După lunile de relaxare – Un nou focar de pestă porcină, în gospodăria unui localnic din Scoarța

1112

Autoritățile sanitar-veterinare din Gorj au din nou de furcă cu pesta porcină africană! După luni întregi în care nu mai apăruse niciun caz de PPA pe teritoriul județului Gorj, acum, din păcate, boala își face din nou simțită prezența, cel mai recent caz fiind înregistrat la Scoarța.

Conducerea Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj avertizează cu privire la faptul că vânzarea de porcine și circulația acestora a luat din nou avânt în lunile în care măsurile de relaxare au fost aplicate. Deși trecuse mai mult timp de când Gorjul nu mai raportase niciun focar de pestă porcină africană, iată că acum, din nou, județul nostru este bifat la cazurile noi de boală.

Se conturează noi focare în Gorj!
,,Din păcate, recent, a apărut un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Scoarța. Proprietarul avea în gospodărie doar doi porci, iar nouă ne-a semnalat că unul deja murise, iar pe celălalt a fost nevoie să îl sacrificăm ca urmare a confirmării bolii. Ne confruntăm, spun eu, cu noi cazuri ca urmare a faptului că cetățenii nu înțeleg să nu mai vândă porci, să limiteze circulația acestora. Au fost și aceste măsuri de relaxare și cred că acesta este motivul pentru care PPA continuă să evolueze în Gorj după mai multe luni de pauză. În aceste zile, din păcate, mai așteptăm să ne iasă niște buletine de analiză, deoarece mai avem câteva suspiciuni de boală la alte gospodării. Vom vedea la analiză dacă se confirmă noi cazuri de pestă porcină”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

525 de focare, active în țară
În România, la ora actuală, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de județe din care în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici, cât și mistreții, în două județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în două județe sunt afectați numai porcii domestici. În prezent, sunt active un număr de 525 de focare PPA, dintre care 14 focare în exploatații comerciale și trei focare în exploatații comerciale de tip A.În intervalul 24 septembrie – 2 octombrie 2020 au fost înregistrate 27 de focare noi PPA: județul Dolj – 1 exploatație comercială; județul Bihor – 2 focare PPA; județul Teleorman – 4 focare PPA; județul Gorj – 1 focar PPA; județul Prahova – 1 focar PPA; județul Iași – 4 focare PPA; județul Ilfov – 1 focar PPA; județul Alba – 1 focar PPA; județul Satu-Mare – 4 focare PPA; județul Brașov – 1 focar PPA; județul Timiș – 2 focare PPA; județul Ialomița – 1 focar PPA; județul Buzău – 1 focar PPA; județul Cluj – 2 focare PPA; județul Vrancea – 1 focar PPA. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3918 cazuri la mistreți în 38 de județe. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here