Drumul rapid, proiectul senatorului Greblă

257

grebla1Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a anunţat în urmă cu două zile, că la o întâlnire pe care a avut-o recent la Craiova a ridicat problema realizării unui drum rapid care să treacă prin judeţul Gorj.

 

În cadrul dezbaterilor Comitetului Naţional pentru Dezvoltare, Călinoiu anunţa că a prezentat solicitarea sa către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii de a devia şi scurta cu 42 de kilometri drumul rapid care urmează să se reabiliteze pe ruta Salonic – Bulgaria – Calafat – Craiova – Drobeta Turnu-Severin – Lugoj. Cel care a pomenit însă prima oară de acest drum a fost senatorul Toni Mihail Greblă, în campania pentru alegerile parlamentare din 2008. Toni Mihail Greblă a militat de doi ani de zile pentru realizarea unui drum rapid, care să ocolească localităţile, între Deva-Tg.Jiu-Craiova-Calafat. Asta deoarece acest nou drum ar urma să lege judeţul Gorj atât de vestul cât şi de sudul Europei. Greblă spunea că în acest moment judeţul Gorj este ocolit de principalele rute care fac legătura cu Timişul sau cu capitala ţării motiv pentru care “prin realizarea unui drum rapid pe traseul mai sus menţionat vom avea o legătură directă cu Salonic sau Budapesta. Drumul nu va trece prin localităţi, acesta fiind principalul impediment în desfăşurarea unui trafic rapid. Viteza pe un astfel de drum ar putea fi de 90 km/h ceea ce ar duce la reducerea la jumătate ca timp a unui drum făcut acum pe relaţia Calafat-Craiova-Târgu Jiu-Petroşani-Deva”.

Senatorul, primul la Boagiu

Discuţiile despre acest proiect au fost purtate, iniţial, de senatorul Toni Mihail Greblă cu fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, acesta din urmă fiind receptiv la idee. Schimbarea ministrului a făcut ca demersurile să plece aproape de la zero cu noul ministru Anca Boagiu. În urma discuţiilor recent purtate de Greblă, Boagiu a promis că până la finele acestui an ministerul va comanda studiul de traseu. Lucrarea va fi realizată în parteneriat cu consiliile judeţene din Dolj, Gorj şi Hunedoara şi cu Ministerul Transporturilor. Astfel între Lainici şi Petroşani va fi construit un tunel de 8 km care să permită traversarea sigură, rapidă a Carpaţilor şi să păstreze nealterat Defileul Jiului. Senatorul Toni Greblă spune că acesta “este proiectul la care ţin cel mai mult şi care promit că va fi realizat, inclusiv prin atragerea de fonduri europene”. Greblă şi-a anunţat proiectul recent şi cetăţenilor din Bumbeşti-Jiu, pe 7 mai, de Zilele Oraşului.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here