Duminică, la Peştişani – Protest sau adunare cetăţenească, contra primarului Pavel

141

Baraj bistritaAnunţată cu cel puţin o săptămână înaintea desfăşurării ei, duminică, la ora 10, în sala de festivităţi a Şcolii Generale Peştişani, va avea loc o adunare a cetăţenilor comunei.

 

Chemaţi de Consilierul local Constantin Fuiorea, poate singurul activ şi cu capul pe umeri dintre actualii consilieri. Dealtfel, Consiliul Local Peştişani este, în actuala formulă, apreciat drept cel mai slab din 90 încoace. Mai slab decât CL Peştişani se spune că nu-i decât echipa de poliţişti a aceleiaşi localităţi.

IMG_1241Autodenunţ: Cum am pierdut o cafea şi o ciorbă de burtă!

Într-o încercare de a cunoaşte mai bine realitatea proastei alimentări cu apă ale satelor aparţinătoare, vinerea trecută am mers în munte, pe Valea Bistriţei, la barajul de acumulare de la Vâja. La sugestia mea, acceptată de primarul Florin Pavel şi directorul SC UTIL SRL, Alin Fuiorea, firma ce se ocupă cu gospodărirea comunală, am purces dis de dimineaţă să vedem cum stăm cu apa. La acea vreme, seceta făcea ravagii şi încă mai face, iar lumea este tare necăjită. Consilierul Constantin Fuiorea, de faţă, intermediarul ce mijlocise o întrevedere cu Florin Pavel insistase pentru o întâlnire la Târgu-Jiu, cu primarul dornic să ne apropiem punctele de vedere. Spre nevinovatul care se crede el. Promitea o cafea şi o ciorbă de burtă la o terasă târgujiană. La răcoare! Am refuzat, firesc. De ce să ne trambalăm la Târgu-Jiu, din moment ce problema apei lipsă, care-i durea şi-i doare încă pe săteni, îşi cere rezolvarea pe teren.

Minciunile cu cota conductelor „comuniste”!

Seceta era şi este cumplită. La barajul de la Vâja, nivelul apei scăzuse cu 15 metri faţă de normal. Şi totuşi, omul care răspundea de paza, siguranţa şi contactul cu autorităţile ne-a primit. Ne-a interzis numai fotografierea. Primarul Florin Pavel, duşmanul neîmpăcat al adevărului şi transparenţei, se pricepe de minune la învăluiri. Dă vina pe toată lumea. Pe comunişti, pe primarii dinaintea lui: pe regretatul Puiu Pigui, de prin anii ’70 şi decedat demult, deci nu se mai poate apăra, pe Dumitru Tabacu, care a făcut nişte case pentru familia lui şi nimic comunităţii, în două mandate PSD, pe Nicolae Ciolacu, pe viceprimari. El e singurul care nu are nicio vină. Doar două mandate, două maşini noi, din mandatele astea, cumpărate numai din leafa lui, plus case, vilă şi firme pe numele soţiei, toate izbutite în cele două mandate mănoase!

Afacere ADS – Dr. Gorcea? sau Florin Pavel – Dr. Gorcea!

