DSP Gorj – Campanie de informare în luna martie. „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”

902

În luna martie se derulează campania de informare, educare, comunicare „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” a cărei temă urmărește să atragă atenția asupra importanţei sănătăţii orale și cunoașterea metodelor adecvate de prevenire a afecțiunilor oro-dentare.
Această lună a fost aleasă pentru desfășurarea campaniei deoarece anual, în data de 20 martie, se serbează în toată lumea Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală.
Cele trei afecțiuni orale care afectează cel mai mult sănătatea generală și calitatea vieții oamenilor sunt cariile, bolile severe ale gingiilor și pierderea severă a dinților. Aceste afecțiuni sunt cauzate de o serie de factori, precum consumul de zahăr, consumul de tutun, consumul de alcool și igiena precară.
Propunerea de derulare a campaniei vine ca urmare a rezultatelor proiectului „Zâmbet și educație”, desfășurat în parteneriat de INSP cu UMF „Carol Davila” și cu sprijinul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică. În cadrul acestuia s-au derulat activități de evaluare a stării de sănătate orală la nivelul cabinetelor de stomatologie din unitățile de învățământ. S-au colectat date din 36 de județe și municipiul București, în cadrul acțiunii fiind examinați de către medicii stomatologi școlari peste 4.000 de copii și fiind intervievați, prin chestionar autoadministrat, părinții acestora.
Rezultatele au evidențiat o proporție de 75% copii examinați care au dentiție primară afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor și o proporție de 51% dintre copiii examinați care au dentiție permanentă afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor. Cu toate acestea, din analiza percepției părinților asupra stării de sănătate orale a copiilor, 76% dintre părinți au considerat starea de sănătate a dinților copiilor lor ca fiind bună, foarte bună sau excelentă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here