Duminică, o nouă ediţie a Festivalului folcloric “Iustina Băluţeanu”

326

Zeci de artişti sunt aşteptaţi duminică, 29 iulie 2018, la o nouă ediţie a Festivalului folcloric “Iustina Băluţeanu”, desfăşurat în comuna Bustuchin.

Consiliul Judeţean Gorj, Primăria şi Consiliul Local Bustuchin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Şcoala Populară de Artă organizează duminică, 29 iulie 2018, începând cu ora 12.00, la Bustuchin o nouă ediţie a Festivalului folcloric “Iustina Băluţeanu”. Evenimentul face parte din complexul de manifestări care se desfăşoară în localitate, timp de trei zile, cu ocazia Zilelor comunei. Festivalul folcloric „Iustina Băluţeanu”, la Bustuchin – Gorj a fost înfiinţat în anul 2006. Propunându-şi revigorarea vieţii cultural-artistice a zonei de est a judeţului Gorj, mai ales în domeniul folclorului, festivalul este deschis deopotrivă tinerilor interpreţi vocali şi instrumentişti, individuali sau grupaţi în formaţii folclorice, precum şi ansamblurilor de dansuri populare. Secţiunile Festivalului; Solişti vocali de muzică populară; Solişti instrumentişti de muzică populară; Grupuri instrumentale; Dansuri populare. Festivalul este deschis interpreţilor de folclor muzical autentic din localităţile riverane râurilor Gilort, Galbenu, Olteţ şi Amaradia. Fiecare localitate invitată poate înscrie în concurs maxim doi reprezentanţi pentru fiecare din cele patru secţiuni. Limita minimă de vârstă este de 10 ani, mergând până la 40 de ani (pentru soliştii vocali şi instrumentişti), iar pentru grupurile instrumentale şi formaţiile de dansuri vârsta admisă este între 7-18 ani. Soliştii vocali şi instrumentiştii vor interpreta două piese, din care una fără acompaniament (doină sau baladă). Acompaniamentul va fi asigurat de Ansamblul Folcloric “Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. Se vor acorda premii şi diplome pentru fiecare secţiune. Concurenţii care au obţinut premiul I la ediţia trecută nu mai pot participa în concurs. Premiile l la secţiunile solişti vocali, solişti instrumentişti, grupuri instrumentale şi dansuri populare precum, și premiul special la secţiunea dansuri populare vor fi acordate de către Consiliul Judeţean Gorj, prin Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.  Premiile II la toate secţiunile, menţiunile la secţiunile grupuri instrumentale şi dansuri populare, precum şi cele cinci premii speciale ce se vor acorda în funcţie de participanţii înscrişi, vor fi acordate de Consiliul Local şi Primăria Bustuchin. Premiile III la secţiunile solişti vocali, solişti instrumentişti, grupuri instrumentale şi dansuri populare, precum și premiul special la secţiunea solişti vocali, dar şi menţiunile la secţiunile solişti vocali şi instrumentişti vor fi acordate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. În funcţie de valoarea premiilor şi de numărul participanţilor, juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui unele premii. Concurenților înscriși la festival nepremiaţi li se vor înmâna diplome de participare.
Izabella Molnar

Iustina Băluţeanu a fost una dintre marile cântăreţe de muzică populară din perioada 1955-1981. Datorită calităţilor vocale native evidente pe care le avea, Iustina Băluţeanu a fost repede remarcată şi a început să cânte, în perioada 1939-1940 în diverse coruri bisericeşti, unde avea solo-uri foarte apreciate, precum şi în reputatul cor “Cântarea Olteniei” din Craiova. A fost prima solistă de muzică populară cu studii superioare, specialitatea canto. Primul disc înregistrat în perioada 1957-1958 a fost realizat cu “Taraful Gorjului”, condus la acea vreme de reputatul dirijor Nicu Novac, cel care devenise între timp soţul Iustinei. Alături de Nicu Novac, Iustina Băluțeanu a fost printre întemeietorii ”Taraful Gorjului”, în anii ‘50. “Cântă păsările toate” a fost prima hăulită înregistrată în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here