Dublu eveniment editorial – ,,Omul de zăpadă”, lansat la Biblioteca Tell

329

De aproape patru ani particip la numeroase acţiuni culturale – lansări de carte şi nu numai – ale Bibliotecii judeţene „Christian Tell” din Târgu -Jiu. Şi nu-mi pare rău. Din păcate, şi ieri, drămuirea timpului nu mi-a permis să rămân la întreaga manifestare.

Moderatorul şi gazda celor două lansări de carte, directorul dr. Olimpia Bratu, a pomenit despre mai multe acţiuni ale bibliotecii pe care-o conduce, din ce în ce mai bine, din această săptămână. Primul care-a cuvântat, scriitorul şi universitarul Lazăr Popescu s-a lansat într-o descriere meritată a criticului literar şi teoreticianului Ion Popescu Brădiceni. Ca o observaţie, digresiunile despre modernism şi transmodernism, ca şi despre trecutele cenacluri literare – din vremea securităţii, deci dinainte de 89 – fără supărare, nu cred că-şi aveau rostul.
Dacă volumul antologic „Fluturi pe frezii”, al poetului şi universitarului Ion Popescu Brădiceni, aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare, este cazul să spunem cu bucurie că şi poetul debutant Ionuţ Luis Popa, cu al său volum de versuri „Omul de zăpadă” a stârnit o droaie de comentarii elogioase.
S-au mai exprimat poeţii Ion Căpruciu, Dumitru C. Dănău, dar şi criticul literar Ion Trancău. A încerca să enumăr toate personalităţile literare prezente la manifestare nu doar că mi-ar crea mai multe inamiciţii decât merit. Pur şi simplu, nu lipseau poeţii Doru V. Fometescu şi Viorel Surdoiu, profesorul univ. dr. Nicolae Brânzan, dar nici prozatorul Ion C. Gociu.
Ei bine, aminteam la început, că nu sunt un novice al lansărilor de carte. De această dată, spre uimirea şi fericirea mea, Sala Mihai Eminescu era arhiplină. Mulţi nu au mai avut loc şi trăgeau cu urechea de pe hol, ori din sala de lectură alăturată. Felicitări celor doi poeţi, dar şi organizatorilor.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here