DSV Gorj, amenzi de zeci de mii de lei în 19 localități

1167

În perioada 25-31 iulie, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat verificări în unități și obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Arcani, Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Crasna, Dragoteşti, Drăguţeşti, Fărcăşeşti, Mătăsari, Motru, Padeş, Peştişani, Rovinari, Runcu, Săcelu, Schela, Stăneşti, Târgu-Jiu, Tismana şi Turcinești, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor, arată instituția într-un comunicat de presă.

Activitatea desfășurată s-a concretizat în:

  • verificarea modului de asigurare a conformităţii cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 114 controale;
  • verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 22 obiective supuse controlului: o unitate de vânzare directă a mierii şi produselor apicole (Mătăsari), două brutării (Târgu-Jiu), un laborator de cofetărie-patiserie (Târgu-Jiu), un restaurant (Târgu-Jiu), două snack-bar-uri (Baia de Fier, Fărcăşeşti), 3 baruri (Arcani, Dragoteşti, Runcu), o unitate tip „fornetti” (Târgu-Jiu), 5 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine animală (Târgu-Jiu) și 6 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală (Târgu-Jiu);
  • prelevarea unui număr de 33 probe din produse alimentare [lapte crud de vacă, telemea de vacă, telemea amestec, carne tocată de porc, carne tocată de porc şi vită, carne tocată de pasăre, cârnaţi de porc afumaţi, cârnaţi afumaţi, conserve din carne de porc, ouă de găină pentru consum, miere de salcâm, alimente RTE (aperitive reci, orez cu piept de pui, salată bulgărească)], apă tehnologică şi ambalaje. Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., N.C.S., microorganisme viabile în produsul conservat prin tratament termic, enterococi, bacterii coliforme, Salmonella spp., Escherichia coli, Listeria monocytogenes – determinare şi detecție, stafilococi coagulazo-pozitivi, drojdii şi mucegaiuri) și fizico-chimici (punct crioscopic, zahăr invertit, conținut de zaharoză, conținut de apă, indice diastazic, HMF);
  • avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
  • verificarea unui număr de 49 de deconturi ale acțiunilor de inspecţii ale animalelor în exploataţiile non-profesionale, înregistrate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • emiterea și distribuirea unui număr de 50 de paşapoarte pentru bovine către proprietari, în urma solicitărilor acestora;
  • eliberarea unui număr de 20 extrase din registrul exploatațiilor, la cererea diverșilor proprietari de animale;
  • efectuarea inspecţiilor în exploataţiile non-profesionale;
  • monitorizarea mișcărilor înregistrate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale reprezentând 9 amenzi în cuantum de 44.800 lei, unor operatori / persoane fizice din Arcani, Mătăsari, Motru şi Târgu-Jiu, astfel:

  • 2 x 1.000 lei la două farmacii veterinare, pentru eliberarea produselor medicinale veterinare fără prescripție medicală;
  • 1.200 lei la un fast-food, întrucât persoana care deservea unitatea la data controlului a încălcat normele sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind manipularea produselor alimentare (nu utiliza mănuși de unică folosință);
  • 1.200 lei la un magazin de furaje, pentru depozitarea necorespunzătoare a acestora;
  • 2.400 lei unui medic veterinar de liberă practică împuternicit, pentru eliberarea de documente sanitare-veterinare în alte condiții decât cele prevăzute de normele, instrucțiunile și dispozițiile în vigoare;
  • 6.000 lei la o fermă avicolă, pentru comercializarea păsărilor fără documentele sanitare-veterinare necesare, conform legislației sanitare-veterinare în vigoare;
  • 10.000 lei la un restaurant-pensiune, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare refrigerate (ouă depozitate în același spațiu cu carne, mezeluri, legume și fructe), existând riscul de contaminare încrucișată; nu au fost păstrate probe din preparatele servite consumatorilor în regim de alimentație colectivă;
  • 10.000 lei la un depozit de furaje, pentru comercializarea către consumatorul final, prin rețeaua proprie de distribuție, a hranei pentru animale din spații neautorizate și fără respectarea condițiilor de igienă, conform prevederilor legislației în vigoare;
  • 12.000 lei unui transportator de animale vii, pentru transportul animalelor fără certificate de competență și fără efectuarea igienizării si dezinfecției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here