DSP Gorj, mobilizare exemplară în lupta cu rujeola

364

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă faptul că, la nivelul județului nostru, mobilizarea în lupta împotriva extinderii epidemiei de rujeolă a fost una exemplară. Din cele 179 de cazuri înregistrate, nu s-a semnalat niciun deces. Și la capitolul vaccinare stăm bine, după cum precizează Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Gorj a continuat campania de vaccinare antirujeolică. “Echipele formate din medici de familie, medici școlari, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari și lideri informali ai comunității rome sunt în teren, informarea şi conştientizarea sunt esenţiale în astfel de situaţii”, susține Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Gorj, în colaborare cu medicii de familie, medicii de medicină şcolară şi personalul sanitar aferent, asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari, administraţia publică judeţeană şi autorităţile administraţiei publice locale, liderii informali ai comunităților rome desfăşoară în această perioadă campania de vaccinare-revaccinare a copiilor eligibili şi a celor restanţieri la imunizarea antirujeolică. La nivelul judeţului Gorj, activităţile sunt coordonate de o echipă formată din prefectul județului, preşedintele Consiliului Judeţean, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, şeful Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul D.S.P -Coordonator al Programului Naţional de Vaccinare şi preşedintele Societăţii Medicilor de Familie. De asemenea, fiecare primărie din judeţ a desemnat o persoană responsabilă care să colaboreze cu echipa de coordonare de la nivel judeţean.

Gorjul nu are probleme în privința vaccinării
Pe raza județului Gorj nu au existat, de la debutul epidemiei de rujeolă, probleme în ceea ce privește distribuția vaccinului ROR, existând doze suficiente pentru distribuirea lunară către medicii de familie. Există și în prezent doze suficiente pentru vaccinarea copiilor, conform calendarului de vaccinare recomandat de Ministerul Sănătății, precum și pentru recuperarea restanțierilor la vaccinarea ROR. La nivelul județului Gorj, rețeaua medicilor de familie acoperă întreg mediul urban și rural din județ, fiind 199 medici vaccinatori în contract cu DSP, astfel încât nu se pune problema lipsei accesibilității la servicii medicale.

Niciun deces cauzat de rujeolă
De la începutul anului și până în prezent, s-au înregistrat 179 cazuri de rujeolă. “Nu s-au înregistrat decese cauzate de rujeolă în județul Gorj. În momentul de față nu există nici un focar de rujeolă, ultimul fiind închis în data de 30.06.2017. Putem să spunem că ne-am mobilizat foarte bine, avem toate echipele în teren pentru că noi considerăm necesară o informare cât mai corectă a oamenilor. Se pune accentul pe informarea părinţilor referitor la importanţa vaccinării, precum şi pe creşterea acoperirii vaccinale minim 95%, pentru creşterea şi susţinerea unei imunităţi de grup în toate comunităţile judeţului”, a declarat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Există cazuri în care părinții au refuzat vaccinarea, dar în urma discuțiilor purtate de către echipele formate din: medici de familie, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, mediatori școlari, lideri informali ai comunităților rome care au explicat riscurile la care se expun, aceștia s-au hotărât să-și imunizeze copiii. S-a demonstrat că munca în echipă pluridisciplinară a dat rezultate, după cum confirmă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here