După botez – Zestrea Ştefaniei, aproape 700 de milioane de lei

189

asistentul maternal al fetitei 12Micuţa Ştefania, găsită în luna decembrie a anului trecut la o ghenă din municipiu, a fost botezată sâmbătă la Catedrala “Sfinţii Voievozi” din Târgu-Jiu. Naşul micuţei a fost chiar primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, iar rolul de moş i-a revenit preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu.

Cei peste 650 milioane vechi, ce constituie banii strânşi în urma botezului de la cei 200 de invitaţi, vor ajunge într-un cont de care Ştefania va dispune la vârsta majoratului. La eveniment a participat şi asistentul maternal care o are în grijă pe micuţă.

Ştefania Cârciumaru, fetiţa părăsită de propria mamă imediat după naştere, lângă un tomberon, în IMG_9847luna decembrie a anului trecut, a fost creştinată sâmbătă de către primarul Florin Cârciumaru şi de soţia sa Elena, cei care i-au dat fetiţei şi numele lor. Evenimentul a fost organizat de către Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Botezul a avut loc la IMG_9876Catedrala „Sfinţii Voievozi“ din faţa Prefecturii Gorj, unde au participat atât naşii cât şi moşii, dar şi asistenta maternală a micuţei. În jurul orei 12:00 şi-au făcut apariţia la Catedrală, părinţii spirituali ai micuţei, Ştefania fiind ţinută în braţe de către moşul acesteia, preşedintele Consililului Judeţean, Ion Călinoiu, aşa cum cere tradiţia. Membri familiei Cârciumaru şi cei ai familiei Călinoiu erau vizibil emoţionaţi de evenimentul care urma să vină şi anume creştinarea micuţei.

Fetiţa, în cristelniţă

IMG_9951De când au venit şi până la momentul în care a fost botezată, micuţa s-a cuibărit somnoroasă în braţele moşilor şi al naşilor. Îmbrăcată de către moşi într-o rochiţă albă, fetiţa a avut norocul să fie creştinată de către părinţi spirituali cu tradiţie, atât familia Cârciumaru cât şi Călinoiu fiind naşi şi IMG_9960moşi la multe alte familii din judeţul nostru. Preotul paroh al Catedralei „Sfinţii Voievozi“, Mihai Roibu, a citit slujba, timp în care naşul Florin Cârciumaru şi moşul Ion Călinoiu au stat atenţi şi au ascultat sfaturile date de către preot. După ce a fost dată naşilor, a urmat creştinarea micuţei. Bebeluşa, care a fost somnoroasă aproape pe tot parcursul ceremoniei religioase, a deschis ochişorii de un albastru impresionant, chiar înainte să fie băgată în cristelniţă. A fost mai tăcută tot timpul, abia după ce a fost pusă în braţele naşei, soţia primarului, schiţând câteva zâmbete şi gângureli. După scalda în cristelniţa, plină cu apa sfinţită, a urmat tăierea moţului şi împărtăşirea Ştefaniei Cârciumaru. Naşii au ţinut să îi cumpere micuţei o rochiţă roz, de mătase, sperând ca şi viaţa Ştefaniei să fie la fel. Emoţionaţi, Cârciumaru şi Călonoiu au reuşit totuşi să spună câteva cuvinte despre gestul nobil pe care l-au făcut. “Ştefania a trecut prin momente dificile, în ceea ce priveşte naşterea şi părăsirea de către mamă. Eu consider că astăzi (n.r. sâmbătă) este o zi deosebită pentru Ştefania, o zi în care prin botez trece prin rândul creştinilor ortodocşi”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu şi părintele spiritual al micuţei. Acesta i-a mai urat ca viaţa să îi fie plină de satisfacţii şi împliniri. Pe tot parcursul discursurilor, Ştefania a stat în braţe la noua sa familie spirituală şi s-a arătat foarte interesată de microfoane şi camerele de luat vederi. Şi Ion Călinoiu a ţinut să îi ureze tot ce e mai bun micuţei. “Suntem bucuroşi pentru că astăzi (n.r. sâmbătă) am creştinat-o pe Ştefania. Îi doresc să aibă mult noroc în viaţă, iar alături de noi îi va fi tot timpul bine. Am credinţă în Dumnezeu, cred în viitorul micuţei şi îi doresc din suflet să aibă parte de noroc aşa cum merită”, a spus răpus de emoţii moşul micuţei.

