“Drumul crucii”, premieră în Oltenia

814

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, în satul Mielușei din comuna Stoina, are loc procesiunea “Drumul Crucii”, o premieră pentru zona Olteniei. La eveniment va participa și corul seminarului din Craiova, care va da răspunsurile la ectenii și vor susține la sfârșit un scurt concert. Procesiunea are binecuvântarea ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Se va pleca de la Crucea de piatră din satul Ulmet și se va ajunge la biserica din satul Mielușei.

“Drumul Crucii”, ca și procesiune desfășurată în afara Ierusalimului, a apărut în vestul Europei, în Evul Mediu. Ritualul a evoluat în timp și sunt zone în care cele 14 opriri tradiționale sunt marcate chiar prin capele, biserici – în Italia și Polonia, spre exemplu. În lumea ortodoxă, acest ritual a apărut târziu, în România fiind celebre procesiunile de la mănăstirea Hodos Bodrog din Arad, Straja în Hunedoara, Ciudanovița și Muntele Mic în Caraș Severin. Cele 14 opriri marchează diferite momente din calvarul lui Iisus între momentul judecării în pretoriu și coborârea de pe cruce și Înviere. În varianta ortodoxă a procesiunii, la fiecare dintre opriri se citesc pasaje din Evanghelie (aproximativ aceleași care se citesc în Joia Mare) și se rostesc scurte rugăciuni. Toată procesiunea e o rememorare a patimilor lui Iisus, de a (re)trăi evenimentele dramatice de acum 2000 de ani, când prin Înviere a fost zdrobită însăși moartea.

Premieră în Oltenia, la Stoina
“Drumul Crucii” va fi “pus în scenă”, în acest weekend, în comuna Stoina fiind o premieră pentru Oltenia. Cristian Ionescu, primarul interimar al comunei Stoina spune că “este un eveniment planificat încă din primăvară, de comun acord cu preoții de la bisericile din comună, totul făcându-se cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Este vorba de parcurgerea simbolică a unui traseu cu 14 opriri în amintirea drumului lui IIsus între judecata lui Pilat și momentul Învierii. Sunt anunțați a participa aproximativ 20 preoți și credincioși din satele din jur, până în acest moment. Noi, ca și primărie, sprijinim acest eveniment, bineînțeles, dar organizarea, efortul principal a fost preluat de parohia din satul Mielușei și persoane private. Doamna Ioana Bușe, care a avut inițiativa evenimentului, coordonează această acțiune”.
Despre această procesiune, preotul Nicolae Dîrnu din satul Mielușei spune că „un astfel de eveniment adună lumea împreună, înmănuchează rugăciunea, ceea ce este minunat. Am discutat cu credincioșii și fără să le solicit s-au oferit a ridica troițele de la cele 14 opriri. Dar ne-am gândit că în acest an să fie doar temporar marcate aceste locuri și anul viitor, dacă reușim să extindem traseul între biserica noastră și cea din Toiaga, să montăm troițele în mod definitiv. Se vor face 14 opriri, care marchează momentele dramatice dintre judecata lui Pilat și coborârea de pe cruce și Învierea lui Iisus. Vom merge pe drumul lui Iisus și ne vom aminti de momentele în care el cade sub greutatea crucii, de ștergerea cu năframa Veronicăi (practic prima icoană), de momentul în care Iisus moare și cerul și pământul se cutremură. Dar ultima oprire, chiar la biserică e oprirea Învierii. Iisus moare, dar și învie pentru noi. Creștinismul este nădejdea Învierii a noastră, care după putință am încercat a-l urma pe Îisus și nu ne-am rușinat de el”.
La sfârșitul procesiunii se vor binecuvânta roadele pământului și vor fi împărțite credincioșilor. Este vorba despre struguri, în special, unul dintre simbolurile arhaice creștine. La eveniment va participa și corul seminarului din Craiova, care va da răspunsurile la ectenii și vor susține la sfârșit un scurt concert“. “Din discuțiile purtate cu Mitropolia, anul viitor vom extinde procesiunea spre satul Toiaga, deoarece s-a avut ăn vedere poziția bisericii din Toiaga, care este situată pe un deal care seamană cu Golgota”, a declarat Ioana Bușe.
“Drumul Crucii” este organizat de către Arhiepiscopia Craiovei, Protopopiatul Târgu-Cărbunești, parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Mielușei. Procesiunea începe la ora 14.00, la crucea de piatră din satul Ulmet.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here