Amicul Constantin Fuiorea, unchiul Alinului cu acelaşi nume, ca doi oameni cu scaun la cap, dar mult prea învăţaţi să joace la două capete, între timp, s-a lămurit că primarul are multe de ascuns şi, oricum, nu-i este prieten. Decât banului şi puterii. Primarul Florin Pavel – absconsul, are răul obicei de a ascunde realitatea. Spunea şi ţipa în gura mare, ameninţând „cu tribunalul şi puşcăria” pe colaboratorul nostru Ion Căpruciu – primul care-a scris că Dispensarul veterinar din Brădiceni este vândut omului de afaceri doctor veterinar Florin Gorcea -, în vreme ce el nu recunoştea o iotă. Ba avea tupeul să îndruge verzi şi uscate la adresa lui Ion Căpruciu şi a cotidianului Gorjeanul că-i dă în judecată! N-a făcut-o, iar noi am intrat în posesia documentelor care-i dovedeau minciunile sfruntate. Nici acum, în ciuda evidenţelor, o dă l-a’ntors! Cum că nu el a vândut, ci Agenţia Domeniilor Statului. Corect. Dar falsurile în actele către Prefectura Gorj şi către ADS cine le-a semnat? Chiar pe degeaba? De ce nu a cumpărat altcineva un imobil(clădiri şi teren) de vreo 6-7 miliarde lei pe mai nimic şi, mai ales, de ce a înstrăinat un bun al comunităţii. Aflat în domeniul public al comunei Peştişani, încă din 1999. Şi apoi, de ce nu a avut loc o licitaţie publică, transparentă, corectă. Şi de ce n-a informat consilierii locali de tranzacţia ilegală pe care el a mijlocit-o? Cu secretara Miruna Porumbel, aflată sub el şi ca funcţie, se zice că face ce vrea muşchii lui. Iar când (sub)primăriţa, Miruna Porumbel, care-i şi ţine locul când e în concediu, lipsea semna altul. Fostul jurist al primăriei, Marius Gabriel Cojocaru, între timp, dispărut din Peştişani. S-a aciuat pe la Timişoara. Asta în cazul în care mai este în ţară. Ne-a contactat Ion Dănescu, fost secretar al Primăriei Peştişani în primul mandat al lui Florin Pavel: „Doctorul veterinar Gorcea a vrut să cumpere încă de când eram eu la primărie. Le-a spus şi lui şi primarului Florin Pavel că e caz de puşcărie. Dispensarul veterinar era în domeniul public al Primăriei. Dacă erau deştepţi şi nu doar hapsâni, măcar îl treceau în domeniul public-privat. Dar nu-s băieţi deştepţi”.

Unde-i proiectul? Stimabile primar?

Revenind la problema apei, nu comuniştii sunt vinovaţii principali pentru lipsa apei potabile în comuna Peştişani. E drept, pânza freatică a scăzut şi apa seacă vara inclusiv din fântânile adânci, dar mult prea înjuraţii, pe nedrept, comunişti au făcut ceva. De la baraj, iese o conductă de 215 mm prin care se asigură apa potabilă pentru alimentarea locuinţelor satelor din avalul barajului Vâja, de pe râul Bistriţa. Numai că urmaşii comuniştilor, primarii cu câte patru case (cazul lui Florin Pavel, cu vilă în nici două mandate!) au reuşit performanţa de a-şi bate joc de o comună întreagă. Conducta introdusă, în mandatul lui Pavel I, are numai 110 mm. Şi evident, un debit scăzut. Ce nu face faţă nevoilor cetăţenilor. Asta ne-a explicat la baraj reprezentantul Hidroelectrica şi am văzut cu ochii noştri. Consilierul local care-a organizat adunarea cetăţenească de duminică, 31 iulie, Constantin Florică Fuiorea, susţine că a cerut proiectul după care s-au efectuat lucrările. Dar primarul Florin Pavel nu i l-a dat. Acelaşi primar-dictator nu i l-a prezentat nici directorului SC „UTIL” SRL, Alin Fuiorea. Care măcar nici nu-l poate forţa pe primar să i-l arate. L-ar da afară ca pe-o măsea stricată şi nu are nicio piedică. Şi-aşa firma e falimentară, cu datorii de miliarde de lei la groapa ecologică de gunoi Bârseşti. Domnul Alin Fuiorea, îl mai are şi pe tatăl lui funcţionar public la Primăria Peştişani şi nu vor să-şi pericliteze posturile călduţe.

