Drumul spre fostele mine din Horăști și Țirioi bagă în gropi voturile primarului de Samarinești

2622

Localnicii din satele Valea Mică, Larga, Țirioi, Duculești și Băzăvani se plâng că au aceleași condiții de care se bucurau și în urmă cu 50 de ani, adică drumuri proaste, canalizare lipsă și, la fel, apă curentă. Oamenii spun că, în lipsa condițiilor, circulă numai în cizme de gumă, în timp ce inclusiv copiii și rudele îi ocolesc, supărați că își strică autoturismele în artera rutieră, niciodată asfaltată. Cetățenii revoltați amenință că la alegerile locale de peste câteva luni, în lipsa acestor utilități, îl vor taxa la voturi pe edilul în funcție, Marian Ardeiu, chiar dacă primarul se mândrește cu investiția de apă din comună, pe care spune că o va pune în funcțiune de Paști. Primarul dă vina, de asemenea, pentru drumurile pline de gropi atât pe lucrările la rețeaua de apă, cât și pe Ministerul Economiei care refuză să finanțeze, de câțiva ani, reabilitarea DC84 A, care face legătura între Slivilești-Samarinești-Motru, cele cinci sate menționate, dar și cu localitatea Horăști care aparține de municipiu. Drumul în cauză a deservit, de altfel, minele Țirioi și Horăști, acum închise, programul anual de conservare, închidere și reconstrucție ecologică a zonei, cu finanțare de la bugetul de stat, fiind în stand-by de câțiva ani.

DSC_0068DC84 A este, de ani buni, drumul gropilor localnicii fiind nemulțumiți de starea în care a ajuns artera rutieră, chiar dacă aceasta a avut și vremuri mai bune, pe când aceasta era folosită de mineri. Oamenii se plâng că drumul este o epavă pe care edilul local în exercițiu doar o mai cârpește din când în când.
“Condițiile pe la noi sunt ca și acum cinci decenii. Și atunci aveam același drum cu gropi, toaleta în fundul curții și apă la fântână”, spune unul dintre localnicii din Țirioi, arătându-ne ce încălțări poartă. Omul spune că se încalță în pantofi doar de Paști și atunci dacă nu plouă, în timp ce în restul timpului stă doar cu “gumele” ori cu bocancii în picioare.
DSC_0070Și vecina omului are aceeași părere și spune că deși este convinsă că primarul se va supăra pe ea nu poate să nege că îl va taxa la vot. “Cine știe când o să avem apă la robinet. Canalizare nu mai spun, deși vecinii și-au făcut casă cu etaj în care toaleta nu este folosită”, a declarat și femeia.
DSC_0079La Duculești aceeași situație, o localnică plângându-se că este ocolită de proprii copii care s-au săturat să își repare periodic mașinile distruse în urma rulării pe drumul plin de gropi. “Am grijă de o persoană de 90 de ani și nu vă pot spune cât de greu îmi este fără condiții, fără apă curentă, canalizare ori drum. Dar nu ne-am pierdut încă speranța că vom avea și noi aici alte condiții decât cele de Evul Mediu de care ne bucurăm”, a spus, cu amărăciune, și această localnică.

DSC_0077Primarul vrea fonduri europene pentru drum
Marian Ardeiu, primarul de Samarinești, spune în incinta primăriei că doleanțele localnicilor sunt întemeiate parțial, dar menționează că a realizat un proiect pentru reabilitarea drumului în cauză, care se află depus la Ministerul Dezvoltării. “Încercăm să-l depunem și pentru obținerea de fonduri europene”, a precizat edilul PSD, explicând totodată că investiția legată de apă este gata în proporție de “90-95%”.

