Echipele de inspectori ale Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au intensificat în această perioadă acţiunile de control în sfera comercianţilor din judeţ, ca urmare a apropierii Sărbătorilor Pascale. La controalele din ultima săptămână, pentru o serie de deficienţe constatate, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat mai multe amenzi.
În ultima săptămână, inspectorii DSVSA Gorj au efectuat verificări în unităţi situate în localităţile Albeni, Baia de Fier, Bălăneşti, Băleşti, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Bolboşi, Borăscu, Brăneşti, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Bustuchin, Cătunele, Ciuperceni, Dăneşti, Dragoteşti, Drăguţeşti, Godineşti, Ioneşti, Leleşti, Licurici, Logreşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Runcu, Săcelu, Stejari, Târgu-Cărbuneşti, Turceni, Târgu Jiu, Ţânţăreni, pentru a verifica modul de asigurare a conformităţii cu cerinţele legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în toate etapele lanţului alimentar, precum şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor. “Am intensificat acest gen de controale săptămânale, deoarece suntem în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Am efectuat astfel verificări în baza unui plan de măsuri specifice întocmit la nivelul DSVSA Gorj, în scopul verificării modului de procesare, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi altor produse alimentare al căror consum creşte considerabil, în mod tradiţional, în această perioadă, concretizate într-un număr de 42 de inspecţii. De asemenea, am făcut şi 4 controale tematice de verificare a modului de expunere, manipulare şi comercializare a peştelui şi produselor din pescuit în magazine specializate, prilejuite de consumul crescut al acestor produse în perioada premergătoare Paştelui”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Sancţiuni de 2.400 de lei
În timpul controalelor efectuate în această perioadă de către inspectorii DSVSA Gorj, a fost constatată nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 2.400 de lei: o amendă de 600 de lei la un magazin alimentar din Bâlteni pentru încălcarea normelor privind etichetarea produselor alimentare: la produsele expuse vrac (covrigi, biscuiţi, paste făinoase) nu erau afişate la loc vizibil etichetele corespunzătoare ambalajului propriu, în vitrina de mezeluri a fost identificat produsul „Guşă porc” cu eticheta parţial deteriorată (ruptă), nefiind vizibile toate elementele de identificare necesare informării consumatorului, carnea congelată de pasăre avea eticheta incompletă (ruptă, ştearsă); o amendă de 600 de lei la un magazin alimentar din Bolboşi pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (carne de pasăre vrac lângă pastă de mici, în aceeaşi ladă frigorifică); 2 amenzi de câte 600 de lei la 2 magazine alimentare din Dragoteşti pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (peşte lângă carne de pasăre, în aceeaşi ladă frigorifică).
Program de lucru special
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. Aceste acţiuni vor include toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ). Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică. De altfel, şi la nivelul DSVSA Gorj a fost stabilit un program de lucru pentru perioada 05.03.2018 – 07.04.2018, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, în perioada 05.03.2018 – 07.04.2018 este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, CSVSA şi CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene/locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc.) în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.
Izabella Molnar