După controlul ANAF din Gorj, Raportul de control al lui Blejnar, strict secret

177

DeschidereControlul desfăşurat anul trecut de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF), la Complexul Energetic Turceni, la Complexul Energetic Rovinari şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia(SNLO) a fost lipsit de transparenţă. Asta, deoarece raportul de control al ANAF, în urma verificării realizată atunci, în special, pentru discreditarea lui Victor Ponta, nu a fost făcut public nici la aproape un an de când acesta a avut loc. La începutul acestei luni, deputatul independent Dan Ilie Morega, a resolicitat acest raport de la Ministerul Finanţelor Publice, acuzându-l pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, că a ignorat cererea sa. Raportul lui Blejnar a stat la baza unei anchete iniţiate anul trecut de DNA, anchetă fără finalitate până în prezent.

Deputatul Morega s-a adresat în aprilie 2011 cu o primă interpelare ministrului Finanţelor Publice de atunci, Gheorghe Ialomiţeanu, solicitând verificarea de către specialiştii acestui organism a “abuzurilor şi ilegalităţilor în domeniul mineritului şi energie din judeţul Gorj”. Morega explica în interpelarea sa că aceste fapte ar fi condus la rezultate necorespunzătoare din punct de vedere financiar al societăţilor cu capital majoritar de stat, “reducând veniturile la bugetul statului şi aducând SNLO Târgu-Jiu în pragul falimentului. pdf  morega_Page_1Parlamentarul se referea la afacerile firmelor sindicale, la “sponsorizările” primite de echipa de fotbal Pandurii, preşedintele clubului fiind sindicalistul-şef Marin Condescu. Morega cerea astfel să fie verificate sumele de bani pdf  morega_Page_2oferite de cele trei unităţi din Gorj, din minerit şi energie, la SC. Service Cariere SA, pdf  morega_Page_3SC. Goviend Nuşa SRL, SC. Simplu Trans SRL şi la pdf  morega_Page_4Agenţia de Turism Bucureşti. De asemenea, se solicita verificarea legalităţii oferirii sponsorizărilor către Pandurii şi suma totală rezultată din acest tip de sponsorizări, pe perioada 2009-2011.

Răspuns: “Suntem deja în control”

Două săptămâni mai târziu, Morega primeşte de la Ministerul Finanţelor Publice un răspuns, în care este anunţat că acest organism, prin ANAF, desfăşoară deja un control la Complexul Energetic Turceni şi la Complexul pdf  morega_Page_5Energetic Rovinari, o altă verificare urmând să aibă loc apoi la SNLO. Morega este convins astfel că toate pdf  morega_Page_6aspectele semnalate de el în prima interpelare vor fi luate în considerare în urma acestui triplu control. În noiembrie, la câteva luni după finalizarea controlului, un pdf  morega_Page_7raport de control fiind trimis atunci şi la DNA, vorbindu-se doar de un mare prejudiciu la unităţile controlate, Morega face o nouă interpelare ministrului pdf  morega_Page_8Ialomiţeanu cerându-i iar actele în cauză şi raportul verificărilor finalizate. “Răspunsul dumneavoastră s-a limitat la 5 rânduri informându-mă că o echipă din cadrul ANAF va efectua verificările de rigoare la nivelul societăţilor cu capital majoritar de stat şi că cele semnalate îmi vor fi transmise prin raportul verificărilor efectuate”, transmite parlamentarul de Gorj, în scris, ex-ministrului Ialomiţeanu. Morega susţine în acelaşi document că a primit un răspuns “stupid” de la Sorin Blejnar, căruia i-a cerut raportul în cauză, spunându-i-se evaziv că documentul cerut îl va trimite şeful ANAF-ului la Camera Deputaţilor. Deputatul insistă apoi, în final, să primească raportul.

Patru luni, pauză

Au mai trecut patru luni, ministrul Ialomiţeanu a fost schimbat din funcţie el fiind înlocuit în februarie cu Bogdan Alexandru Drăgoi. Morega încearcă astfel iar după prima săptămână în martie, printr-o interpelare, să primească raportul de control al ANAF. Morega îşi explică interpelarea pe “ignorarea de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a transmiterii raportului de control” efectuat în Gorj în prima jumătate a anului trecut. Deputatul explică de această dată că controlul în cauză s-ar fi finalizat în Gorj în perioada iulie-august dar răspunsul nu i s-a mai transmis. “Sunt obligaţi să îmi dea acest raport, potrivit legislaţiei cu privire la controlul parlamentar asupra Executivului. Asta deoarece parlamentarii au dreptul şi obligaţia, în acelaşi timp, să facă interpelări la membrii Executivului, cu privire la o serie întreagă de probleme care intră în atribuţiile acestora, ei fiind obligaţi potrivit legislaţiei Parlamentului să emită răspuns în maxim 30 de zile. Controalele ANAF-ului au fost într-un fel declanşate şi de mine, de asta am dreptul să ştiu ce conţine acest raport. De data aceasta sper însă să obţin acest raport, dacă nu mă voi duce la noul ministru”, a conchis Morega.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here