Peste 16.000 de euro, darul Ştefaniei

PICT3740După ce a fost creştinată prin Sfânta Taină a Botezului, naşii Ştefaniei împreună cu moşii au mers împreună la un local din Târgu-Jiu pentru a sărbătorii evenimentul aşa cum se cuvine. Peste 150 de persoane, printre care oameni de afaceri din Gorj, primari, angajaţi ai Consiliului Judeţean, salariaţi ai Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, directori de instituţii publice locale, unităţi şcolare şi unităţi spitaliceşti au dorit să fie alături de micuţa Ştefania, la cea mai importantă zi din viaţă. Toţi cei care au fost invitaţi au venit să ciocnească un pahar în cinstea fetiţei de şapte luni, doar aproximativ cinci persoane preferând să trimită plicul cu bani.

Masă tradiţională

Muzica, voia bună a fost la ordinea zilei. S-au servit bucate tradiţionale, tort, prăjituri iar atmosfera a fost întreţinută de artişti ai Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului“. Vedeta zilei, aşa cum era normal, a fost Ştefania Cârciumaru care i-a răsplătit pe cei prezenţi cu un zâmbet irezistibil. Fiecare persoană sau familie prezentă la petrecere de botez a micuţei a lăsat câte un plic cu bani, în cutia aflată pe masa naşilor. Cea mai mare sumă a fost de 2.400 de lei, iar cea mai mică a fost de 150 de lei. În total s-a colectat 66.650 de lei, banii urmând să fie depuşi într-un cont bancar şi vor fi cheltuiţi de către Ştefania după ce va împlini vârsta de 18 ani. “Am emis o dispoziţie pentru a evidenţia suma primită la botezul Ştefaniei. Comisia care se va ocupa este formată din viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Roman Bărbuţi, din Vasile Roşu de la Consiliul Judeţean, Serviciul Administrativ, un reprezentat de la Protecţia Copilului şi doi reprezentanţi de la organizaţii non-guvernamentale. Ei vor recepţiona sumele încasate şi vor preda banii direcţiei de Protecţia Copilului care va face un depozit pe numele Ştefaniei pe care îi va folosi numai după vârsta de 18 ani”, a declarat Ion Călinoiu.

Al doisprezecelea copil în plasament

De la creştinarea micuţei nu a lipsit nici asistentul maternal, care nu a scăpat-o pe Ştefania nicio clipă din ochi. Maria Muraru este din Sadu şi se ocupă de câţiva ani buni de copiii fără familie. A impresionat-o cazul fetiţei şi a luat-o în plasament până când va fi adoptată. Maria, în vârstă de 38 de ani, spune că Ştefania este al doisprezecelea copil pe care îl ia în plasament. Nu ar mai lăsa-o să plece, dar situaţia financiară nu este atât de bună. Gorjeancă, originară din Sadu mai are doi copii naturali, o fetiţă înfiată şi încă un copil luat în plasament. Spune despre miracolul numit Ştefania că este un copil sănătos şi cuminte. “Am doi copii ai mei, am o fetiţă adoptată şi încă un copil în plasament, pe lângă Ştefania. O am din 30 decembrie şi pot spune că este un copil cuminte, sănătos. Are 6.800 kilograme. Nu a avut nici probleme de sănătate, doar câteva răceli uşoare. Sunt la al doisprezecelea copil, ca şi asistent maternal. O să îmi fie tare greu când va fi înfiată, m-am obişnuit cu ea. Ne-am gândit şi noi să o adoptăm, dar nu avem posibilitatea” a precizat Maria Muraru. Ştefania va rămâne în grija asistentului maternal până când va fi înfiată.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here