După 4 ani, Dosarul ,,Apă minerală pentru preşedinţie”, finalizat cu victoria impiegatului

281

gara 2Cristinel Gârlea, impiegat CFR în Gara Târgu-Jiu până în 2008 când a fost retrogradat pe nedrept, a câştigat în instanţă dreptul de a reveni la fostul loc de muncă şi drepturile salariale pe ultimii patru ani. Asta după ce a încercat timp de patru ani să îşi facă dreptate în dosarul supranumit de presă “Apă minerală pentru preşedinţie”, înregistrat la Tribunalul Gorj în 13 noiembrie 2008. Cei care l-au reabilitat profesional după patru ani au fost magistraţii de la Curtea de Apel Craiova.

În toamna lui 2008, un tren de marfă care transporta apă minerală către Preşedinţia României, pe ruta Timişoara-Târgu-Jiu-Caracal, a provocat “valuri” de-a lungul întregii regionale CFR. Cei aflaţi în tură, în ziua respectivă,în staţia CFR Craiova nu au scăpat nici acum de urmările nefericite ale incidentului care le-a schimbat viaţa. Doi impiegaţi de mişcare au fost sancţionaţi, fiind mutaţi disciplinar cu serviciul din Gara Târgu-Jiu la două staţii CFR de mai mici dimensiuni din judeţ, reducându-li-se considerabil şi salariul. Aceştia au fost acuzaţi că au oprit nemotivat trenul de marfă privat în gara municipiului, deşi ambii ceferişti, dar şi alţi colegi de pe traseul CFR, făcut atunci de mijlocul de transport, au sesizat că marfarul avea o defecţiune la unul din vagoane, fapt ce impunea remedierea de urgenţă a defecţiunii. De asemenea echipa de mecanici pe trenul marfar se afla la odihnă între orele 10.30-13.30 când impiegaţii târgujieni au fost acuzaţi că au oprit nejustificat trenul în staţia din municipiu. Unul dintre cei sancţionaţi a fost şi Cristinel Gârlea care fost mutat disciplinar cu serviciul la staţia Valea Sadului, omul începând însă lupta cu angajatorul care l-a sancţionat pe nedrept.

Dreptatea ,,muncită” patru ani

Dosarul s-a plimbat însă timp de patru ani de la Tribunalul Gorj la Curtea de Apel Craiova şi înapoi iar la Tribunal pentru rejudecare şi iar la Curtea de Apel Craiova. În final, instanţa i-a dat dreptate lui Gârlea, asta pe 28 martie 2012 când instanţa i-a admis recursul la contestaţia deciziei de sancţionare şi a modificat sentinţa astfel: ,,admite contestaţia. Anulează decizia de sancţionare disciplinară şi dispune reintegrarea contestatorului pe funcţia şi locul de muncă deţinute anterior, cu plata drepturilor salariale indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul începând cu data aplicării sancţiunii şi până la reintegrarea efectivă”. Sentinţa este irevocabilă.

Gârlea aşteaptă să revină la muncă

Cristinel Gârlea crede că merita să i se facă dreptate mai ales că în ultimii ani cei care au greşit cu adevărat au fost traşi la răspundere. Împotriva lor s-a început însă urmărirea penală, începând cu data de 2 februarie 2012. ,,În sfârşit s-a făcut lumină în dosarul <<apă minerală pentru preşedinţie>>, asta ca urmare a unei decizii a instanţei Curţii de Apel Craiova care prin judecătoarea Tania Ţăpurin a făcut dreptate, studiind aşa cum trebuie dosarul. Voi reveni astfel la vechiul loc de muncă, pe care l-am ocupat până în 2008, adică înapoi în Gara Târgu-Jiu, pe postul de impiegat de mişcare, dispozitor, funcţie din care am fost retrogradat ca urmare a faptului că mi-am făcut datoria. CNCFR este obligat de instanţă să îmi achite plata drepturilor salariale indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi trebuit să beneficiez începând cu data aplicării sancţionării. Mai precis trebuie să îmi restituie în jur de 350 de milioane de lei vechi”, a declarat Cristinel Gârlea.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here