DSP Gorj începe controalele în şcoli

109

În perioada 18-27 septembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj va efectua verificări în toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului nostru. În atenţia inspectorilor DSP vor intra şi internatele şi cabinetele medicale şcolare, scopul controalelor fiind asigurarea activităţilor şcolare, dar şi a asistenţei medicale în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare, inclusiv a imunizărilor obligatorii prevăzute în calendarul naţional de vaccinare.

Anual, odată cu începerea anului şcolar se demarează şi verificările în unităţile de învăţământ. Astfel, şi în această toamnă, şcolile din judeţul nostru intră în atenţia inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Acţiunile de verificare se vor realiza atât în unităţile din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural. “Este o acţiune tematică a Ministerului Sănătăţii. Există un ghid de control în funcţie de care derulăm activităţile de verificare”, a confirmat Elena Sfârlează, director adjunct al DSP Gorj.

Controale amănunţite
În perioada 18-27 septembrie, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, vor verifica condiţiile igienico-sanitare din sălile de clasă, dar şi din incinta unităţii şcolare. “Se va urmări dacă sălile de clasă au mobilierul specific, dacă iluminatul este suficient, natural şi artificial şi dacă microclimatul este corespunzător. Vor fi inspectate şi laboratoarele, sălile de sport şi atelierele şcolare. De asemenea, vom verifica dacă este asigurată apa potabilă curentă şi vor face analize acolo unde este cazul”, a explicat Sfârlează. Mai mult decât atât, grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere, dar şi blocurile alimentare din cămine şi internate vor fi controlate în conformitate cu normele aflate în vigoare. Şi internatele şi cabinetele medicale vor fi inspectate din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare, al aprovizionării cu apă potabilă, dotarea cu materiale sanitare şi medicamente, dotarea cu materiale de dezinfecţie şi curăţenie. De asemenea, inspectorii vor verifica dacă angajaţii au efectuat controalele medicale periodice.

Termene de remediere a neconformităţilor
Dacă inspectorii DSP vor depista nereguli, în tipul controalelor efectuate în unităţile de învăţământ gorjene, se vor da termene de remediere. “Pentru neconformităţile depistate se vor acorda termene de remediere a deficienţelor, dar se pot aplica şi sancţiuni contravenţionale, acolo unde este necesar, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a menţionat Elena Sfârlează, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Potrivit reprezentanţilor DSP Gorj, din experienţa anilor trecuţi, la nivelul judeţului nostru au fost depistate nereguli în privinţa grupurilor sanitare din mediul rural, dar şi a asigurării cu apă potabilă a unităţilor de învăţământ.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here