe proprietatea sa. De fapt, Golgotă nu plăteşte taxe şi impozite pentru aparatul său de zbor. Cetăţeanului nu-i pasă cum este văzut de autorităţi atâta timp cât nu îl bate nimeni la cap să facă altceva decât vrea. “Autorităţile sunt sceptice pentru că eu am fost întotdeauna împotriva partidului”, spune Golgotă care crede cu tărie că doar pedeapsa capitală poate pune pe făgaşul normal ţara şi judeţul. “Viitorul nu va fi prea bun dacă nu se revine la pedeapsa capitală. Aşa nu mai fură nimeni nimic. Aceasta este ultima mea previziune”, subliniază omul.

Nu palat ci istorie
Zâmbind relaxat, Alexandru Golgotă susţine că în viaţa sa nu prea l-a interesat ce spune lumea. A avut alte viziuni despre ceea ce îl înconjoară şi şi-a dedicat timpul picturii bisericeşti şi pasiunii pentru mecanică, construcţii şi electricitate. “Nu vreau să zbor cu farfuria, vreau doar să demonstrez că zboară”, spune, zâmbind, vârstnicul menţionând că nu l-a interesat niciodată să-şi facă “case şi palate”. “Am vrut să râmână altceva în urma mea”, menţionează gorjeanul, susţinut de aproape de soţia sa.
“Ştie să facă de toate, şi mecanică, electrică, pictură, iar pensia şi-o bagă în aceste proiecte. Noi trăim cu ce avem pe bătătură. În rest, construieşte în raport cu banii pe care îi pune deoparte pentru pasiunea sa”, spune şi nevasta lui Alexandru Golgotă.
Inventatorul speră să îşi finalizeze cât mai repede noul proiect şi să pună în funcţiune cea de-a doua farfurie zburătoare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here