Drumuri spre culmi la Baia de Fier, Al șaselea traseu de via ferrata, la dispoziția turiștilor

3322

Cu o întârziere de câteva luni, din cauza condițiilor meteo și a indisponibilităților financiare, în zona de Nord-Est a Gorjului (Baia de Fier) s-a pus la dispoziția turiștilor al șaselea traseu de via ferrata – PANTERA ROZ. Acesta completează pachetul de trasee: Spirala Muierilor, Creasta Peșterii, Marea Crăpătură, Mica Spirală și Loreley.

A venit vacanța și odată cu ea a început exodul spre locurile îndrăgite de relaxare și petrecere a timpului liber. Dacă nu oricare dintre noi reușim să ne depășim condiția de pedestraș și să încercăm o porție de adrenalină practicând alpinismul și escaladă, avem totuși posibilitatea de a cuceri verticalele folosind via ferrata. Această tehnică presupune atât cunoștințe minimale privind urcarea pe stânci, cât și un echipament limitat compus din ham, cască și asigurare cu absorbitor de șoc. Pe lângă acestea mai este nevoie și de pasiune. Acea pasiune care ne scoate din comoditatea casei și ne introduce în poezia naturii.

Un nou traseu de via ferrata
În urmă cu câteva zile a fost pus la dispoziția turiștilor cel de-al șaselea traseu de via ferrata de la Baia de Fier. Traseul Pantera Roz este cotat cu dificultate medie, având o lungime de 500 metri pe o diferență de nivel de 250 metri. “Intrarea și primul tronson sunt comune cu ale traseului Loreley, după care se continuă cu deviație în stânga. O brană înerbată străbate curba de nivel până la trei grote care fac parte din ineditul traseului. Adevărata provocare abia acum începe, temerarii urcând o faleză de stâncă cu traversare spre dreapta și ieșire până în pisc. Pentru retragere se poate folosi atât traseul turistic Belvedere (punct roșu) în ambele sensuri, cât și combinația de Belvedere cu Loreley (pe coborâre rapidă)”, a precizat Gabriel Dan Chiriac, președintele Clubului Montan White Wolf din Baia de Fier. Pentru versantul estic al Galbenului, Pantera Roz este al doilea traseu de via ferrata, dar urmează să fie completat cu încă două „linii” imediat ce posibilitățile financiare o vor permite. Aceasta deoarece toate amenajarile turistice și sportive cu caracter montan din zonă sunt realizate de Montan Club White Wolf și parteneri numai prin susținere financiară proprie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here