După depistarea a 13 cazuri la Constanța – Se ridică gradul de alertă la Gorj pentru gripa aviară!

1413

Direcța Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a ridicat gradul de alertă de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole din județul nostru, după ce, la nivel internațional, evoluția influenței aviare a cunoscut o creștere semnificativă a cazurilor și a focarelor de boală.

Atenționarea la nivelul județului Gorj vine ca urmare a faptului că în urmă cu circa două săptămâni Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a anunțat faptul că 13 păsări moarte au fost descoperite în Portul Constanţa. Cauza morții lebedelor a fost deja confirmată de DSVSA Constanța. Aceasta este, după cum mulți crescători de păsări se temeau, influența aviară (gripa aviara) de tipul H5. În consecință, conducerea DSVSA Gorj vine și cu o serie de recomandări pentru gorjeni.
,,Având în vedere situația națională și internațională sub aspectul evoluției influenței aviare, precum și numărul mare de păsări sălbatice existente pe diferite amenajări hidrologice naturale sau arificiale, pentru a preveni apariția și răspândirea gripei aviare în județul Gorj, se impune respectarea de către crescătorii de păsări a următoarelor măsuri: prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă, și păsările domestice, în special palmipede (rațe și gâște). Astfel, este interzis accesul tuturor păsărilor la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială; separarea, în cadrul gospodăriei, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; se va evita, prin toate mijloacele, creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute obligatoriu închise în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din sursele de suprafață accesibile păsărilor sălbatice; se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației); se va avea în vedere prevenirea contactului cu alte specii de animale, în special rozătoare și animale de companie; se va acorda o atenție sporită riscurilor de introducere și diseminare a bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la păsările sălbatice către cele domestice prin prelucrarea păsărilor vânate în exploatațiile nonprofesionale sau prin echipamentele folosite la vânătoare. Orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate în rândul păsărilor trebuie anunțat imediat medicului veterinar”, a transmis Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here