Drumul spre Biserica Perești din comuna Bengești Ciocadia, blocat cu un gard de un cetățean! Enoriașii au chemat poliția

1770

Un cetățean din cătunul Perești, comuna Bengești-Ciocadia, a decis să pună un gard pe drumul ce ducea spre biserica din localitate. Enoriașii au fost împiedicați astfel, duminică, să ajungă la lăcașul de cult, în care se susținea o slujbă religioasă. Doar preotul și încă o persoană au ajuns cu bine dimineața la biserică, în timp ce credincioșii, cu mașinile au fost ținuți la gardul pus de cetățeanul nemulțumit. Omul a protestat astfel pe motiv că, cu o zi în urmă, de Sâmbăta Morților, unii cetățeni care au parcat în preajma lăcașului de cult i-ar fi încălcat proprietatea. Conflictul a fost rezolvat de poliție.

Nelu Troi din Perești, în vârstă de 52 de ani, deține o proprietate în apropierea bisericii din localitate, monument istoric. Lăcașul de cult a fost ridicat în 1790 și este a doua ca vechime din Parohia Bălcești. Vecinul bisericii ar mai fi amenințat spre lăcașul de cult, nemulțumit că drumul spre biserică trece pe lângă proprietatea sa. Ar fi spus că va scoate crucile din cimitir, dar lumea nu prea a crezut în amenințările sale. Asta cel puțin până duminică când au văzut că acest localnic, supărat nevoie mare, le-a blocat drumul spre biserică, motivând că drumul ar fi proprietatea sa. Apucaseră să treacă prin zonă doar preotul și încă o persoană, alte mașini fiind oprite la gardul improvizat de acest localnic. Enoriașii supărați că nu sunt lăsați să ajungă la slujba de duminică au sunat la postul de poliție din localitate. Un polițist a luat imediat măsuri și l-a convins pe cetățean să-și demonteze gardul improvizat pe drumul public. Se vehiculează că cetățeanul ar fi scăpat sau nu de o amendă. Important este că, enoriașii au putut ajunge la biserică, în ciuda evenimentului neplăcut.

Conflictul a continuat!
Deși, duminică, lucrurile au părut că s-au reglat, la scurt timp după vecinul bisericii a ripostat reclamând că în curtea lăcașului de cult s-au tăiat niște brazi. Omul îl indica drept vinovat pe preotul bisericii, Niță Dumitru, care a tăiat arborii, dar cu ordin de la Mitropolia Olteniei, cu autorizație de exploatarea lemnului, cu aprobarea Consiliului Parohial și fără teamă că ar încălca vreo lege. Reclamația lui Troi a produs însă efecte, deoarece biserica a fost călcată de verificatori de la poliție, preotul fiind chemat cu documentele la post. Din păcate, ancheta este în curs pentru că reclamantul nu și-a prezentat încă punctul său de vedere la organelor de poliție.
Nemulțumitor este că brazii tăiați au rămas în curtea bisericii, pe timpul anchetei, deși, luna viitoare, aici se organizează hramul bisericii, iar curtea trebuie să fie goală ca să intre enoriașii ce vor fi prezenți la evenimentul religios. Preotul speră ca până atunci, lucrările să revină la normal, să poată îndepărta brazii tăiați din curte, iar vecinul să nu mai reclame aiurea și să nu mai deranjeze activitatea bisericii. ,,Brazii erau cu crengi rupte, erau bătrâni și amenințau să cadă peste biserica veche, monument istoric. Dacă mai punem la socoteală că biserica este din lemn în cazul în care ar fi căzut, la o furtună, un astfel de brad peste ea ar fi făcut-o praf. Mitropolia a încercat să protejeze biserica și chiar a impus ca în jurul lăcașului, la o distanță de 10-15 metri să nu fie nimic. Regula se aplică la toate bisericile”, a declarat preotul Bisericii cu hramul ,,Intrarea maicii Domnului în biserică”.
Deși am încercat să discutăm și cu Ion Troi, din păcate, acesta nu a răspuns la telefon.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here