După ce i s-a aprobat promovarea pilelor Lider sindical de la Motru, recompensat de CE Oltenia și cu o excursie gratuită în Spania

376

Nelu Roșca, liderul Sindicatului Liber Cariera Roșiuța, s-a întors, sâmbătă, dintr-o excursie relaxantă, de trei zile, pe care a petrecut-o în Peninsula Iberică, deplasarea făcându-se pentru așa-zise discuții sindicale cu minerii spanioli. Liderul de la Motru s-a lăudat, la întoarcere, colegilor săi de sindicat că toate cheltuielile necesare deplasării sale și cazării în Spania au fost suportate de generosul Complex Energetic Oltenia, companie care nu a stabilit încă, în schimb, în ce procent va majora și când salariile pentru cei peste 13.000 de angajați. Directorul Sorin Boza a aprobat și alte deplasări similare pentru alți lideri sindicali din CEO, se vehiculează în cariere, unii urmând să plece în deplasări similare, dar, în Franța.

Legea Minelor și statutul minerului sunt motivele care l-ar fi ,,împins” pe Nelu Roșca, lider sindical și totodată inspector pe protecția muncii în CE Oltenia, să plece în lumea largă pe banii companiei. Cel puțin asta este varianta oficială a liderului sindical care nu admite să recunoască că acceptă să ciugulească din mâna directorului general al CEO, Sorin Boza, orice firimituri îi aruncă acesta.

Un lider relaxat = mai puțin stres pentru Boza!
Și astfel, Roșca a plecat, fără regrete, în excursia “sindicală” în Spania, de unde s-a întors, sâmbătă, cu bagajul plin de informații turistice “absolut necesare” pentru buna funcționare a companiei de stat. Trebuie menționat că vizita ,,de lucru” a lui Roșca a avut loc în condițiile în care la cariera unde își conduce sindicatul, în rândul salariaților sunt mari nemulțumiri legate de plata orelor suplimentare. Roșca s-a sacrificat însă atât de tare pentru CEO, plecând în Spania, încât a ratat vizita ministrului Energiei, Toma Petcu, de vineri de la Târgu-Jiu, acesta trimițând în locul lui, la discuțiile cu Petcu, pe prim-vicepreședintele sindicatului său, Constantin Șocâte.

Mâna dreaptă a lui Roșca, și omul administrației!
Trebuie menționat încă că trimisul Șocâte, a venit la CEO să reprezinte sindicatul său de la Roșiuța în condițiile în care acesta este, de la jumătatea acestei luni, și omul administrației. Spunem asta deoarece Șocâte, prim-vicepreședinte al sindicatului condus de Roșca, a fost numit, prin dispoziție de la EMC Motru, adjunct șef Sector Minier la Cariera Roșiuța. De altfel, liderul sindical, fost CFL-ist până de curând(omul fiind absolvent abia de vreun an de studii superioare, cursuri făcute o dată cu Roșca la o universitate din Târgu-Jiu), a fost promovat, peste noapte, din maistru, inginer, iar funcția i s-a dat la pachet fără vreun concurs pentru obținerea acesteia. Șocâte, cu un picior în sindicat și cu altul în administrație, va participa totuși luna viitoare la concursul pe post, dar asta fără emoții că va avea contracandidat ori nu va promova concursul. Mâna dreaptă a lui Roșca va primi, după concursul de la începutul lunii noiembrie, și o majorare salarială consistentă, acesta urcând de la clasa salarială 32 cât are în prezent la 40, orice clasă fiind plătită cu 50-70 de lei net.

Doi noi șefi la Cariera Roșiuța! CEO plătește!
Majorarea pentru liderul sindical, devenit și omul administrației, va fi astfel de aproximativ 500 de lei la salariu, după concursul de luna viitoare. Șocâte este, de fapt, al doilea adjunct șef sector, promovat în această perioadă cu sprijinul liderului Roșca, de urcarea aceleiași scări profesionale având parte și noul adjunct șef la Sectorul 3 al carierei. Noul ocupant are astfel, și el, prima șansă, la concursul respectiv, ce va avea loc luna viitoare, și acesta fiind numit prin dispoziție de la EMC Motru. Și cel de-al doilea șef de la Roșiuța va pune CEO la plată din noiembrie, și respectivului crescându-i salariul net cu cel puțin 500 de lei.

Roșca și-a promovat finul din electrician în CFL-ist!
De altfel, de influența lui Roșca, trimis de la CEO la relaxare în Spania, au beneficiat, luna aceasta, cel puțin 12 angajați ai Carierei Roșiuța, printre cei promovați prin dispoziție de la EMC, fiind chiar finul liderului sindical, Nicolescu, transformat, de curând, din simplu electrician în CFL-ist. De altfel, 12 CFL-iști, apropiați ai lui Roșca, au fost promovați în funcții peste noapte, pentru a li se facilita mai ușor accesul spre aceste posturi pe care cu singuranță tot ei le vor ocupa la simulacrul de concurs, care va avea loc în perioada 6-12 noiembrie la Motru.
Respectivii vor avea și ei parte de salarii mai mari, regula de care va beneficia Șocâte fiind aceeași și pentru cei 12 noi CFL-iști, unși în funcții cu sprijinul lui Roșca. Respectivii vor urca, din noiembrie, după concurs, de la clasele salariale 12-15 cât are de exemplu un mașinist la o clasă de minim 25.

Permutări similare și la Jilț! Boza acceptă orice troc în schimbul liniștii sindicale
Cariera Roșiuța nu este singura unde Sorin Boza a acceptat promovări, pe funcțiile vacante, prin dispozițiții de la EMC-uri. La fel s-a procedat și la Jilț, spun surse sindicale, directorul general arătându-se dispus să lărgească baierele pungii CEO pentru sindicaliști, pentru a avea în schimb doar o liniște “firească” în companie. Liderii sindicali mai mari în funcții sunt ofertați chiar de Boza cu vizite la simpozioane în străinătate pe banii CEO, în timp ce liderii mai mici în funcții primesc promovări prin dispoziții, urmate de concursuri fără emoții pe posturile plătite de CE Oltenia.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here