După noul Cod Civil, cauzele din Gorj vor fi foarte atent triate

255

În mai puţin de o lună va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă. Astfel că după vacanţa judecătorească, de la 1 septembrie, şi la instanţele din Gorj se modifică procedurile după care se vor desfăşura procesele civile. Toate acţiunile vor fi triate înainte de a fi acordat primul termen de judecată în speranţa de a reduce numărul dosarelor fără acţiuni precise aduse în atenţia magistraţilor.

De la 1 septembrie va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă, iar odată cu acesta se doreşte eliberarea instanţelor de numărul mare de dosare care ajung pe rol, multe din ele lipsite de o acţiune precisă, astfel că înainte de a ajunge în faţa instanţei, cauzele vor fi triate, o parte din ele putând fi anulate în condiţiile în care judecătorii stabilesc că acestea nu îndeplinesc, în limita legii, condiţiile de formă şi fond. Pe rolul instanţelor din Gorj sunt mii de procese, numeroase fiind cele pe Civil, pe pretenţii. Majoritatea se finalizează însă prin suspendare, părţile refuzând să se mai prezinte la proces după sentinţa dată pe fond.

Pe noul cod, procesele civile vor fi oprite în camera de consiliu
Corespondenţa şi camera preliminară vor fi coordonatele între care se vor desfăşura procesele civile începând cu 1 septembrie, când noul Cod Civil va intra în vigoare. Practic, multe dintre acţiuni vor fi înregistrate pe rolul instanţelor fără ca să primească termene de judecată. Şedinţele publice în cazurile civile vor dispărea încet, încet, lăsându-se la latitudinea părţilor dreptul de a opta dacă vor să ajungă într-o sală de judecată sau nu. O problemă de care se vor lovi judecătorii va fi lipsa spaţiilor, în condiţiile în care numărul acţiunilor civile a luat proporţii. Lucrurile importante vor fi discutate în camera preliminară. Aici vor fi verificate toate actele care fac parte din acţiune, după care va începe corespondenţa dintre instanţă şi părţi. I se comunică pârâtului acţiunea reclamantului, iar acesta îşi face apărarea în scris şi o trimite judecătorului. Sigur, noul Cod Civil prevede şi termene până la care scrisorile trebuie să ajungă la destinaţie. O altă noutate o constituie şi faptul că, la cererea părţilor, audierile unor martori vor putea fi făcute şi de avocaţi, în birourile lor, dar în prezenţa tuturor celor implicaţi. Practic, din această toamnă rolul caselor de avocatură puternice va creşte. În ultima fază a procesului, cea în care se pun concluziile, părţile, fiind suverane, vor decide dacă îşi doresc o şedinţă publică sau camera de consiliu. Primul termen de judecată nu poate fi fixat la mai mult 60 de zile de la primirea ultimului răspuns de la reclamant. La primul termen de judecată vor fi discutate probele, care vor fi admise în măsura în care acestea se dovedesc a fi utile sau pertinente în soluţionarea cauzei. O altă noutate o reprezintă şi faptul că avocaţii vor putea audia anumite categorii de martori, la cererea părţilor şi în prezenţa tuturor părţilor implicate.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here