Decanul Moise Bojincă îndeamnă la dialog civilizat şi responsabilitate

Unul dintre oamenii cei mai respectaţi în comuna Peştişani este şi prof.univ.dr. Moise Bojincă, decan la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Litere a Universităţii „C. Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Ca om născut-crescut în satul Frânceşti, Moise Bojincă susţine că problema apei este gravă şi trebuie rezolvată urgent. Probabil, de un viitor primar, credem noi. Că actualul primar Florin Pavel este destul de compromis şi nu se ştie, la câte dosare penale are, făcute de Curtea de Conturi, şi altele sunt pe drum de la Parchetul General, dacă va mai apuca să-şi încheie mandatul. Cetăţean cu enorm respect din partea locuitorilor comunei Peştişani, Moise Bojincă a deţinut, în devenirea sa profesională, şi funcţia de viceprimar la Peştişani. Ştie mai bine decât alţii, aşa cum ne-a declarat: „Ţeava pentru apa luată din baraj avea 241 de milimetri. Ei au înlocuit-o cu alta mai mică. Şi-apoi, de ce nu ne arată proiectul făcut după anul 2008, de când este primar Florin Pavel”, se-ntreabă şi ne-ntreabă domnul Moise Bojincă, unul dintre cei care vor participa duminică la dialogul pentru găsirea unei soluţii în spinoasa problemă a apei.

Ţeavă mai îngustă, autoturisme mai multe!

Gurile rele, dacă nu cumva gurile bine informate, susţin deocamdată fără probe, că firma constructoare „Moldocons”, ai cărei muncitori au fost cazaţi la lipitorul de afişe Pantelimon Tivig, consilier local PNL şi aghiotant al primarelui tot liberal, ca şi el, au convingerea că sunt mai mici conductele de acum. Iar proiectul n-a fost respectat. Pe vremurile dinainte de ‘89, existau şi hidranţi, dar şi unele porţiuni de conductă din fier. Iar hidranţii şi fierul au dispărut ca prin minune. La fel ca şi nişte parchet. Nu parchet forestier, capitol la care Pantelimon Tivig nu-i străin. Om cu activităţi multiple, deh, că dacă nu curge, pică. Tot el şi primarul au făcut „hocus, pocus!” şi cu niscaiva parchet-parchet. Cazul încă n-a ajuns la Parchetul general. Diferenţa dintre ţevile groase din proiect şi conductele subdimensionate, de pe uliţele satelor Gureni, Boroşteni, Frânceşti, Peştişani şi Brădiceni puteau să însemne, transformate în bani peşin, cele două autoturisme noi din curtea primarului şi ale altor colaboratori ai lui din acea vreme.

Fitilele primarului pe ducă!

Conform cererii subsemnatului, SC „UTIL” SRL condusă de directorul umil Alin Fuiorea, ar fi fost cazul să-mi instaleze racordarea, contracost, la conducta de apă din Peştişani. Nu-i un capăt de ţară şi n-am pierdut nimic. Numai că preasupusul director Alin Fuiorea a primit, probabil, ucaz de la dictatorul Florin Pavel să-l mai lase în pace pe acela. Acela fiind subsemnatul. De când a anunţat adunarea la care-i invită pe primar, pe consilierii locali, pe parlamentarii Dan Ilie Morega şi cine-o mai veni, nefiind exclusă nici participarea preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, un apropiat al lui Florin Pavel, dacă ar fi să ne luăm după gura lui bogată, Florin Pavel dă cu pietre în consilierul C. Fuiorea. L-a pus pe şeful de post Bâltac, subalternul primarului ce se crede comandant suprem al comunei, să-l ameninţe cu amendă dacă nu i-a aprobare din partea Jandarmeriei Gorj! Pentru ce? Pentru o adunare cetăţenească şi civilizată? În care oamenii să-şi spună păsurile? Iar ieri, de la ora 16, acelaşi C. Fuiorea a fost înlocuit din Consiliul de Administraţie al Şcolii Generale Peştişani. Cum s-ar zice, răzbunătorul primar i-a luat consilierului local C. Fuiorea boii de la căruţă! În aceeaşi presiune se înscrie şi telefonul de ameninţare primit din partea unei subalterne a primarului, Elena, întrucât superba Miruna Porumbel e în concediu.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here