După luni de aşteptări, 10 mii de localnici îl pot traversa zilnic / Podul de la Albeni, redat circulaţiei!

433

Podul de la Albeni distrus de viitura de la finele lunii iulie 2014 este aproape de finalizare. Dacă în urmă cu câteva luni aceste era impracticabil, de câteva zile el a fost redat în circulaţie, atât pentru localnici cât şi pentru turiştii care au drum spre localităţile de pe Valea Gilortului.

Apele învolburate ale Gilortului au creat o pagubă de 9 milioane de lei în vara anului trecut. În urma unei viituri produse, podul de la Albeni a fost distrus, iar vreme de cinci luni de zile, oamenii au fost nevoiţi să folosească rute ocolitoare pentru a ajunge în Cărbuneşti sau Târgu-Jiu acolo unde fie munceau, fie urmau cursurile unei şcoli. Acum, de câteva zile încoace, pentru că lucrările sunt aproape de finalizare, circulaţia pe acest pod a fost redeschisă, existând limite de viteză redusă până la încheierea în totalitate a lucrărilor de reparaţii, prognozate a se încheia la finele acestei luni dacă vremea va permite.

9 milioane de lei de la Guvern
Podul care face legătura între comunele Albeni, Prigoria, Roşia de Amaradia şi oraşele Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti a fost reparat de către Întreprinderea de Drumuri şi Poduri (IDP) într-un timp de aproape cinci luni de zile. Lucrările la podul de peste râul Gilort au început pe 6 septembrie 2014, iar dacă iniţial termenul de finalizare era 31 decembrie 2014, datorită precipitaţiilor căzute în lunile noiembrie şi decembrie, termenul a fost devansat cu o lună de zile.
“Am reuşit practic să aducem în stare de circulaţie, în timp record, acest pod spulberat de râul Gilort odată cu inundaţiile din iulie 2014. Oamenii ocoleau pentru a ajunge în oraşele învecinate şi erau nemulţumiţi, iar asta a făcut să ne mobilizăm dar fără bani nu puteam face nimic. Cu cei 9 milioane de lei acordaţi de Guvern pentru a aduce podul în stare de funcţiune am reuşit acest lucru. Consider că este o realizare pentru locuitorii din Albeni, din Bengeşti, din Roşia de Amaradia şi acum sunt mulţumiţi”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

pod1Garanţie îndelungată
Directorul general al IDP, societatea care s-a ocupat de refacerea podului din comuna Albeni, spune că lucrările executate în ultimele luni de zile au o garanţie suficientă şi nu există şanse de distrugere la o posibilă viitură. “Ţinând cont de condiţiile meteo şi de complexitatea lucrării, am făcut tot ce e omeneşte posibil ca să realizăm acest obiectiv într-un timp foarte scurt. Greutăţile prin care am trecut rămân la noi acasă. În această perioadă, cei care ne-au criticat, nu au ţinut cont de precipitaţiile care au căzut în noiembrie-decembrie, temperaturile scăzute… Cu toate acestea, noi am fost la datorie, am lucrat sâmbăta – duminica, pentru ca rezultatul să fie mulţumitor. Credem că acest pod va rezista pentru o perioadă lungă de timp datorită soluţiei tehnice care a fost folosită şi nu va mai fi acea situaţie ca în vară când au fost acele viituri neobişnuit de puternice, să se dărâme podul. Noi vă putem garanta că ne-am făcut treaba ca la carte şi garanţia acestui pod va rezista”, a declarat Marius Florică, director general IDP.

10 mii de oameni fericiţi
Autorităţile locale din Albeni susţin că investiţia la podul dărâmat de inundaţiile de anul trecut era una necesară, rezistenţa podului, care, de altfel, a fost construit în 1976, fiind una destul de slabă la momentul producerii viiturii. “S-a redat în circulaţie podul; numesc asta o lucrare vitală deoarece de acest pod depinde viaţa cotidiană a peste 10 mii de suflete. Era construit în 1974, a fost o rezistenţă mai slabă, erau făcute în anumite condiţii la acel timp podurile şi, datorită precipitaţiilor, în ziua în care a căzut podul a fost o zi apocaliptică. Nu avea cum, acest pod construit în 1974, să-i reziste acelui val de apă care a venit din amonte. Acum ştiu că se lucrează şi la matca râului pentru că lucrarea puternică este sub pod şi considerăm că aceea va fi protecţia în viitor a podului. În zilele următoare, o să facem demersuri pentru a lua toate avizele pentru ca utilităţile de gaze, curent, să fie iar repuse pe pod exact cum au fost la început astfel ca oamenii să beneficieze de aceleaşi utilităţi de dinainte de dărâmarea podului. În aceste luni, un efort imens l-au făcut copiii care, trebuiau să ocolească circa 20 de kilometri pentru a ajunge la şcoală, trebuiau să se trezească mult mai devreme, dar e bine că am trecut şi peste acest hop”, a spus Dumitru Cornea, primarul localităţii Albeni.

pod3Reabilitare curentă de 85%
Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu a efectuat ieri o vizită de lucru la fața locului, însoțit de echipa de specialiști din cadrul aparatului de specialitate al instituției, pentru a verifica stadiul de desfășurare a lucrărilor. Din cele constatate, rezultă că, până în prezent lucrările la pod au fost executate în proporţie de 85%, amenajarea rampelor de acces executate s-a făcut în proporție de 60%, amenajarea albie a fost executată în proporţie de 65%, iar protecția maluri-gabioane s-a făcut în proporţie de 85%. Valoarea lucrărilor executate, verificate și decontate până la sfârșitul lunii decembrie 2014, a fost de 5.761.590,80 lei cu TVA, reprezentând un procent de 65,97% din valoarea contractului de execuție lucrări, respectiv 8.733.271,79 lei cu TVA.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here