DSP Gorj a întreprins măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe perioada caniculei

342

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, prin compartimentele specializate, a luat o serie de măsuri de informare a populaţiei şi de prevenire a îmbolnăvirilor cauzate de temperaturile ridicate. Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj, a prezentat toate aceste măsuri în şedinţa Comisiei Judeţene de Dialog Social, din data de 24 iunie.

DSP Gorj a informat medicii de familie privind atribuţiile specifice, conform Ordinului MS 1168/2008 referitor la măsurile de intervenţie în situaţii de urgenţă determinate de caniculă: afişarea la sediu a recomandărilor generale în caniculă; consilierea populaţiei pe baza recomandărilor generale în caz de caniculă; catagrafierea populaţiei la risc înalt; asigurarea personalului şi a stocului de medicamente necesar patologiilor induse de caniculă; crearea spaţiilor climatizate, în special în sălile de aşteptare; stabilirea unui grafic de lucru în situaţii de caniculă; efectuarea programului de consultaţii la domiciliu de către medicii de familie şi informarea pacienţilor despre situaţiile în care să se adreseze direct la numărul 112; limitarea trimiterilor către spitalele de urgenţă numai a cazurilor justificate.
Şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost informat de DSP Gorj cu privire la pregătirea şi menţinerea ambulanţelor în stare de funcţionare, asigurarea stocurilor de medicamente necesare pentru acordarea primului ajutor; asigurarea numărului optim de personal pe fiecare tură şi aşa mai departe.
De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a transmis informări şi spitalelor din judeţul nostru cerând să se acopere liniile de gardă la nivel optim de funcţionare, să se asigure capacitatea de internare, suplimentarea personalului la camerele de gardă, să creeze spaţii climatizate, să verifice rezerva de apă, stocurile de medicamente şi aşa mai departe.

Cu ochii pe apă
Potrivit directorului Marius Boeriu, birourile din cadrul DSP Gorj vor monitoriza calitatea apei potabile din sursele de aprovizionare: reţele centralizate, fântâni şi puţuri.
“Se vor intensifica acţiunile de control în vederea respectării normelor igienico-sanitare din unităţile de producţie, fabricare, prelucrare, transport, distribuţie şi comercializare a alimentelor”, confirmă Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Pe perioada caniculară se va asigura Serviciul de permanenţă la sediul DSP Gorj, orice eveniment cauzat de temperaturile ridicate asupra populaţiei urmând a se raporta la nr. de fax 0212648865 al COSU, din cadrul Ministerului Sănătăţii. Pe pagina de internet a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au fost postate recomandări din punct de vedere medical, privind protejarea populaţiei, pe perioada cu temperaturi ridicate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here