După ce a luat o şcoală – Nepoata boierului Calotescu vrea islazul din Murgeşti

506

islaz murgestiDomnica Antoaneta Romanovschi, nepoata boierului Costică Calotescu, se judecă de ani buni cu oraşul Turceni şi cu primarii care s-au aflat la cârma instituţiei publice, în ultimele două mandate, pentru a i se retroceda o parte din averea imobiliară a familiei sale.

Aceasta a redobândit deja casa familiei în care a funcţionat o şcoală iar acum cere să i se restituie 60 de hectare de teren. Pentru că nu i se poate da terenul pe vechiul amplasament, moştenitoarea pretinde să intre în posesia izlazului de la Murgeşti, primarul localităţii, Ion Iordache nefiind de acord cu această solicitare.

După un proces de câţiva ani, în 2008, Antoaneta Romanovschi, care stă mai mult în America decât în România, prin soţul ei, Mihai Romanovschi, a reuşit să redobândească casa bunicului ei, situată în Turcenii de Jos. În casă a funcţionat o şcoală generală. Înainte de a intar în posesia imobilului, moştenitoarea a solicitat în instanţă şi o chirie autorităţilor locale, care se apropie de 2 miliarde de lei vechi. Actualul primar, Ion Iordache, susţine că anterior înţelegerea soţilor Romanovschi cu fostul primar ar fi fost ca autorităţile să nu achite această chirie. În instanţă, Romanovschi a cerut chiria pentru perioada 2006-2008, plus cheltuielile făcute cu procesul. În final, autorităţile au fost obligate să îi ofere Antoanetei Romanovschi atât chiria ajunsă la aproape un miliard şi opt sute de milioane de lei vechi, cât şi cheltuielile făcute, ajunse şi ele la 80 de milioane de lei. Imobilul a fost cedat familie în 2008, iar banii, susţine primarul Iordache, se mai achită şi acum, fiind plătiţi doar o parte.

Teren la schimb

Acum, Antoaneta Romanovschi vrea să i se restituie şi cele 60 de hectare de teren, pe vechiul amplasament, dar poartă negocieri cu primarul Turceniului, Ion Iordache. Ultima pretenţie a lui Mihai Romanovschi, aflat în ultimele zile în Turceni, este de a primi măcar, la schimb, islazul din Murgeşti, pentru care edilul local nu este de acord. “Noi nu putem să îi restituim terenul, cele 60 de hectare, pe vechiul amplasament. Terenul este ocupat de localnici care, potrivit legislaţiei, au intrat în posesia acestuia în ultimii ani şi au titluri de proprietate. Am negociat cu Romanovschi şi i-am făcut deja două oferte, privind terenurile pe care am putea să i le dăm. Acesta nu este însă de acord cu zonele unde i-am oferit terenul. Vrea islazul din Murgeşti, dar pretenţia este ridicată iar eu nu i-o pot îndeplini”, a declarat primarul Iordache.

Febra retrocedărilor şi a proceselor

Nepoata lui Calotescu are deja vreo 7 procese cu autorităţile locale, în ultimii ani, pentru a reintra în posesia averii. Pretenţiile acesteia nu sunt exagerate, în opinia edilului local din Turceni, deoarece moştenitoarea deţine documente care îi atestă că are dreptul să ceară ce a aparţinut familiei sale. Cererile sunt greu de îndeplinit pentru autorităţi, iar procesele continuă de ani buni.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here