După discreditare şi pierderea încrederii – Sindicaliştii gorjeni speră să-şi recapete forţa

118

Într-un moment în care sistemul sanitar este în pragul unei revoluţii, liderii sindicatelor din sănătate, de la nivelul judeţului Gorj, recunosc că mişcarea sindicală nu mai este ceea ce era cândva. Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj crede că sindicatele nu mai sunt privite ca parteneri şi sunt bune doar în perioada alegerilor. Totuşi, Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj se arată optimist şi speră că sindicatele vor redeveni ceea ce au fost.

Cu siguranţă, toată lumea îşi aminteşte de mişcările sindicale şi acţiunile de amploare organizate de sindicate împotriva măsurilor luate de vechea guvernare. Actualmente, când în sistemul sanitar s-a declanşat procesul de reorganizare a mai multor instituţii şi mii de salariaţi sunt nemulţumiţi şi chiar speriaţi de ceea ce li se pregăteşte, nimeni nu iese în stradă şi pare că fiecare îşi aşteaptă soarta în linişte şi resemnare. Sindicatele nu mai sunt ce erau odată. Aceasta este părerea majorităţii membrilor de sindicat. Liderii acestora confirmă că puterea sindicatelor a fost îngrădită, ceea ce a condus la situaţia actuală. „Prin Legea 62 dată de Boc suntem legaţi de mâini. Sindicatele şi-au pierdut încrederea în acţiuni pentru că cele organizate până acum nu au fost luate în seamă. Nu mai există dialog social cum era şi sindicatele nu mai sunt privite ca parteneri. Sindicatele sunt bune doar în perioada alegerilor. Legea 62 convine patronatelor şi administraţiei”, explică Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.
Modificările aduse la Legea 62/2011 la Legea Sindicatelor au fost substanţiale şi au vizat mult mai mult interesele angajatorilor decât ale membrilor de sindicat.

Popa: „Sindicatele vor redeveni ceea ce au fost!”
Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj confirmă că legislaţia se face vinovată de situaţia în care au ajuns sindicatele. Cu toate acestea, liderul SANITAS Gorj se arată optimist. „Sindicatele vor redeveni ceea ce au fost. Legislaţia a îngrădit multe din drepturile sindicatelor, iar atmosfera creată în jurul liderilor sindicali a contribuit şi ea la actuala situaţie. Totuşi, mişcarea sindicală există. Sindicatele îşi fac treaba în continuare, iar acţiunile întreprinse de noi, acum, pe fondul noutăţilor din domeniul Sănătăţii, confirmă acest lucru”, mărturiseşte Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj.
Reamintim faptul că în ultima perioadă reprezentanţii SANITAS s-au arătat destul de vehemenţi în privinţa problemelor salariaţilor din direcţiile de sănătate publică şi casele de asigurări de sănătate, care riscă să rămână pe drumuri după reorganizarea acestor instituţii. Conducerea SANITAS s-a întâlnit cu oficialii din Ministerul Sănătăţii pentru a se asigura că membrii lor de sindicat nu-şi vor pierde locurile de muncă şi există promisiuni că cerinţele sindicaliştilor vor fi respectate. Tocmai de aceea, Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj rămâne optimist în privinţa recăpătării încrederii şi puterii sindicatelor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here