DSP Gorj: 46 de probe pozitive, la screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin

271

Din anul 2012, la nivelul judeţului Gorj de derulează programul de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Acest program este finanţat de Ministerul Sănătăţii, aproximativ 31.000 de gorjence fiind eligibile pentru testare. În primii doi au fost testate 4.359 de femei, 46 de probe fiind pozitive. Programul de testare gratuită continuă, testările făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.

Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului de screening gratuit, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după cinci ani. “Pentru cancerul de col uterin au fost catagrafiate la început 30.982 de persoane eligibile. În continuare, gorjencele au posibilitatea de a-şi face gratuit Testul Babeş-Papanicolau, la nivelul judeţului nostru testarea gratuită făcându-se la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi la Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

46 probe pozitive din 4.359 femei testate
Până în prezent au fost testate 4.359 de femei, 46 de probe fiind pozitive. „Programul de screening gratuit a debutat în anul 2012 şi este în desfăşurare şi acum. În perioada 2012-2014 au fost testate 4.359 de femei, 46 de probe fiind pozitive. În 2015 au fost testate 1.087 de femei. Prevederea bugetară anuală este de 66.000 lei, de la începutul anului şi până acum având 30.451”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în acest program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la nivelul judeţului nostru, la sfârşitul trimestrului III al anului în curs, erau în evidenţele medicilor 7176 bolnavi de cancer, dintre care 3.953 de femei. Dintre acestea, 803 au cancer de col uterin, 11 cazuri fiind confirmate pe parcursul trimestrului III 2015.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here