DSP a instituit măsuri speciale pentru zilele călduroase

278

Zilele caniculare de vară pot favoriza apariţia sau agravarea anumitor boli. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a întreprins măsuri specifice, ca în fiecare an. Au fost informaţi medicii, spitalele, dar şi autorităţile locale.

Temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru sănătate, pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale la nivelul unităţilor administrativ teritoriale. În conformitate cu art.34 din Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice. Având în vedere prevederile art.121 din Constituţia României autorităţile administraţiei publice, prin care se realizează autonomia locală sunt obligate să rezolve treburile publice din comune şi oraşe.

Sarcinile autorităţilor
Potrivit conducerii DSP Gorj, pe perioada zilelor călduroase, chiar caniculare, pentru asigurarea măsurilor pe linia sănătăţii publice, autorităţile locale au următoarele obligaţii: “o primă măsură este afişarea informărilor în locuri publice şi, în funcţie de posibilităţi, transmiterea pe canalul «info» al societăţilor de cablu; actualizarea la nivelul localităţilor, cu sprijinul medicilor de familie, a evidenţei persoanelor aflate în dificultate, a căror stare de sănătate poate fi influenţată negativ de caniculă; mobilizarea asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari pentru acordarea asistenţei medicale persoanelor cu dependenţă socială, la domiciliul acestora; ridicarea într-un ritm mai alert a gunoaielor menajere, pentru a preveni apariţia de focare de infecţie; identificarea locurilor pentru amplasarea punctelor de prim ajutor şi a punctelor de distribuţie a apei potabile. Punctele de prim ajutor trebuie amplasate în spatii publice climatizate, vizibil semnalizate, în măsură să fie operaţionalizate la primirea atenţionărilor / avertizărilor meteorologice; dacă în această perioadă au loc şi diverse evenimente cu caracter sportiv, cultural sau comercial, organizatorii acestora vor fi obligaţi să ia măsuri în vederea evitării apariţiei situaţiilor de urgenţă generate de caniculă; identificarea surselor alternative de apă în situaţia reducerii substanţiale a debitului în reţeaua de distribuţie pentru asigurarea cantităţilor de apă potabilă şi menajeră necesare populaţiei”.

Măsuri pentru prevenirea bolilor infecţioase
Pe perioada caniculară, Compartimentul de Supraveghere şi Control boli transmisibile din cadrul DSP Gorj instituie măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase şi a altor evenimente de sănătate publică apărute în contextul caniculei. “Informarea medicilor de familie privind atribuţiile specifice conform Ord. MS 1168/2008 referitor la măsurile de intervenţie în situaţii de urgenţă determinate de caniculă: afişarea la sediu a recomandărilor generale în caniculă; consilierea populaţiei pe baza recomandărilor generale în caz de caniculă; catagrafierea populaţiei la risc înalt; asigurarea personalului şi a stocului de medicamente necesar patologiilor induse de caniculă; crearea de spaţii climatizate, în special în sălile de aşteptare; stabilirea unui grafic de lucru în situaţii de caniculă; efectuarea programului de consultaţii la domiciliu de către medicii de familie şi informarea pacienţilor despre situaţiile în care să se adreseze direct la numărul 112 pentru a preveni suprasolicitarea dispeceratelor medicale cu apeluri care nu reprezintă urgenţe; limitarea trimiterilor către spitalele de urgenţă numai a cazurilor justificate”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, dar şi spitalele au fost informate cu privire la măsurile ce se impun pe perioada caniculară.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here