DSC_0080“Mai avem extinderile pe ulițe, dar vă spun sigur că de Paști, poate chiar înainte, o să dăm drumul la apă. Avem 16 km de conductă băgată și realizate două bazine, de câte 200 de metri cubi fiecare și unul tampon de 50 de metri cubi pentru satul Boca. Conducta a fost băgată în vară pe tronsonul Samarinești-Valea Bisericii-Boca, care a influențat negativ și starea drumului”, mai explică edilul local anunțând că investiția realizată cuprinde atât apă, cât și canalizare. “Mai trebuie să ducem conducta spre râul Motru și gata cu apa”, spune, optimist, primarul de Samarinești vorbind de o investiție de 45 de miliarde de lei vechi.

DSC_009380 de familii mai trebuie să aștepte apa
Primarul susține că deja circa 150 de familii din comună și-ar fi făcut racorduri individuale la apă, doar 80 mai având de așteptat până ajunge și la ei investiția. “Sub 80 de familii mai trebuie să aștepte pentru apă până reușim să facem extinderile”, a completat Ardeiu, lăudându-se și cu viitoarea canalizare care a prins deja școlile trei la număr, două grădinițe, primăria, postul de poliție și căminul cultural.
marian ardeiu samarinesti in picioare (2)“Localnicii mai trebuie să aștepte puțin pentru a avea condițiile dorite deoarece primăria a demarat investițiile dorite, iar pe unele apropae le-am finalizat”, spune șeful administrației locale, care subliniază cu această ocazie că este pregătit să intre iar într-o nouă cursă electorală pentru Primăria Samarinești.

DSC_0095Ministerul Economiei, vinovat pentru gropi
În ce privește doleanța principală a localnicilor din satele menționate, legat de drumul presărat cu gropi, edilul arată cu degetul spre Ministerul Economiei. “Drumul comunal în cauză trebuia modernizat cu fonduri de la Ministerul Economiei care de fiecare dată când este întrebat spune că nu are bani pentru fostele obiective miniere. Anual am depus proiecte acolo pentru drum, dar de fiecare dată am fost refuzați la includerea investiției în program”, spune primarul făcând dovada cu corespondența purtată în ultimii ani cu acest minister.
DSC_0096De altfel, în ultimul răspuns trimis edilului de Samarinești, pe 24 februarie 2015, Direcția Generală de Resurse Minerale și Dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, condusă în calitate de director de gorjeanul Mihai Sorin Găman, se arată negru pe alb că solicitarea primarului Ardeiu a fost refuzată politicos. “Vă informăm că cererea dumneavoastră a fost înaintată de la SC CONVERSMIN SA București, în vederea analizării cuprinderii acestui obiectiv în programul anual pe 2015, în limita fondurilor alocate”, transmitea Găman din vârful Ministerului Economiei către edilul din județul Gorj.

DSC_0094În concluzie drumul gropilor de la Samarinești va rămâne în aceeași stare și înainte și după campania electorală pentru alegerile locale din luna iunie, singurii care pot taxa sau încuraja autoritățile locale fiind cetățenii afectați ai comunei.
Anamaria Stoica

