Pentru campania de vaccinare antigripală 2017-2018, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat nu mai puţin de 21000 de doze de vaccin, din care 9942 fiind pentru persoane de peste 65 de ani, 1985 pentru cadre medicale şi personal auxiliar sanitar, 118 pentru gravide şi restul pentru copii şi adulţi de până în 64 de ani.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
21000 de doze de vaccin antigripal, pentru Gorj
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a solicitat nu mai puţin de 21000 de doze de vaccin. „Pentru campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2017-2018 am solicitat 21000 doze de vaccin. Conform catagrafiei realizate la nivelul judeţului nostru, avem nevoie de 9942 doze pentru vârstnici de peste 65 de ani, 1985 pentru medici, cadre medicale şi personal auxiliar sanitar, 118 pentru gravide, 26 pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 ani, 166 pentru copii între 5 şi 14 ani, 496 pentru categoria de vârstă 15-29 ani şi 8406 pentru gorjenii cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Accent pe prevenţie
Medicii spun că prevenţia este foarte importantă în sezonul rece, pentru a ne feri atât de gripă, cât şi de infecţiile acute de căi respiratorii superioare (IACRS).
Astfel pentru întărirea organismului, se recomandă consumul de fructe şi legume proaspete, bogate în vitamina C, consum zilnic de lichide, evitarea consumului de alcool şi tutun, evitarea stresului şi petrecerea timpului liber în aer curat. De asemenea, medicii recomandă populaţiei să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea expunerii la frig timp îndelungat, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea zilnică a spaţiilor de locuit şi de muncă, respectarea regulilor de igienă individuală, evitarea contactului cu persoane bolnave, a vizitelor la domiciliu şi în spitale, respectarea regulilor de igienă colectivă (nefrecventarea colectivităţilor de către persoanele bolnave până la vindecare totală, neacceptarea în colectivităţi a persoanelor bolnave), evitarea automedicaţiei.
Minodora Sucea