DSVSA: Amenzi de aproape 60.000 de lei pentru mai multe unități de alimentație din Gorj

606

Unități de alimentație din 10 localități din Gorj au fost vizate, săptămâna trecută, de controale demarate de inspectorii Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj. Sancțiunile aplicate pentru neregulile constatate se ridică la circa 60.000 de lei.

În cursul ultimei săptămâni, echipele de inspectori din cadrul DSVSA Gorj au efectuat controale și verificări în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Alimpești, Aninoasa, Arcani, Baia de Fier, Bălănești, Bărbătești, Bâlteni, Bolboși, Bumbești-Jiu, Bumbești-Pițic, Cătunele, Crasna, Dragotești, Drăguțești, Fărcășești, Lelești, Licurici, Logrești, Mătăsari, Novaci, Polovragi, Prigoria, Rânca, Runcu, Săcelu, Săulești, Slivilești, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Turceni, Turcinești și Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Majoritatea controalelor efectuate au constat în: – verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza tematicilor proprii și a instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 141 controale, constând în: inspecții planificate în baza Programului Strategic și a Programului de Supraveghere și Control pentru anul 2021, în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii pestei porcine africane și a altor boli zoonotice (influența aviară înalt patogenă); supravegherea şi controlul unităţilor care procesează, depozitează şi valorifică alimente de origine animală și non-animală; măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, sub aspectul verificării modului de respectare a normelor de igienă și siguranță alimentară; – verificarea în vederea înregistrării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 10 obiective: o stupină (Turcinești), un automat de lapte (Baia de Fier), 3 magazine alimentare (Bălănești, Dragotești), un restaurant (Baia de Fier), un snack-bar (Săcelu), două baruri (Fărcășești, Slivilești) și un mijloc de transport pentru alimente de origine animală (Târgu-Jiu). ,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă, inspectorii au aplicat un avertisment scris și 13 sancțiuni contravenționale în cuantum de 59.000 lei (Baia de Fier, Bărbătești, Bolboși, Cătunele, Lelești, Licurici, Polovragi, Runcu, Târgu-Jiu, Turceni), astfel: un avertisment scris la o pescărie, pentru deficiențe de întocmire a documentelor curente; o amendă de 600 lei la un magazin alimentar, întrucât angajata care deservea unitatea nu deținea echipament adecvat de protecție sanitară; două amenzi de câte 1.200 lei unor producători particulari, pentru comercializarea de produse alimentare fără a deține documente de înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor; 3 amenzi de câte 1.200 lei la 3 rulote snack-bar, pentru depozitarea unor cantități reduse de produse din carne în afara spațiilor frigorifice; două amenzi de câte 1.200 lei la două rulote snack-bar, pentru manipularea preparatelor din carne fără a deține echipament de protecție (mănuși, halat) și fără a respecta condițiile de igienă la comercializarea preparatelor la grătar; o amendă de 10.000 lei la o brutărie, pentru deficiențe de întreținere și igienizare a spațiilor și echipamentelor (paviment neigienizat, utilaje neîntreținute, pereți cu plăci de faianță dezlipite, tavan cu porțiuni de vopsea exfoliată); o amendă de 10.000 lei la un supermarket, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, fără lotizare și în vecinătatea produselor nealimentare; o amendă de 10.000 lei la o pensiune-restaurant, pentru nerespectarea normelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor și echipamentelor (plafon cu infiltrații, suprafețe interioare neigienizate; depuneri masive de gheață la congelatoare); o amendă de 10.000 lei la o unitate de catering, pentru încălcarea normelor de igienă la depozitarea produselor alimentare (în camera frigorifică materii prime erau depozitate în vecinătatea preparatelor culinare); o amendă de 10.000 lei unui conducător auto, care comercializa produse alimentare dintr-un spațiu neînregistrat (autoturism) și neigienizat; persoana care manipula alimentele nu deținea echipament de protecție și nici documente care să ateste controlul stării de sănătate”, a declarat Robert Spînu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here