DSV Gorj a demarat controalele în zonele de agrement din judeţ

310

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus structurilor teritoriale desfăşurarea unor controale cu tematică specifică, în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Astfel de verificări specifice vor fi demarate din această săptămână şi la nivelul judeţului Gorj.

În acest sens, până la data de 31 august 2017, la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj se vor constitui echipe de inspectori care vor desfăşura controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Scopul acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Aceste controale oficiale vizează identificarea şi retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
“Vom face verificări în taberele de la Săcelu şi Tismana, la pensiunile din judeţ şi la piscine şi ştranduri. Vom urmări blocul alimentar, condiţiile de igienă, fişele de aptitudini ale personalului lucrător. Măsurile dispuse de noi ca urmare a unor abateri de la legislaţia sanitar-veterinară în vigoare pot începe de la avertismente şi sancţiuni contravenţionale şi pot ajunge până la închiderea provizorie a unităţilor până la remedierea deficienţelor”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
În concluzie, în această perioadă, inspectorii ANSVSA vor verifica: condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare; respectarea cerinţelor generale de igienă a alimentelor; respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul (unităţile de vânzare cu amănuntul trebuie să desfăşoare numai acele activităţi pentru care deţin documente de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberate de către DSVSA); eligibilitatea materiilor prime; trasabilitatea materiilor prime; respectarea cerinţelor de igienă privind manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor; respectarea cerinţelor de igienă privind expunerea şi servirea alimentelor; implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP şi a programelor de autocontrol.
Consumatorii gorjeni pot sesiza asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800.826.787.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here