Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj a prezentat bilanţul acţiunilor desfăşurate de instituţie, în perioada Sărbătorilor Pascale, în unităţile de alimentaţie publică, cazare şi trasee turistice, precum şi rezultatele acestor acţiuni.
Direcţia de Sănătate Publică Gorj este un serviciu public deconcentrat cu personalitate juridică, subordonat Ministerului Sănătăţii, reprezentând autoritatea de sănătate publică la nivel local. Prin serviciile de Supraveghere în sănătate publică şi Control în sănătate publică, DSP a luat următoarele măsuri specifice în vederea prevenirii îmbolnăvirilor în rândul populaţiei şi a siguranţei alimentului şi anume: a monitorizat modul de asigurare a asistenţei medicale curative şi profilactice din unităţile sanitare de pe teritoriul arondat, în unităţile sanitare cu paturi şi a centrelor de permanenţă; a luat măsuri pentru asigurarea accesului la asistenţa medicală a oricărei persoane din raza judeţului, a supravegheat activitatea serviciilor de ambulanţă, a monitorizat raportarea bolilor transmisibile prin organizarea serviciului de permanenţă, 24h/24h, la sediul instituţiei, cât şi prin organizarea de gărzi la domiciliul prin echipe de control alcătuite din personal medico-sanitar specializat, care să răspundă permanent la solicitarea conducerii DSP Gorj, în cazul apariţiei unui eveniment de sănătate publică, în această perioadă, în special a toxiinfecţiilor alimentare.
De asemenea, DSP Gorj a informat populaţia cu privire la măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor specifice sărbătorilor Pascale, în special evitarea exceselor alimentare şi a consumului de alcool, a necesităţii de a respecta cu stricteţea tratamentului recomandat de medic în cazul bolnavilor cronici, a supravegheat asistenţa medicală acordată gravidelor, copiilor şi a nou-născuţilor; a informat populaţia privind datele de contact a centrelor de permanenţă, a farmaciilor care au program de lucru permanent în această perioadă, informaţiile fiind afişate şi pe site-ul instituţiei.
Alte acţiuni ale DSP
În cadrul Serviciului de supraveghere de sănătate publică, prin biroul de Igiena alimentaţiei şi în cadrul Programelor de Sănătate ale Ministerului Sănătăţii şi anume prin programul „Evaluarea Factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă s-au desfăşurat următoarele activităţi: Evaluarea riscului privind siguranţa alimentului în unităţi de desfacere şi alimentaţie publică, desfacere, brutării, patiserii, carmangerii – 30 de acţiuni; Monitorizarea consumului de aditivi alimentari – 4 acţiuni; Monitorizarea alimentelor cu adaos de vitamine, minerale şi alte substanţe – 4 acţiuni; Monitorizarea alimentelor tratate cu radiaţii – 4 acţiuni; Evaluarea nivelului de iod din sarea iodată pentru consum uman –în unităţi de desfacere – 10 acţiuni, fiind recoltate 10 probe de sare şi analizate la DSP GORJ, acestea fiind corespunzătoare.
Au fost derulate, de asemenea, 4 acţiuni de Evaluarea nivelului de zaharuri în unele produse alimentare destinate copiilor şi 2 acţiuni de Evaluarea riscului chimic şi bacteriologic al alimentelor cu destinaţie nutriţională specială.
Prin personalul de specialitate din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică, s-au stabilit acţiuni de inspecţie pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare privind: starea de sănătate a personalului care vine în contact cu alimentul, precum şi starea de igienă individuală a acestuia; salubritatea spaţiilor, suprafeţelor de lucru şi utilajelor în procesul de preparare, păstrare, expunere şi desfacere a produselor alimentare; încadrarea în termenul de valabilitate al produselor, iar vopseaua pentru ouă să fie avizata de Ministerul Sănătăţii; respectarea circuitelor funcţionale pe fluxul tehnologic în funcţie de specificul fiecarei unităţi; aprovizionarea cu apă potabilă caldă şi rece, necesară întreţinerii curăţeniei şi igienei individuale a personalului; aprovizionarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie; colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor menajere şi a celor potenţial periculoase; îndepărtarea apelor uzate rezultate din procesul tehnologic specific fiecarei unităţi; aprovizionarea cu substanţe clorigene şi efectuarea dezinfecţiei apei la nivelul instalaţiilor centrale de aprovizionare cu apă potabilă a populaţiei; nivelul cunoştinţelor minime de igienă a personalului; respectarea Legii 349/2002 , privind fumatul.
Zeci de unităţi controlate
Reprezentanţii DSP Gorj spun că în perioada sărbătorilor pascale au fost controlate 60 unităţi, din care: 10 laboratoare de cofetărie şi patiserie; 6 carmangerii; 24 unităţi de alimentaţie publică; 3 pieţe agro-alimentare; 3 unităţi de prestări servicii – salubritate; 5 blocuri alimentare din unităţi sanitare cu paturi; 9 instalaţii de aprovizionare cu apă potabilă din mediul urban.
Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 4 sancţiuni, din care: 3 avertismente şi o sancţiune contravenţională în valoare de 500 lei. „Ca o concluzie, putem spune că în perioada Sărbătorilor Pascale nu s-au înregistrat sesizări ale cetăţenilor, nu s-au raportat focare de toxiinfecţii alimentare în unităţi de alimentaţie publică şi colectivă, şi nici alte evenimente majore de sănătate publică”, a confirmat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Minodora Sucea