DSC_0083

9 COMENTARII

  1. PROBABIL V-A RAMANE SI D-L ARDEIU, IN ISTORIA COMUNEI SAMARINESTI, UNUL DINTRE PRIMARII IMPOTENTI IN TREBURILE ADMINISTRARII SI EVOLUTIEI ACESTEI MICI COMUNE…. ( FELICITARI PENTRU CE A REALIZAT, DAR ERA DE DATORIA LUI )
    VORBA ROMANULUI ” CINE NU MUNCESTE NU GRESESTE SI CINE NU GRESESTE TREBUIE SA MAI CANDIDEZE O DATA…. „.
    DAR VA RAMANE D-L SECRETAR GRUIA DUMITRU, CARE A CUNOSCUT COMUNA CU OAMENII SI TOT CE MISCA IN EA DE LA INCEPUTURI SI PROBABIL RAMANE NECLINTIT SI DUPA CE IESE LA PENSIE…. VA MAI SCHIMBA CATIVA PRIMARI IAR EL BA…
    DRUMUL CU PRICINA, IN CEA MAI MARE PARTE, ESTE DRUM AFECTAT DE EXISTENTA CELOR DOUA MINE: MINA HORASTI SI MINA TIRIOI…. POATE AR TREBUI, D-L PRIMAR SA STEA DE VORBA CU OAMENII CARE AU DAT IN JUDECATA ACESTE EXPLOATARI MINIERE SI CARE DUPA APROXIMATIV 3 ANI DE JUDECATA AU CONTURILE PLINE CU CONTRAVALOAREA DESPAGUBILILOR PE CARE INSTANTELE DE JUDECATA LE-AU STABILIT CA PREJUDICIU ADUS PROPRIETATILOR PERSONALE…. NU SUNT PUTINI BANI. MERGAND PE ACEASTA IDEE, DACA NU EXISTA O HOTARARE JUDECATOREASCA, D-L PRIMAR SI NU NUMAI, V-A MAI UMBLA IN PANTOFI NOI DOAR DE PASTE MULTI ANI INAINTE.
    CU FONDURILE EUROPENE SE FAC MINUNI DAR TREBUIE OAMENI CAPABILI SA LE ACCESEZE SI SA LE FOLOSEASCA SI DIN PACATE NU POT FI FURATE…. CRED CA NICI MACAR CEI 10% SPAGA PENTRU ….CA DNA NU DOARME.

    IN REST….DE FIECARE DATA CAND VORBESC CU APROPIATII DIN SATELE RESPECTIVE SAU CAND AJUNG PERSONAL, PUN DE CELE MAI MULTE ORI INTREBAREA RETORICA: ACEST DRUM SI ACESTE LOCALITATI V-OR FI MODERNIZATE VREODATA???…. CU GANDUL CA SUBSOLURILE ACESTOR LOCALITATI AU FURNIZAT CARBUNE UNEI INTREGI TARI SI NU PUTIN…. IAR OAMENII CARE INCA LOCUIESC ACOLO AU DOAR O DORINTA MINIMA DE LA AUTORITATI : SA AIBA DRUMUL ASFALT PE EL.

    • DNA TREBUIE SĂ ACȚIONEZE URGENT SĂ FACI PARC DE UN MILIARD Într-o livadă. sa pui tuya și băncuțe și copii sa înoate în gropi și bălți, ajung murdari și obosiți la ore, Pe strada școlilor nu este urgență de asfaltat , oare de ce? IES OARE BANI? Din ce se face și nu rămâne decât în bugetul primăriei? Alo, DNA.

  2. Satele Bazavani ,Duculesti ,Tirioi ,Larga si Valea Mica in urma unui referendum de indata vor trece in administrarea Unitatii administrativ teritoriale SLIVILESTI !Voi cei din Samarinesti care aspirat la functia de primar ,o sa veniti in oricare zi a anului in „sandale „nu in cizme de cauciuc prin VAI !

  3. AI PRIMIT BANI IN FIECARE AN DE LA JUDET DAR TU ARDEIULE I-AI FOLOSIT IN INTERES PERSONAL IMPREUNA CU FIRMA DE LUCRARE CIRLIGERU. SI IN BAZAVANI PE O DISTANTA DE 3 KM AI PUS SI AI REPETAT IN FIECARE AN CU CITE O MASINA DE PIATRA .LA FEL AI FACUT SI CU BANI PE PARCURILE SCOLARE LARGA, BOCA , SAMARINESTI FONDURI EUROPENE ,TERENUL DE PESTE DRUM DE POLITIE UNDE AI SPUS CA FACI BAZA SPORTIVA VALOARE 300 MII$ MODERNIZAT CAMINUL CULTURAL 100 MII E .,BANI PRIMITI CU FORARILE DE GAZE DIN VALEA POIENI 300 MII LEI UNDE SUNT TOATE ACESTEA ,SI MAI VREI PRIMAR CU DOSARE PENALE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.