După ce s-au plâns ministrului Petcu / Minerii de la Husnicioara și-au amânat disponibilizarea

293

Liderul Sindicatului liber al Carierei Husnicioara, Paul Constantinescu, a declarat, joi, că în urma demersurilor făcute cu o zi în urmă la Ministerul Energiei, a reuşit obţinerea amânării, pentru două săptămâni, a depunerii voluntare de cereri de disponibilizare de către angajaţi, cu speranţa găsirii soluţiilor de rentabilizare a activităţii miniere.

Potrivit lui Constantinescu, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis disponibilizarea a 70 de mineri de la Cariera Husnicioara “fără să respecte criteriile de concediere stabilite cu sindicatul şi fără ca acesta din urmă să fie consultat”. “Am explicat la Ministerul Energiei că administraţia CEO nu trebuie să încalce convenţiile făcute. Este atributul acesteia de a promova un program de restrângere a activităţii din motive de rentabilitate, dar mai întâi trebuie îndepărtate persoanele care nu sunt cuprinse în organigramă”, a precizat Constantinescu. El a menţionat că a insistat pentru determinarea conducerii CEO “să pună pe lista concedierilor’’ salariaţii pensionabili şi TESA, apoi să se solicite personalului direct productiv transferul pe alte locuri de muncă.

Contractul cu Timișoara se termină duminică
“Intervenţia noastră la Ministerul Energiei ne dă speranţa că în ceea ce priveşte Cariera Husnicioara nu se vor lua măsuri unilaterale de disponibilizare şi că amânând cu două săptămâni depunerea de cereri voluntare de disponibilizare se va studia mai bine măsura de rentabilizare a activităţii miniere. De asemenea, noi suntem pentru acordarea a nouă salarii angajaţilor care vor fi puşi într-o asemenea situaţie”, a spus Constantinescu. Liderul sindical a menţionat că de la Cariera Husnicioara din judeţul Mehedinţi se livrează, zilnic, 2.000 tone de cărbune către termocentrala Turceni şi că, la sfârşitul lunii aprilie, “se finalizează contractul cu termocentrala din Timişoara, unde se vindeau între 5.000 şi 10.000 tone lunar’’.
De altfel, la începutul acestei săptămâni o comisie a Direcției Miniere și a EMC Motru a discutat cu reprezentanții sindicali de la Husnicioara ca să îi convingă pe salariați să accepte plecarea voluntară din CE Oltenia. Sindicaliștii au refuzat și au solicitat o întrevedere cu ministrul Energiei, întâlnire care a avut loc miercuri.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here